Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSS o mjerama:

'Ključno pitanje nije tko će se od mladih vratiti u Hrvatsku, nego koliko će ih ostati'

Zagreb: Studenti studentskog doma Cvjetno naselje iseljavaju se iz svojih soba
Borna Filic/PIXSELL
11.02.2022.
u 12:29

U Hrvatskoj još uvijek ima gotovo 22 tisuće mladih poljoprivrednika kojima treba pomoći da ne odu, poručuju iz HSS-a

U Županijskoj organizaciji HSS-a Brodsko-posavske županije smatraju da predložene Vladine demografske mjere biraju pogrešnu nišu korisnika. U svom priopćenju navode kako je, umjesto onima koji su otišli, važnije obratiti se onima koji ostaju u Hrvatskoj, poput mladih poljoprivrednika. Ističu kako je mjera "Biram Hrvatsku", koja za povratak u Hrvatsku nudi poticaje do 200 tisuća kuna, u mjesec dana zainteresirala svega 0,0000025 iseljenih mladih. To je, kažu, najbolji pokazatelj da u Hrvatskoj nema volje, znanja ili želje da se dogode demografske i gospodarske promjene.

- Ključno pitanje danas nije tko će se od mladih ljudi vratiti u Hrvatsku, nego koliko će ih ostati. Mjere treba predlagati za one mlade koji su tu kako i oni ne bi otišli. Otac mora otići do sina koji se vratio s posla u poljima i vinogradima, reći mu da je on taj s kojim planira budućnost svog gospodarstva, a onaj izgubljeni, koji se vratio uvijek je dobrodošao i za njega će se u uređenom društvu i gospodarstvu lako pronaći radno mjesto, mjesto u školama za djecu i dvosobni stan za četveročlanu obitelj – navodi se u priopćenju Hrvatske seljačke stranke.

Iz HSS-a podsjećaju kako je Ministarstvo poljoprivrede u javnu raspravu pustilo Nacrt Programa potpore poljoprivrednim gospodarstvima za provedbu proljetne sjetve, uz napomenu kako su "prihvatljivi korisnici potpore iz programa mikro, mala i srednja poduzeća, te velika poduzeća koja se bave proizvodnjom šećerne repe“. U prijedlogu za pomoć izostavljeni su OPG-ovi iako, kažu, oni čine temelj proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

Zato ova stranka traži dopunu programa na način da OPG bude imenovan kao mogući korisnik potpore. To će, napominju, možda biti poticaj za ostanak onima koji razmišljaju pravednije društvo potražiti u Njemačkoj, Danskoj ili Irskoj.

- Apeliramo na donositelje odluka da počnu donositi prave odluke u pravo vrijeme za pravu populaciju, za one koji žive u Hrvatskoj, koji proizvode hranu i čuvaju hrvatski ruralni prostor. U Hrvatskoj još uvijek ima 21.995 mladih poljoprivrednika nositelja OPG-ova, oni su izabrali Hrvatsku i njima treba pomoć da ne bi otišli – poručili su iz brodsko-posavskog HSS-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije