Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBAR SMISAO ZA POSAO

Kriminalci u teretanama prodavali lažne lijekove influencerima, a ovi reklamirali na društvenim mrežama

Ilustracija
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
31.03.2023.
u 08:10

U Europolu kažu da su se prilikom istrage ove priče koristile posebne istražiteljske tehnike jer je otkriveno da su  sve kriminalne aktivnosti bile dobro planirane i efektivno organizirane. Od četiri glavna organizatora, jedan je bio Rumunj, a tri Moldavca.

Kako uspješno prodati svoj proizvod i na njemu dobro zaraditi, osnova je ekonomije. Kada se tome doda dobra reklama – zarada je gotovo sigurno zagarantirana. I to milijunska. Mora da se tom logikom vodila skupina moldavskih i rumunjskih kriminalaca koja je ilegalne lijekove i steroide preprodavala diljem EU i za reklamiranje tih proizvoda, koristila – influencere.

No sada je tom "posu" došao kraj jer su moldavska i rumunjska policija, uz asistenciju Europola, razotkrile kriminalnu skupinu za koju se sumnja da je spomenutim načinom poslovanja "zaradila" najmanje 1,5 milijuna eura. U Rumunjskoj i Moldaviji pretraženo je 37 kuća i stanova te je uhićeno 11 osoba, među kojima su i četiri glavna organizatora cijelog posla. Osim toga, istražitelji su otkrili i razmontirali tajni laboratorij u kojem su zaplijenili oko milijun tableta te razne druge proizvode poput 42 litre steroida koji se u organizam unose injektiranjem, 6,5 kilograma različitih prahova, 20.000 bočica s višestrukim dozama Trenoxa, Trenbolona H, Boldenona, Primobolana, Testosterona, Masterona, Sustanona, Klenbuterola, 28.000  Mastera, Tren Mixa, Testovirona, Evogenea, Stanojecta, 340.000 tableta anaboličkih steroida, 433 štrcaljke, 8500 naljepnica....

Spomenuta kriminalna skupina, kako se sumnja, koristila je društvene  mreže i razne influencere kako bi promovirala i prodavala svoje ilegalne farmaceutske proizvode, lažirajući učinke tih proizvoda. Sumnja se da su promoviranjem  takvih proizvoda influenceri kriminalcima pomogli da zarade 1,5 milijuna eura. Istražitelji navode da je kriminalna skupina opskrbljivala velik broj klijenata diljem Rumunjske i EU. Jedan od osumnjičenika iz Rumunjske imao je bliske veze s teretanama u Rumunjskoj, a one su mu poslužile kao mreža za opskrbu ilegalnom robom. Među njegovim klijentima bilo je poznatih i utjecajnijih ljudi, odnosno influencera koji su objavljivali postove i videouratke na društvenim mrežama s popularnim kanalima o prehrani i prehrani. Osim influencera, tom osumnjičeniku klijenti su bile i neke, kaže Europol, istaknute ličnosti iz svijeta zabave koje su se često pojavljivale u elektronskim medijima. Europol navodi i da su osumnjičenici izmjenjivali poruke preko za to specijaliziranih kriptiranih aplikacija te da su kupce iz zemalja diljem EU nalazili i preko Darkneta. Kako bi prikrili o kakvim je proizvodima riječ, na pakete koje su slali kupcima stavljali su naljepnice s poznatih e-commerce tržnica za pakiranje paketa. Bilo im je plaćano u kriptovalutama, a potom se taj novac preko kripto mjenjačnica prao ulaganjem u legalne poslove.

U Europolu kažu da su se prilikom istrage ove priče koristile posebne istražiteljske tehnike jer je otkriveno da su  sve kriminalne aktivnosti bile dobro planirane i efektivno organizirane. Od četiri glavna organizatora, jedan je bio Rumunj, a tri Moldavca. Moldavci su prije uhićenja automobilom doputovali u Rumunjsku. Tri su dana potom proizvodili ilegalne lijekove i steroide u ilegalnoj tvornici. Kada su lažni lijekovi proizvedeni, Moldavci su njima opskrbili Rumunja koji je bio zadužen za njihovu daljnju distribuciju.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Carbonado
Carbonado
10:10 31.03.2023.

Influenceri. O braku sam sve naučio od J. Veljače, o financijama od N. Pišek, o politici od M. Kekina. A danas sam naučio i nešto o ljudskom tijelu. Pun sam znanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije