Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPOL

Usred pandemije koronavirusa porastao i kibernetički kriminal

Talijanska policija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/8
27.03.2020.
u 10:40

"Ovakve kriminalne aktivnosti za vrijeme zdravstvene krize osobito predstavljaju prijetnju i mogu ugroziti ljudske živote", rekla je De Bolle.

Porasla je stopa kriminala tijekom pandemije koronavirusa, a kriminalci i bande se brzo organiziraju, upozorio je u petak Europol. 

Istražitelji su otkrili porast kibernetičkog kriminala, prijevara, krađa i krivotvorenja, upozorava se u izvješću europske policijske organizacije objavljenom u petak. 

U izvješću se navodi da je od izbijanja epidemije koronavirusa znatno porasla prodaja krivotvorenih zaštitnih sredstava - maski, dezinficijensa i lijekova.

U ožujku je zaplijenjeno oko 34.000 krivotvorenih kirurških maski u globalnoj policijskoj akciji, objavio je Europol.

Krivotvoreni lijekovi uključuju antivirusne lijekove, lijek klorokin protiv malarije i vitamine. 

Talijanska policija
1/2

Direktorica Europola Catherine De Bolle kaže da je to neprihvatljivo. 

"Ovakve kriminalne aktivnosti za vrijeme zdravstvene krize osobito predstavljaju prijetnju i mogu ugroziti ljudske živote", rekla je De Bolle. 

Europol je također upozorio na kibernetički kriminal, osobito zbog toga što mnogi sada rade od kuće pa su njihovi podaci i mreže na kojima su prijavljeni manje sigurni.

Europol očekuje i brzi porast prijevara.

"Prevaranti su vrlo brzo prilagodili zloglasne obrasce i iskoristili strahove i brigu žrtava tijekom krize", navodi se u izvješću. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije