Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA Hrvatska policija još čeka generalovo računalo s Kanara

Laptop otkriva Gotovinine pomagače?

got_lap_novo.jpg
import
13.12.2005.
u 21:00

Računalo generala Ante Gotovine, koje je pronađeno u njegovoj sobi na Tenerifeu, moglo bi, doznaje Večernji list, sadržavati informacije koje bi hrvatskoj policiji mogle biti presudne u otkrivanju osoba koje su proteklih godina bile u kontaktu s generalom i pomagale mu u bijegu. Na temelju podataka o tome gdje se i kako skrivao, s kim je kontaktirao  u protekle četiri godine i četiri mjeseca, koliko je trajao njegov bijeg, mogle bi, pretpostavljaju u MUP-u, biti podnesene kaznene prijave protiv Gotovininih pomogača.

Tragovi mailova
Da bi došli do bilo kakvih podataka, u MUP-u bi trebali pregledati računalo, a ono još nije stiglo u Zagreb.

Laptop generala Gotovine još se nalazi u Španjolskoj, i to u središtu tamošnje kriminalističke policije. Jer, general se ogriješio o španjolske zakone koristeći se krivotvorenim ispravama (ne samo putovnicama). Iako bi bitno jednostavnije bilo da računalo pregledaju hrvatski stručnjaci, koji bi zbog generalova materinskog jezika lakše prepoznali informaciju važnu za kriminalističku istragu, Španjolci se s tim nisu složili. Računalo te ostale generalove stvari, oduzete nakon uhićenja na Tenerifeu, vratit će kad dovrše svoj dio posla.

 MUP je uputio službeni zahtjev španjolskoj policiji da nam dostave sve zatečene generalove stvari, no još ne znam hoće li oni tom našem zahtjevu udovoljiti i kada. Odgovor očekujemo, no odluka je na njima  izjavio je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

General Gotovina, pouzdano se zna, puno je radio na usavršavanju jezika i stručnom napredovanju, a informatička pismenost nije mu bila prepreka. Stoga je najvjerojatnije, opreza radi, tragove o kontaktima  brisao.

Traže i druge isprave
Cilj su španjolske istrage, koju provode čak dva odjela španjolske policije, i sefovi u kojima je na Tenerifeu pohranio dokumentaciju koju policija traži.
S obzirom na to da se pretpostavlja da dvije putovnice koje su kod njega nađene nisu i jedine isprave kojima se koristio, taj će posao potrajati jer se, osim u hotelima, sefovi mogu unajmiti i u bankama te na brojnim drugim mjestima, a policija ne zna na koje je ime, osim dva iz putovnica, to učinjeno.

Interpol je jučer na službenoj internetskoj stranici ustvrdio kako je njegov španjolski ured, zajedno sa snagama španjolske nacionalne policije, najzaslužniji za uhićenje generala Ante Gotovine.

U priopćenju iz sjedišta Interpola u Lyonu, objavljenom na internetu, kaže se da su Odjel za bjegunce NCB-a u Madridu i španjolska policija nedavno upozoreni da bi se Gotovina mogao nalaziti na Kanarskim otocima. Pokrenuta je istraga koja se temeljila na spoznajama lokalne policije s terena i pristupu madridskog NCB-a Interpolovim međunarodnim tjeralicama i bazama podataka, objašnjava se u priopćenju.

Policija je na temelju fizičkog opisa na tjeralici uspješno identificirala hrvatskoga generala. Interpol podsjeća da je putovnica kojom se Gotovina koristio bila jedna od ukradenih iz konzulata RH u Mostaru 1999., objašnjavajui kako su brojevi svih tih putovnica 2003. uneseni u Interpolovu bazu podataka o ukradenim putnim dokumentima.

Interpol u priopćenju poziva policijske vlasti u zemljama članicama da pristup bazi podataka o ukradenim putnim dokumentima omogući ovlaštenim redarstvenim službama i na ključnim mjestima poput graničnih prijelaza ili zračnih luka.


General pisao na francuskom

General Gotovina bio je obaviješten o svemu što se u Hrvatskoj događa, redovito je pratio internetska novinska izdanja te analizirao pisanje pojedinih medija. Osim toga, ono što je manje poznato, Ante Gotovina oduvijek je bio sklon umjetnosti, glazbi, a bavio se i slikanjem. Večernji, osim toga, doznaje da je proteklih godina general pisao i brojne bilješke. Kako neslužbeno doznajemo, na računalu bi se mogli pronaći tragovi slanja e-maila. Osim što se odlično služi španjolskim jezikom, Gotovini je i francuski, koji je naučio u Legiji stranaca, gotovo materinski pa su neke bilješke u laptopu vrlo vjerojatno na francuskom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije