Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poništen natječaj

Kako se u zdravstvu troše milijuni – štede na protezama pa ih opet ugrađuju

KBC Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
09.08.2017.
u 18:17

Broj ponovnih operacija ugradnje neke ortopedske proteze, poput koljena ili kuka, u šest godina se udvostručio, lani je bila 731 operacija

Nakon više od dvije godine natječaja i tri resorna ministra pacijenti u Hrvatskoj na kraju ponovno neće imati jednake uvjete liječenja kada je u pitanju ortopedija. Početna pozicija da pacijenti u 29 bolnica u natječaju imaju ugrađen dokazano jednako kvalitetan kuk, koljeno ili rame završila je poništenjem natječaja i vraćanjem na pojedinačne nabave svake bolnice pa tko što nabavi, a istovremeno su tu i podaci o porastu broja revizijskih operacija upravo ugradnje kuka i koljena.

U šest godina broj takvih ponovnih operacija zbog komplikacija gotovo se udvostručio pa ih je samo lani napravljeno – 731 – dok je, prema podatku CEZIH-a (centralnog zdravstvenog informacijskog sustava) navedenog i u žalbi na poništenje natječaja, u 2011. takvih zahvata HZZO platio 387. Zahvat je to koji HZZO plaća 36.450 kuna, dok zamjenu kuka bolnicama plaća 21.150 kuna, odnosno 15.300 kuna manje! Dakle, jeftinije je državi platiti operaciju ugradnje kuka nego njezin “popravak”, a o posljedicama za pacijente koji kroz to prolaze na žalost nitko i ne govori.

Strukovni kriteriji

Na poništenje natječaja već je stigla žalba, a KBC Osijek, koji je kao naručitelj natječaj poništio 7. srpnja takav potez, među ostalim, argumentira racionalnom potrošnjom i razvojem ortopedskog ugradbenog materijala koji se dogodio u međuvremenu.

– Javni naručitelj je mišljenja da su se u međuvremenu na tržištu ortopedskog ugradbenog materijala razvili i usavršili novi materijali, proizvodi, tehnike i tehnologije te u cilju osiguranja jednakog tretmana i neograničenog tržišnog natjecanja svih sudionika, potrebno je unaprijediti dokumentaciju za nadmetanje, osobito u pogledu načina definiranja kriterija i bodovanja ekonomski najpovoljnije ponude i opisa tehničkih specifikacija. Javni naručitelj je mišljenja da donošenjem odluke o odabiru u ovom postupku može naštetiti sustavu neracionalnom i neučinkovitom potrošnjom javnih financijskih sredstava poreznih obveznika – odgovorili su iz osječke bolnice ne precizirajući koji su se to suvremeni pomaci dogodili u ovom području medicine.

Kako nam kaže jedan od sugovornika tužno je da svi zaboravljaju kako je riječ o nečemu što se trajno ugrađuje u ljudsko tijelo i da zato treba imati dokaze o kvaliteti. Ugradnja kuka jedan je od zahvata koji se najdulje čeka u hrvatskim bolnicama.

– Primjerice, da netko ponudi umjetni kuk obložen zlatom, znači li to da je on automatski bolji? Ne, nije jer nemamo podatke, nije prošlo vrijeme kako bismo mogli vidjeti i zaključiti je li se takav proizvod doista dokazao boljim za pacijenta i njegovo zdravlje. U farmacijskoj industriji postoje striktne kontrole kvalitete gdje lijek zbog štetnog djelovanja možemo odmah ukinuti. A je li ista situacija s ugradbenim materijalom? Čija je odgovornost za povećani broj revizija; vlasnika bolnice koji to kupuje, liječnika koji je ugradio, pacijenta ili proizvođača? Zato mi kao struka želimo raspravljati sa svima o podjeli odgovornosti u pozitivnom okruženju uz jasne strukovne kriterije i bez partikularnih i kratkoročnih interesa na štetu naših bolesnika. Budimo odgovorni ljudi – komentira prof. dr. sc. Robert Kolundžić, predsjednik Hrvatskog ortopedskog društva Hrvatskog liječničkog zbora, koji je bio i jedan od članova povjerenstva za ovu javnu nabavu.

Odluku o poništenju donijela je osječka bolnica

Iz Ministarstva zdravstva pak kažu da su još krajem travnja odlučili kako će upravo Ministarstvo biti naručitelj za 12 postupaka zajedničke javne nabave pa tako i ove ortopedske. Ali pri tomu valja naglasiti da je u poništenom natječaju tek devet bolnica kojima je država osnivač pa je pitanje što će biti s ostalima koji su u vlasništvu županija. Formalno je odluku o poništenju donijela osječka bolnica kojoj sada prijeti i 100 tisuća kuna troška zbog žalbe jednog od ponuđača koji traži poništenje poništenja natječaja. Na poništenje je pak reagirala i Koalicija udruga u zdravstvu iz koje su, među ostalim, poručili da revizijske operacije kuka i koljena ugrožavaju kvalitetu života pacijenata, ali su i dodatni trošak za zdravstveni sustav.

Komentara 2

DU
Deleted user
18:34 09.08.2017.

Znači po dobar kuk u Švicarsku kako je svojevremeno najavio Nakić! Kujundžić je nestručan, nesposoban i opasan ministar koji misli da je faraon! Tipičan HDZ-ovac!

Avatar alien79
alien79
18:23 09.08.2017.

Glavno da gamad skida sa plaće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije