Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koriste izvanredno stanje

Koronakriza otvorila vrata pedofilima: Porastao broj predatora koji vrebaju djecu na internetu

Ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
02.04.2020.
u 20:02

U svim državama pojavili su se prevaranti i nove skupine kriminalaca

Vrijeme krize zbog pandemije koronavirusa, činjenica da su djeca kod kuće, da se osjećaju osamljenima te da puno vremena provode na internetu zbog škole, ali posebno zbog komunikacije s prijateljima, otvorilo je vrata pedofilima i kriminalcima koji šire i trguju dječjom pornografijom. Broj predatora koji vrebaju djecu na društvenim mrežama i forumima iznimno je porastao. Iskorištavaju situaciju u kojoj se djeca osjećaju ranjivije nego inače kako bi s njima stupili u kontakt, a onda i uspostavili odnos povjerenja te ih tako nagovarali na razne postupke, od slanja obnaženih fotografija do stvaranja i "njegovanja" odnosa za neka buduća nedjela.

Mjesto zločina - web

Taj porast online nazočnosti pedofila i kriminalaca čiji su cilj stoji u izvješću Europola, Europskog policijskog ureda, na osnovi podataka iz svih država članica, pa tako i Hrvatske, o pojačanoj kriminalnoj aktivnosti i novim skupinama kriminalaca koji iskorištavaju i profitiraju iz ove zdravstvene krize. Kriminalci su, napominju, vrlo fleksibilni i brzo se prilagođavaju novim uvjetima te pronalaze nove načine zarade. Tako je samo dosad razbijeno 37 organiziranih kriminalnih skupina.

Internet je apostrofiran kao vrlo često mjesto zločina. Kompjutor i internet postala su glavna oruđa za život - bilo za rad od kuće ili za kupnju - u nekim trenucima su na snazi mjere ograničavanja kretanja. Usporedo s tim, jačaju phishing kampanje. Koristeći razne načine manipulacije, kriminalci od korisnika pokušavaju prikupiti povjerljive podatke kao što su korisnička imena, lozinke, podaci s kreditnih kartica... kako bi ostvarili financijsku korist. Usto, u sferu kibernetičkog kriminala ubrajaju se i napadi na ključne institucije. Takav smo primjer imali i u Hrvatskoj kad su hakeri napali Carnetov sustav prvog dana škole na daljinu. Još jedan opasniji primjer dolazi iz Češke, gdje je napadnuta Sveučilišna bolnica u Brnu te vezani objekti, dječja bolnica i rodilište. Potpuno je srušen IT sustav, sve su operacije, pa i one hitne, morale biti otkazane, a nove su pacijente usmjeravali u druge bolnice. Savjeti svima koji pojačano koriste internet jest taj da instaliraju antivirusni softver na sve uređaje koji se spajaju na internet te osiguraju mobitele i tablete lozinkama, PIN-ovima ili biometrijskim podacima poput otisaka prstiju. Kod kupnje, treba poslovati s provjerenim online trgovinama te ne vjerovati predobrim ponudama i rasprodajama.

U svim državama pojavili su se prevaranti koji od građana pokušavaju iskamčiti novac. U Hrvatskoj su to bili lažni volonteri Crvenog križa, a u drugim zemljama sve je više onih koji se predstavljaju kao specijalizirani čistači nudeći svoje usluge dezinfekcije životnog i poslovnog prostora za velik novac.

Očekivano, u situaciji kad vlada opća nestašica zaštitne medicinske opreme, sve se kupuje pa na tržištu se pojavljuju veće količine krivotvorene robe i robe koja ne odgovara sigurnosnim kriterijima. Nude se lažni testovi za koronavirus te maske tipa ffp3 ili N95 koje bi - ako su proizvedene po pravilima - trebale pružati vrlo visoku zaštiti onome tko ih nosi, no krivotvoreni primjerci su substandardni. Ne štite ili ne štite dovoljno, tako da pružaju lažan osjećaj sigurnosti. Dosad je zaplijenjeno 37.000 komada krivotvorene i nefunkcionirajuće medicinske opreme, većinom maski i testova. Također, nedostatak opreme kompenzira se pojačanim ilegalnim trgovanjem na Dark webu gdje se prodaju i lijekovi - u rukama policije je tako završilo potencijalno opasnih lijekova u vrijednosti 13 milijuna eura, a onih krivotvorenih u vrijednosti 4,4 milijuna.

Unosni "lijekovi"

Da na prijevare nisu imuni samo građani, pokazuju primjeri kompanija koje često nabavljaju opremu za državu, a koje su nasjele na prevarante. Tako je jedna europska tvrtka uplatila 6,6 milijuna eura prodavaču u Singapuru za dezinfekcijske gelove i maske, druga je samo za maske prebacila 2,88 milijuna eura na račun "prodavača". Ni jedna ni druga nisu od dobile ništa od naručenog i plaćenog. Tu je i primjer Slovenije, čiji je ministar obrane Matej Tonin ostao bez tri milijuna zaštitnih maski koje je naručio tvrdeći kako se radilo o klasičnoj prijevari. Trguje se neprovjerenim i često krivotvorenim antiviralnim lijekovima, a posebno je tražen klorokin, lijek izvorno za malariju koji se u nekim slučajevima pokazao korisnim u tretmanu COVID-19 te tako izazvao zanimanje javnosti i kriminalaca. Naveliko se trguje vitaminom C i drugim suplementima, a velik dio zaplijenjenih lijekova predstavljaju antibiotici i lijekovi protiv temperature i boli.

Komentara 9

Avatar HILARIUS FELIX
HILARIUS FELIX
20:25 02.04.2020.

Eto na kome možemo testirati cjepiva.

IL
ilijan1a
20:31 02.04.2020.

Locirati uhititi i u laboratoriju umjesto pokusnih miševa transferirati

KO
KoToTamoPeva
20:17 02.04.2020.

porastao broj predatora koji vrebaju pedofile! to bi bila vijest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije