Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija u Dohi

Konvencija o ugroženim vrstama nekima bila izazov kao crvena krpa

tuna
21.04.2010.
u 23:47

Od 33.000 vrsta koje je dosad štitila nekim mjerama, u divljini je izumro samo Spixov makao, vrsta papige.

Konvencija UN-a o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES), kako je puni naziv temeljnog UN-ovog dokumenta, vrlo ozbiljno obvezuje sve zemlje članice Ujedinjenih naroda da se pridržavaju njenih ograičenja, a njene kršitelje da progone.

Od 33.000 vrsta koje je dosad štitila nekim mjerama, u divljini je izumro samo Spixov makao, vrsta papige. Ovogodišnja konferencija koja je pod zaštitu trebala staviti brojne vrste u Dohi, glavnog gradu Katara, okupila je stručnjake iz više od 170 zemalja, ali dvotjedno zasjedanje nije uspjelo donijeti obvezujući dokument.

Mnoge su zemlje zbog toga žalile, jer je manjina onemogućila da se donesu međunarodno obvezujući propisi. Većina prijekih pogleda upućena je prema izaslanstvu Japana koje je među drugim zemljama snažno lobiralo – i u tome, čini se, uspjelo – da se dokument odbaci samo iz jednoga razloga: na popisu zabrane izlova i trgovine bila je atlantska tuna. Japan otkupljuje više od 90 posto ulova, a od nje se spravlja najbolji suši, japansko nacionalno jelo kojega se ne žele odreći.

Zabrana je za njih bila poput crvene krpe. Zažmirili su čak i na to što su zajedno s tunom ostale nezaštićene mnoge druge životinjske vrste poput mlatova, gorila, majmuna bonoba...

Komentara 1

Avatar Bjesomar
Bjesomar
14:10 22.04.2010.

Samo neka jedu te jadne tune. Jednog dana kad ih izlove sve,jesce svoja gov.a pa ce se morati odreci svog sushija kako god. Kreteni kosooki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije