Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSMISLILI SOFISTICIRANU PREVARU

Lažnim oglasima nudili jeftin godišnji odmor pa 1000 ljudi prevarili za milijune eura

Foto: Europol
1/3
22.03.2024.
u 11:03

Rumunjska i španjolska policija sumnjaju da bi žrtva koje su nasjele na ovakvu prevaru moglo biti i 1000. Utvrđeno je i da su žrtve bile mahom iz Španjolske, a sumnja se i da je kriminala grupacija na ovom "poslu" zaradila više milijuna eura.

Odlazak na godišnji zna biti stresan. Jer tu  je planiranje godišnjeg odmora, izbor mjesta, plaćanje raznih usluga, bilo privatnicima ili turističkim i putničkim agencijama.... A zamislite koliki stres godišnji odmor može izazvati ako se ispostavi da ste obavili sve prethodne radnje, uplatili ga, došli na željenu destinaciju samo kako bi ustanovili da ste - prevareni. Upravo takvom skupinom prevaranata u jednoj od zadnjih akcija bavile su se policije Rumunjske i Španjolske, u čemu im je asistirao Europol. Spomenuta akcija rezultirala je uhićenjem devet osoba koje se sumnjiče da su oglašavali lažne oglase  u kojima su nudili jeftin smještaj te razne druge usluge tijekom godišnjih odmora. U Europolu kažu da takva vrsta cyber prevara nije nova no postala je sve sofisticiranija, što se pokazalo kada se utvrdilo da je riječ o međunarodnoj kriminalnoj skupini, koja je djelovala u Rumunjskoj te je imala i ogranke u Španjolskoj. Osim što je devet osoba uhićeno u Rumunjskoj, pretražene su i 22 kuće, pri čemu je zaplijenjena 174.000 eura i 41.000 rumunjskih leja, 55 grama zlata, 135 mobitela, 29 laptopa, 23 USB-a, 326 SIM kartica...

Istragom je utvrđeno da je riječ o ozbiljnoj i sofisticiranoj kriminalnoj organizaciji koja se zapravo sastojala od tri grupe. Svaka od njih imala je striktno određene zadatke kojima se bavila. Jedna grupa bila je zadužena za koordinaciju cijele grupe, drugi su bili zaduženi za postavljenje lažnih oglasa na društvene mreže i internet, pri čemu su koristili i lažne web stranice, dok su treći bili zaduženi za pranje novca koji je zaređen u tim ilegalnim aktivnostima. Iako im je primarni "posao" bilo oglašavanje lažnih oglasa u kojima se nudio jeftin smještaj tijekom godišnjih odmora,  kriminalna skupina oglašavala je i prodaju rabljenih automobila, mobitela, kompjutera... Žrtve su im te "usluge" plaćale u prosijeku između 200 i 10.000 eura. Sumnja se i da je kriminalna skupina osmislila i cyber prevaru preko tzv. poslovnih mejlova. Koristili su se virusima kako bi presreli mejlove žrtva te ih usmjerili na web stranice i račune kojima se koristila kriminalna mreža. 

VEZANI ČLANCI

Rumunjska i španjolska policija sumnjaju da bi žrtva koje su nasjele na ovakvu prevaru moglo biti i 1000. Utvrđeno je i da su žrtve bile mahom iz Španjolske, a sumnja se i da je kriminala grupacija na ovom "poslu" zaradila više milijuna eura. Iz Europola je pojašnjeno i što je prevara na godišnjem pa kažu da je riječ o slučaju kada žrtva plati putničkoj agenciji, privatnom subjektu ili agenciji za usluge iznajmljivanja koje se nude putem interneta, kao što su smještaj, prijevozne karte, najam automobila ili potpuni paket-aranžmani za odmor da bi zatim saznala da usluga ne postoji.

VIDEO Šojgu posjetio tvornicu oružja u Nižnji Novgorodu u Rusiji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije