Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.08.2017. u 22:18

Pacijenti često ne znaju koje je kvalitete proteza koju im ugrađuju i koliko će dugo trajati

Pacijent koji je jučer došao u KBC Osijek naručiti se na ugradnju kuka dobit će termin u listopadu iduće godine. Tako barem kaže podatak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je listi čekanja promijenio naziv u listu narudžbi. Samo što se ovdje ne radi o naručivanju (ni čekanju) večere na koju se uvijek možeš požaliti konobaru, pa i gazdi.

No, kada dočeka taj kuk, kome će se pacijent požaliti ako za godinu dana ponovno mora na istu operaciju? A upravo su takvi zahvati u hrvatskim bolnicama sve češći. Čija je to odgovornost? Trenutačno se to čini tek retoričkim pitanjem. Osječku bolnicu uzeli smo ovdje za ilustraciju jer je upravo ta ustanova prije dvije godine postavljena kao naručitelj objedinjenog javnog natječaja za ortopediju. Nedavno su sami taj natječaj i poništili. Ukratko, zbog štednje i jer su u međuvremenu dostupna naprednija rješenja za umjetne kukove, koljena i ramena.

S jedne strane uštedjeti, a s druge pacijentima omogućiti najsuvremenije kukove, koljena i ramena – zvuči doista i racionalno i plemenito. Samo što se pri tomu zanemarila činjenica o trošku ponovnih operacija i patnji tih pacijenata koji u tim slučajevima redovito dulje ostaju u bolnici nego pri prvoj ugradnji neke od tih proteza. I što redom nemaju blage veze što im je ugrađeno, koliko je dokazana i evidentirana, da se tako izrazimo, garancija da će im taj kuk (iz)držati, gdje će taj kuk u konačnici kvalitetno i ugraditi? Bila bi to izvrsnost, termin na koji se u zdravstvenom sustavu često poziva. I bio bi to “holivud” za hrvatskog pacijenta koji trenutačno “po kuk” ide gdje se najkraće čeka. Ili diže kredit da ide privatniku pa svoj kuk mjesečno otplaćuje, što je već opjevana tema. Najčešće su to pacijenti u godinama, teško će postaviti pitanja na koja imaju pravo, a teško će osvanuti i kakva “udruga umjetnih kukova” da ih zastupa. Hrvata će prema dobro poznatim demografskim projekcijama idućih godina sve više biti – u godinama. A “nosit će” kukove kvalitete o kojoj se odlučuje daleko od njih.

Komentara 5

DU
Deleted user
07:51 10.08.2017.

Primjer; fizikalne terapije; prije je liječnik upisivao naziv terapije, šifru i vrijeme trajanja svakog terapijskog postupka ( npr. rame, magnet, 10 min), sada samo piše brojčana šifra pa pacijent nema pojma koje terapije i u kojem trajanju je dobio. Naa terapijama dobije magnet na rame u trajanju od 5 minuta. No kako i ne zna da je zakinut, što da kaže i kome? Slučajno? Ne, nikako, nego prorasčunato i namjerno.

DU
Deleted user
07:48 10.08.2017.

Budući da se namjerno, sračunato, donose nedorečeni zakoni te onda nitko ne zna tko je nadležan, tko odgovoran, pa se lovi u mutnom. Primjer; koncesije na plažama; Zašto zakonom o koncesijama nije propisano da koncesionar mora na ulazu na plažužu postaviti ploču s obavijesti o osnovim podacima; npr. temeljem koncesije broj YX zabranje ulaz bez plaćanj, zabranjeno donošenje vlastite hrane, zabranjeno donošenje vlastitih ležaljki, obvezno plaćanje pristupa i sl.? Tako i u bolnicama; jasno navoditi na povijesti bolesti dijagnozu, jasno navesti prijedlog ugradbenog dijela; šifru npr. kuka, vrstu, proizvođača, alternativu.

OB
ObrenM
07:42 10.08.2017.

Glavno da anemicni,klimoglava,Todoricev sincic i ostala politicka bagra dobro zive,a stoki sitnog zuba dosta je i godina pomagala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije