Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poziv ruskog vođe

Ključni sastanak: Otkriveni detalji susreta Xi Jinpinga i Putina

FILE PHOTO: China's Xi plans Russia visit as soon as next week - sources
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
17.03.2023.
u 10:36

Posjet dolazi u trenutku kada se Kina nudi kao posrednik u postizanju mira u Ukrajini, no zapad je skeptičan s obzirom na diplomatsku potporu koju Peking pruža Rusiji.

Kineski predsjednik Xi Jinping boravit će u državnom posjetu Rusiji od 20. do 22. ožujka na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, a fokus će biti na daljnjem razvijanju partnerskih odnosa između dviju zemalja, objavio je u petak Kremlj. "Dvojica čelnika razgovarat će o tematskim pitanjima daljnjeg razvoja sveobuhvatnih partnerskih odnosa i strateškoj suradnji Rusije i Kine", priopćio je Kremlj.

Video: Amerikanci objavili snimku udara ruskog aviona u američki dron

Posjet je potvrdilo i kinesko ministarstvo vanjskih poslova. "Cilj posjeta je dodatno produbiti bilateralno povjerenje", kazao je glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin, dodavši da će kineski šef države s Putinom  razmijeniti mišljenja o ključnim međunarodnim i regionalnim pitanjima. Tijekom posjete biti će potpisano više bilateralnih dokumenata.

Posjet dolazi u trenutku kada se Kina nudi kao posrednik u postizanju mira u Ukrajini, no zapad je skeptičan s obzirom na diplomatsku potporu koju Peking pruža Rusiji.

U veljači 2022., tijekom posjeta Putina Pekingu uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara, dva su lidera označila novu eru u vezama svojih država najavom početka strateškog partnerstva "bez granica". Putin i Xi su 4. veljače, prije ceremonije otvaranja Olimpijade, potpisali zajedničku izjavu od 5300 riječi, dokument koji je ponudio okvir za daljnju političku, ekonomsku i vojnu suradnju pokazujući zajednički front prema zapadu.

Od tada, dvije strane ne propuštaju niti jednu priliku da potvrde snagu svojih odnosa. Od invazije na Ukrajinu, trgovinska razmjena se vinula u nebo. Kina je najveći kupac ruske nafte, što je jedan od ključnih izvora prihoda za Moskvu.

U prosincu 2022. Putin i Xi su održali videosastanak na kojem je Putin je pozvao Xija da posjeti Moskvu sljedećeg proljeća. "Očekujemo vas, predsjedniče, dragi prijatelju, očekujemo vas na proljeće u državnom posjetu Moskvi", rekao je Putin.

Tada je također rekao da su odnosi Rusije i Kine prošli sve testove i postali "najbolji u povijesti".

Komentara 2

SS
sokac sa drave
14:44 18.03.2023.

Kina dolazi u moskvu na dogovor kako da sprijece ameriku i nato da ih ne dobiju jednog po jednog.Oni su svjesni da ako rusi izgube da su oni na redu.

FU
Fusnota
10:48 17.03.2023.

Dokazano Kina je kao super sila uz bok USA,. Svjesni su da moraju održati RF kao silu barem na papiru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije