Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krađe skulptura

Kip dječaka Kukija slavnog Vanje Radauša nestao s grobnice

'VARAZDIN/MEDIMURJE-09.09.10. DONJA DUBRAVA-Hrvatska kuki_mlg_cak_090910Kip Kuki na obiteljkoj grobnici u D. Dubravi PHOTO: Mladen Grubic/Vecernji list '
''
09.09.2010.
u 15:35

Brončani kip "Dječak s loptom", u vlasništvu Muzeja Međimurja, dala je izraditi židovska obitelj Hirschler i postavila ga na grobnicu sinu Kukiju koji je 1935. umro u dobi od šest godina

Brončani kip "Dječak s loptom" poznatog kipara Vanje Radauša ukraden je na groblju u Donjoj Dubravi! Kip, visok oko 70 centimetara, bio je dio obiteljske grobnice židovske obitelji Hirschler, koja je doprinijela razvitku Donje Dubrave prije stotinjak godina.

Shrvani roditelji dali su ga izraditi sinu Kukiju, koji je 1935. godine podlegao bolesti u dobi od šest godina. Kip je ukraden u razdoblju od 31. kolovoza do 8. rujna. Drski lopov fizičkom ga je snagom odvojio od betonskog postolja. Šteta je 75.000 kuna.

Kip je desetljećima stajao na groblju, a šira je javnost za njega čula sredinom 2008. godine, kad se oko spomenika dječaku Kukiju Hirschleru povela "borba" između muzeja u Čakovcu i Varaždinu. Nasljednici obitelji Hirschler koji žive u Novom Sadu poslali su još 2007. godine ponudu Međimurskoj županiji da otkupi skluplturu za 70.000 kuna. Županija je u dogovoru s Muzejom Međimurja ponudila 50.000 kuna. Odgovor nije stizao, pa je zatražena financijska pomoć od Ministarstva kulture, koje je molbu bez obrazloženja odbilo. I onda se, sredinom 2008., pojavila informacija da je ugovor o otkupu kipa s nasljednicima potpisao Gradski muzej Varaždin, koji je od Ministarstva uspio iskamčiti 35.000 kuna!

Muzej Međimurja i županija digli su se na noge, a pobunili su se i u Donjoj Dubravi, govoreći da bi odnošenje skulpture s grobnice bilo oskvrnuće. Skulpturu je na kraju otkupio čakovečki muzej, zbog njezine povijesne i umjetničke vrijednosti. Prije nekoliko dana na istom je groblju nestao nadgrobni kip žene, postavljen prije 30 godina, visok 158 centimetara, vrijedan 18.000 kuna, a oštećena je i grobnica od crnog granita.

– To je strašno što se događa! Ljudi se boje za nadgrobne spomenike. Prvo su nestajale brončane vaze, a sad i cijeli spomenici – kaže Marija Punčikar, koju smo zatekli na groblju. Policija je jučer tražila korisne informacije u susjednoj ulici i dijelu naselja, ali bez rezultata. Nitko ništa nije vidio! S obzirom na to da je riječ o brončanom kipu, pretpostavlja se da je ukraden zbog bronce, koja na tržištu postiže dobru cijenu.

Kradljivac će kip vjerojatno razrezati ili rastopiti radi preprodaje. Razmišljalo se već i o izradi odljeva kipa koji bi se postavio na groblju, a original bi se stavio u dvorište kuće Hirschlerovih. No lopov je bio brži. To, inače, nije prvi slučaj krađe vrijednih kipova i skulptura na međimurskom području ove godine. U svibnju su, naime, ispred ulaza u sportsku dvoranu Graditeljske škole u Čakovcu ukradene i brončane skulpture poznatih hrvatskih kipara Luja Bezeredija i Tomislave Ostoje. Originalna umjetnička djela "Dječak" i "Putokazi" procijenjena su na ukupno 150.000 kuna. Počinitelji još nisu otkriveni. Sumnja se i na Rome koji skupljaju i prodaju sirovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije