Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
steve rukavina

Lider hrvatskih Amerikanaca: Biden je naš dokazani prijatelj, Hrvatska se ne treba brinuti

Foto: Privatna arhiva
1/5
16.11.2020.
u 19:36

Predsjednik Nacionalne federacije kulturnih zaklada hrvata u SAD-u podržao je Bidena, a prethodno i Obamu

Kada smo uoči izbora razgovarali sa Steveom Rukavinom, jednim od nacionalnih lidera hrvatskih Amerikanaca, rekao nam je vrlo jasno da u utrci za Bijelu kuću podržava Joea Bidena. Demokrat je prošlog utorka pobijedio republikanca Donalda Trumpa koji pak u međuvremenu koristi sve poluge kako bi osporio Bidenovu pobjedu, ali malo tko vjeruje da bi se rezultat mogao preokrenuti. Rukavina je predsjednik Nacionalne federacije kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca (NFCAFC), a o svojem povjerenju u Bidena, s kojim je viša puta tijekom proteklih desetljeća razgovarao, o odnosima s Hrvatskom, aktivnostima organizacije na čijem je čelu te o samom američkom društvu i hrvatskoj zajednici govori za Večernji list.

Joe Biden je od prije tjedan dana izabrani predsjednik SAD-a. Upoznali ste ga, kakav vam je bio dojam o njemu?

Izabrani predsjednik Joe Biden vrlo je osoban, empatičan i vjerodostojan čovjek. On je simbol civilnosti, umjerenosti i zaista autentična osoba što je još rijetko kod bilo kojeg političara te se mora cijeniti. Biden voli govoriti o svojim vezama s Hrvatskom. Prvi sam ga put upoznao kada je Hrvatska bratska zajednica bila domaćin kardinalu Vinku Puljiću 1994. na događaju u Capitol Hillu (zgrada Kongresa op.a.). Senator Joe Biden bio je govornik i bio sam toliko impresioniran njegovim strastvenim stavom da SAD mora napraviti više kako bi zaustavila srpsku agresiju u BiH. On je čovjek vjere i vrlo predan katolik te se smijao te noći kada sam mu rekao da su Hrvati Irci središnje Europe i međusobno dijele predanost katoličkoj religiji.

Foto: zvonimir ferina

Godine 2010., na božićnoj zabavi u rezidenciji tada potpredsjednika Joea Bidena, ispričao mi je priču o svom prvom posjetu u Hrvatsku 1979. godine. Mladi američki senator bio je tada dio američke delegacije koju je predvodio slavni Averell Harriman, a koja je prisustvovala pogrebu desne ruke Tita, Edvarda Kardelja. Potpredsjednik Biden rekao mi je da se nisu mogli susresti u Zagrebu zbog tolikog broja svjetskih državnika koji su također zahtijevali sastanak s njim. Zbog toga su nekoliko dana poslije pogreba letjeli u Dubrovnik susresti se privatno s Titom što je bio strateški američki cilj. Rekao mi je da mu je taj posjet pogrebu zaista stvorio interes za Hrvatsku i regiju. Mislim da je znao da će mi se svidjeti priča. I moram reći, njegova sposobnost da pronađe zajedničku poveznicu praktički s bilo kime velik je dar.

Kako mislite da će Hrvatska profitirati od buduće administracije?

Izabrani predsjednik Joe Biden ima neusporedivo iskustvo, angažman i već ima dobro razvijene veze diljem jugoistočne Europe. Bio je konzistentni i jedan od najvećih pristalica hrvatskih euroatlantskih ambicija u 21. stoljeću. Bidenova administracija očito će nastaviti graditi na već zabilježenih 27 godina američko-hrvatskog savezništva. Biden je mnogo više pro-NATO orijentiran nego Donald Trump i Republika Hrvatska neće se nikada morati brinuti kako će se sama braniti od bilo kakve agresije s obzirom na njegovu predanost NATO-ovu članku 5 o zaštiti svih članica. Joe Biden dokazani je prijatelj Hrvatske.

Senator Joe Biden posjetio je regiju 1993., kao šef senatskog vanjsko-političkog pododbora za Europu te je objavio razarajuće izvješće protiv Miloševića i srbijanske agresije. Govorio je protiv onih koji su na Capitol Hillu tvrdili da je riječ o građanskom ratu i koji su zagovarali “nemojmo se uvlačiti u taj sukob”. Joeovo izvješće uključivalo je i detaljan opis razaranja Vukovara i zagovaralo je za odlučnijom akcijom američkog vodstva.

Foto: zvonimir ferina

Ponovno, 2015. kada je potpredsjednik Joe Biden posjetio Zagreb, pokazao je osoban interes i predanost za stabilnost regije. Bidenova administracija bit će konstruktivno uključena u jugoistočnu Europu. Izabrani predsjednik čak je govorio o zapadnom Balkanu ovog tjedna tijekom razgovora s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Na kraju, dopustite mi da još jednom naglasim Bidenovu ulogu kao jednog od desetorice najutjecajnijih senatora koji su bili najveći podržavatelji unutar međustranačke grupe koja je promovirala hrvatski ulazak u NATO od 2000. do 2008. godine. Također, State Department će se u Bidenovoj administraciji vratiti kao koristan partner naših europskih saveznika kako bi osigurao otvorena vrata za sve države koje se žele priključiti EU i NATO-u te zajedno ustati protiv utjecaja vanjskih štetnih aktera u regiji.

Mislite li da će Biden više raditi na ujedinjavanju nego Trump ili čak Barack Obama?

Bio je peti dan izborne noći u subotu, 7. studenog, kada je izabrani predsjednik Joe Biden rekao: “Neka ova tmurna era demonizacije u Americi počinje završavati.” Dodao je da je važno za Amerikance oporaviti se i bio je predan ujedinjavanju države. Znam da će Bidenova administracija vratiti pristojan razgovor u naš politički sustav te će dodatno raditi kako bi ustvrdila da je istina važna. Joe Biden će biti predsjednik obnovitelj te će pomoći Americi zaliječiti rane i vratit će civilizirano ophođenje u naše društvo te će povećati normalnost kao dio američkog načina života.

Biden i Trump ne mogu biti različitiji. Mislite li da će Amerikanci uhvatiti malo predaha s Bidenom na čelu?

Da, posebno u borbi protiv COVID-19 u kojoj će se Joe Biden prikloniti liječnicima, istraživačima i znanosti, a neće se pretvarati da će virus sam nestati u nekoliko mjeseci. Zemlja želi predah od beskrajnih tvitova i negativnih napada protiv toliko mnogo pojedinaca i institucija. Ponovno, predsjednika s karakterom i dubokim povjerenjem u sve američke institucije dobro će prihvatiti velika većina Amerikanaca.

Kako mislite da će Biden promijeniti zemlju?

Odabrat će znanost ispred dezinformacija. Vjerujem da će moje četiri riječi koje počinju na C pomoći objasniti njegovu snagu i potencijal kao predsjednik. Najprije, COVID-19 će biti prioritet, a njegova stručnost (“competence”) i civiliziran način ophođenja (“civility”) donijet će nove potrebne elemente za sve inicijative koje je usvojila Bijela kuća. Četvrto, karakter (“character”), pomoći će mu da bude predsjednik obnovitelj koji će pomoći Americi vratiti više civiliziranosti i normalnosti u naše društvo.

Foto: zvonimir ferina

Na koje je načine po vama Donald Trump promijenio Ameriku u zadnje četiri godine?

Loše je za zemlju kada svoje političke oponente tretiraš kao neprijatelja i kad ih demoniziraš. Predsjednik je potkopavao toliko mnogo institucije sa svojim autokratskim ponašanjem. Vjerujem da su njegov rat protiv medija i protiv tzv. fake newsa, kao i nedavne tvrdnje o namještenim izborima, samo stvorile još više nepovjerenja. Upustio se u “gnjevnu politiku” koja je podijelila Amerikance. Joe Biden je predan ujedinjenju svih Amerikanaca. Upravo zbog toga se kandidirao za predsjednika i zaista je osjećao da se radi o borbi za dušu Amerike. Izborni stručnjaci bili su zapravo impresionirani kako su ovi izbori glatko prošli tijekom pandemije. Dopustite mi da završim ovdje tako da kažem da je pobjeda u predsjedničkoj utrci za više od pet milijuna glasova i s 306 elektorskih glasova nije bila bliska utrka, a samo zbog činjenice da je trebalo dodatnih četiri dana da se izbroje svi glasovi poslani poštom izbori se čine bliskima.

Trumpovi pristalice čine se vrlo entuzijastični zbog predsjednika. Mislite li da će njegova ostavština ostati u tom populističkom smislu?

Da, Trumpovi su pristalice vrlo entuzijastični i izašli su na birališta u velikim brojevima kako bi glasali. Bit će vrlo zanimljivo gledati koji će republikanci iskoračiti i preuzeti taj populistički pristup, a senatori Lindsay Graham i Ted Cruz bili su vrlo otvoreni u posljednjih tjedan dana, braneći predsjednikove čudnovate izjave o izbornoj prijevari. Čini se mogućim da će nekoliko republikanskih političara htjeti naslijediti Trumpov populizam. Pokušaji da se delegitimiraju izbori zaista podriva našu demokraciju u ovo tranzicijsko doba.

Vi ste jedan od vođa hrvatskih Amerikanaca. Koje su trenutačno najvažnije teme s kojima se suočavaju?

Teme s kojima se suočava zajednica hrvatskih Amerikanaca uključuju napore za uklanjanje dvostrukog oporezivanja. Vrlo smo zadovoljni zbog toga što bi program ukidanja viza između SAD-a i Hrvatske trebao biti finaliziran u sljedećih nekoliko mjeseci. Nacionalna federacija kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca bit će 21. studenog domaćin velikog događaja obilježavanja 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma. Surađujemo s europarlamentarkom Željanom Zovko na tom webinar panelu na kojem će govoriti i bivši američki diplomati, uključujući Petera Galbraitha i hrvatsko-američkog odvjetnika Luku Mišetića.

Foto: zvonimir ferina

Kako mislite da danas hrvatski Amerikanci vide Hrvatsku?

Hrvatski Amerikanci koji su aktivni unutar Nacionalne federacije Hrvata, Hrvatske bratske zajednice i Asocijacije profesionalaca hrvatskih Amerikanaca ponosni su domoljubi koji promoviraju Hrvatsku na razne načine. Toliko smo ponosni na sve svoje sportske uspjehe i još je više Hrvata došlo tijekom Svjetskog prvenstva kako bi navijali za nogometni tim svoje domovine te su se uključili u rad zajednice. Usto je zajednica vrlo zadovoljna što je put do državljanstva mnogo jasniji i lakše ga je ostvariti ovih dana. Mislim da je najveća frustracija u posljednjih 25 godina bila da zbog mnogih razloga nije bilo lako za zainteresirane hrvatske Amerikance da investiraju ili otvore kompaniju u Hrvatskoj.

Možete li nam reći nešto više što Nacionalna federacija kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca radi?

NFCACF je zagovornik hrvatskih Amerikanaca u glavnom gradu SAD-a koji radi na toliko mnogo diplomatskih, političkih, javnoslužbeničkih, kulturnih, obrazovnih i humanitarnih projekata. Možemo u trenu oka prigrliti posebne potrebe zajednice hrvatskih Amerikanca i aktivirati našu nacionalnu mrežu ili se povezati sa saveznicima u Washingtonu kako bismo ostvarili bilo koji cilj. Bili smo domaćini mnogim hrvatskim uglednicima u Washingtonu kada su posjećivali glavni grad SAD-a. Imali smo preko 250 susreta s američkim ministarstvom vanjskih poslova i američkim diplomatima, posebno s američkim veleposlanicima u Hrvatskoj u zadnjih 27 godina. Blisko smo surađivali s hrvatskim veleposlanstvom i sa svim hrvatskim veleposlanicima u glavnom gradu. Promovirali smo hrvatski ulazak u NATO više od deset godina. Povezali smo se sa skupinom od više od 40 hrvatskih kongresnika i 2019. smo bili domaćin na Capitol Hillu prikazivanja filma Nikole Kneza Operacija Oluja. Podržavamo nove napore kongresnika Mikea Turnera da američki Kongres razgovara i glasa o rezoluciji Predstavničkog doma 1163 koja se bavi trenutačnim događanjima u BiH iz perspektive Daytonskog mirovnog sporazuma. Podržavamo njegovu ideju da SAD i EU moraju podržavati sastanak Dayton 2 u Ohiju kako bi se razgovaralo o modernizaciji Daytonskog mirovnog sporazuma. Radili smo na mnogim kongresnim rezolucijama na Capitol Hillu u posljednjih 27 godina koje bi koristile Hrvatskoj i zajednici Hrvata u BiH. Mi smo glavni organizacijski sponzor specijalne Olimpijade Hrvatske. Pomažemo neke projekte obnove Katoličke crkve u Hrvatskoj (na Hvaru i Korčuli). Imamo mnoge zabavne projekte koji slave, primjerice, nadolazeće zvijezde naše zajednice hrvatskih Amerikanaca kroz program “40 ispod 40”.

Imate li kakvu suradnju s hrvatskom Vladom?

Naravno da imamo, od samog početka, te smo podastrijeli crveni tepih za prvog hrvatskog veleposlanika Frane Golema 1990. godine. Ozbiljno surađujemo sa svim hrvatskim veleposlanicima u SAD-u. Ipak, važno je naglasiti da naša krovna organizacija, NFCACF, predstavlja interese zajednice hrvatskih Amerikanaca i radi na projektima koji sadrže u sebi američke elemente.

Koliko često vi posjećujete Hrvatsku? Možete li nam opisati svoje veze s njom?

Bio sam u Hrvatskoj 19 puta i jednom sam letio čak 44 sata do Hrvatske na Air Force II s ministricom vanjskih poslova Madeleine Albright i šefom Hrvatske bratske zajednice Bernardom Luketichem. Održavam vezu s gotovo 40 rođaka iz obitelji Golić, Ugarković i Rukavina koji uglavnom žive u Zagrebu, a imam i četvrto daljnjih rođaka koji me kraljevski tretiraju svaki put kad posjetim Špišić Bukovicu. Povezao sam se sa Specijalnom olimpijadom Hrvatske kako bih organizirao godišnji događaj u čast mog oca: Turnir specijalne olimpijade u floorballu Joseph Rukavina. Imao sam ??ast biti na inauguralnom letu American Airlinesa iz Philadelphije u Dubrovnik u lipnju 2019. godine. Imao sam i sreće posjetiti Hrvatsku sedam puta sa svojim ocem Josephom Rukavinom koji je imao nevjerojatnu ljubav za Hrvatsku koju je usadio i meni.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
19:48 16.11.2020.

Biden više ne zna je li piškio ili kakao u pelenu, a tu trabunjate da je naš prijatelj.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:49 16.11.2020.

U Hrvatskoj su največi neprijatelji lopovi,javni bilježnici, sudovi, uhljebi...

Avatar Bljak
Bljak
19:59 16.11.2020.

Hrvatska se ne treba brinuti, jer je Biden dementan. Hvala Steve!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije