Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati posjeta

Kinezi: Luka Rijeka na Jadranu ima veći potencijal od Kopra i Bara

luka Rijeka
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
14.03.2016.
u 00:30

Kinesko izaslanstvo daje prednost i nizinskoj pruzi u odnosu na prugu od Kopra prema mađarskoj granici

Izaslanstvo Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine (NDRC), iznimno je zadovoljno rezultatima nedavnog posjeta Hrvatskoj.

Kako doznaje Večernji list, potpredsjednik NDRC-a Ning Jizhe vrlo je zadovoljan razgovorima s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Tihomirom Oreškovićem, ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, a razgovore tijekom svog boravka u Luci Rijeka ocijenio je konkretnim i učinkovitim. Kineska je strana, kažu upućeni, tijekom svog boravka u Hrvatskoj stekla dojam da sadašnja Vlada s više interesa i konkretnije pristupa budućim projektima.

A za Hrvatsku je vrlo važno to što Kinezi daju prednost Luci Rijeka u odnosu na druge jadranske luke. Tako su hrvatskoj strani dali do znanja da u sklopu suradnje na području povezivanja luka, Kinezi obilaze i druge luke na Jadranu – slovenski Kopar i crnogorski Bar, no stav je kineske strane, uključujući i kineske investitore koji su bili dijelom izaslanstva, da Luka Rijeka ima veći prirodni i gospodarski potencijal od drugih jadranskih luka. Kinezi očekuju konkretne informacije o novom natječaju za koncesionara na kontejnerskom terminalu na Zagrebačkoj obali.

>> Kina bi mogla postati veće filmsko tržište od SAD-a

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
09:00 14.03.2016.

Od 45- te slušamo priče kako je Rijeka - vrata Jadrana... osnovci znaju da iz Rijeke vodi najkraći put do srednje Evrope.... sad kad smo nakon 70 god ustvrdili da je to tako možda jednog dana nešto i bude

CO
comtel9449
08:03 14.03.2016.

znali smo mi to prije Kineza,ali nomenklatura.....

DU
Deleted user
08:40 14.03.2016.

Ovo je odlicna vijest, i uistinu je vrijeme da se taj natjecaj raspise u najkracem mogucem roku, i da se pocne realizacija ovog projekta, zajedno sa obnovom i dogradnjom nizinske pruge. Kad svjetska ekonomija poput Kine, kojoj se za ovu 2016 godinu prognozira preuzimanje primata najjace ekonomiije svijeta pokaze interes za nas, onda to treba iskoristiti. Ovo je jedna od najvaznijih vijesti u zadnje vrijeme, i nadam se da ce odgovorni ljudi u vladi to preopoznati, i fokus sa ovog igrokaza crveno-plavi prebaciti na ekonomiju i gospodarstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije