Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radnici Ine poručili

Krajnji je čas da Vlada odredi svoju strategiju prema Ini

INA prosvjed (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/7
25.04.2013.
u 08:45

Nitko od vladajućih nije se odazvao, a okupilo se između 200 i 300 ljudi u organizaciji sindikata koji djeluju u Ini

Zviždanjem i uzvicima “Lopovi, lopovi!” ispred Banskih dvora prosvjedovalo je više od 200 radnika, u organizaciji triju sindikata i branitelja Ine. Ina je kompanija od izuzetnog nacionalnog značenja, ističu, a ne ogranak MOL-a. Radnici strahuju da bi se odvajanjem maloprodaje u zasebnu tvrtku promijenila i prava radnika, što je i povod već drugom prosvjedu. Nezadovoljni su odnosom države prema Ini pa od Vlade traže jasnu strategiju za upravljanje Inom te zaštitu strateških nacionalnih interesa i energetske neovisnosti RH. Upravu optužuju za nedovoljno investiranje u modernizaciju i razvojne projekte.

Presuda nepravomoćna

Prosvjednici su prozivali premijera Zorana Milanovića i zbog promjene retorike vezane uz nacionalne interese u Ini, a istodobno pohvalili mađarskog Viktora Orbana zbog njegove izjave da je MOL, većinski Inin vlasnik, od nacionalnog značenja.

– Nezadovoljni smo retorikom premijera Zorana Milanovića, koji tvrdi da je Ina dioničko društvo, a da u dioničkom društvu nema mjesta nacionalnim interesima. Krajnji je čas da Vlada odredi strategiju prema Ini – rekla je Maja Rilović, predsjednica INAŠ-a.

U trenutku kad je za govornicom bio predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, Markovim trgom prošetao je ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović, kojega su prosvjednici “pozdravili” glasnim zvižducima, no nije se obazirao. Matijašević je pozvao radnike Ine da danas odbiju potpisati novi kolektivni ugovor, a zapitao se zašto je dionički ugovor iz 2009., koji je nazvao pogubnim, još na snazi.

– Ugovor iz 2009. je izdaja! Postignut je koruptivnim radnjama. Danas se priča kako je još presuda nepravomoćna, ali znači li to da do njezine pravomoćnosti treba sjediti prekriženih ruku?! Mađari štite svoje nacionalne interese, a tko štiti naše – upitao se predsjednik Udruge branitelja Ine Miljenko Balaš.

Prema podacima sindikata, plaća Ininih prodavača kreće se od 5000 do 5800 kuna neto, s uključenim dodacima na smjene i noćni te rad vikendom i blagdanima. U posljednje tri godine broj radnika smanjio se za oko 3000. Priopćenjem se oglasila i uprava Ine. Tvrde kako između sindikata i menadžmenta postoji suglasje o ciljevima razvoja Ine, a to je daljnje jačanje Ine u Hrvatskoj i na regionalnim tržištima te njezino integrirano poslovanje kroz održivost svih triju temeljnih djelatnosti.

Kolektivni ugovor

– Nejasan nam je stoga povod prosvjedu s obzirom na to da su pregovori Inina menadžmenta sa sindikatima o novom kolektivnom ugovoru završeni prošlog tjedna konsenzusom o ključnim pitanjima. U pregovorima, temeljenim na dobrom socijalnom dijalogu, poslodavac je ponudio povećanje materijalnih prava u nekoliko područja. U tom smislu smatramo da akcije sindikata nisu na konstruktivan način usmjerene prema dobrobiti zaposlenika, već se čini da sindikati miješaju svoju ulogu s ulogom dioničara ili pokušavaju uključiti Vladu u pitanja operativnog upravljanja – piše u priopćenju Ine.

>>Growww natječaj: Ina i ove godine zapošljava 60 mladih talenata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije