Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU-fondovi

LAG Sjeverozapad uzima zamah za utrku za EU-novcem

ruralni (1)
Ljiljana Risek
06.01.2011.
u 08:27

Kroz politiku Europskog poljoprivrednog fonda, Hrvatska će se morati pripremiti na drukčiji način financiranja poljoprivrede

    Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, u lepoglavskom Domu kulture održana je cjelodnevna obuka kojoj su, uz gradske čelnike i turističke radnike, nazočili i članovi Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad i stanovnici ruralnih područja. Na obuci, koju su organizirali Hrvatski farmer, AgroCom Consult, Grad Lepoglava i TKIC, govorilo se o IPARD-u, novom pretpristupnom programu Europske unije za razdoblje od 2007. do 2013. godine te o Leader projektu, kojim se razvitak ruralne zajednice želi ubrzati lokalnim partnerstvima javnog i privatnog sektora.

   Na skupu je pobliže o novim programima govorio dipl. ing. Dalibor Georgievski iz AgroCom Consulta te naglasio da će se IPARD provoditi kroz tri strateška cilja. Oni se odnose na poboljšanje tržišne učinkovitosti, na pripremne radnje za provedbu poljoprivredno-okolišnih mjera i lokalnih strategija ruralnog razvitka te na razvitak gospodarstva ruralnih krajeva.

- Riječ je o ciljevima oko kojih će se vrtjeti budućnost Hrvatske, jer će se kroz politiku Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvitak Hrvatska morati pripremiti na drukčiji način financiranja poljoprivrede i ruralnog razvitka – naglasio je Georgievski.

   Inače, treća mjera IPRD-a, koja se odnosi na razvoj ruralne ekonomije u sredinama koje imaju manje od 10.000 stanovnika, naročito je važna za Lepoglavu, jer po tom kriteriju stječe pravo kandidiranja svojih programa. U drugom dijelu edukacije, više je riječi bilo o programu Leader, koji glavni razvojni naglasak stavlja na lokalno stanovništvo i partnerstva privatnog i javnog sektora kroz lokalne akcijske grupe. Jedan takav LAG, Sjeverozapad, već je osnovan, a njegovi članovi su Lepoglava, Ivanec, Petrijanec, Klenovnik, Bednja, Cestica, Donja Voća, Maruševec, Vinica, Vidovec i Sračinec. Prednost takve asocijacije leži u tome što će odabrani LAG-ovi s IPARD agencijom moći potpisati ugovor o financiranju troškove i provedbe projekata, pa se LAG-om Sjeverozapad stvaraju pretpostavke za prijavu projekata namijenjenih svim aspektima unapređenja života na selu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije