Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasna igra

Kemikalije kupe u dućanu pa rade eksplozivne naprave

eksploziv
25.05.2010.
u 16:01

Da bi nešto eksplodiralo dovoljno je promućkati razrjeđivač, benzin ili aceton, a sve se to može vrlo lako nabaviti, kaže 18-godišnji “pirotehničar”.

Skupina mladića iz sela nedaleko od Osijeka vrijeme krati na opasan način - zabavljaju se izrađivanjem eksplozivnih naprava.

– Zanimalo me kako reagiraju neke kemikalije kada se pomiješaju i općenito kako je moguće napraviti eksploziv. Dosta sam o tome čitao na internetu i tako je sve počelo – priča nam 18-godišnjak koji je ubrzo nakon toga napravio svoj prvi eksploziv i “isprobao” ga s nekolicinom prijatelja.

Detonacije izvan naselja

– Ne smatram to opasnim jer ne pravimo dinamite ili nekakve takve naprave. Ovo mi je više kao pirotehnika. Materijale za izradu lako je naći jer se većina može kupiti u trgovinama – dodaje.  

– Da bi nešto eksplodiralo dovoljno je primjerice uzeti nitro razrjeđivač, benzin ili aceton za skidanje laka s noktiju, a sve se to može vrlo lako nabaviti. Sve su to kemikalije koje je dovoljno samo dobro “upakirati” i izmiješati kako bismo dobili eksploziju. Znam da s time moramo biti jako oprezni pa ih ne isprobavamo svugdje. Najčešće na zapuštenim mjestima gdje nema ljudi koji bi nas čuli - napominje naš sugovornik.

Prvu “bombu” aktivirali su tijekom noći

– Bilo je dosta glasno. Mislim da smo probudili sve koji su se nalazili u blizini. Nije ostavilo nikakve posljedice, ali moram priznati da smo mogli nastradati. Zapalio sam fitilj i neko se vrijeme nije ništa događalo. Kada je prijatelj otišao vidjeti što je, odjedanput je puklo. Sreća da nije bio bliže - kaže 18-godišnjak koji se unatoč tome, kako kaže, ponovno upušta u takve eksperimente.

Policija prijeti prijavama

U policiji upozoravaju kako posljedice “igre” mogu biti kobne.
– Ovo nisu bezazlene igre jer se netko može ozlijediti, a u takvim situacijama najčešće stradava lice, oči, šake i prsti koji se često moraju amputirati. Osim toga, osobe kod kojih je pronađen eksploziv mogu dobiti nekoliko kaznenih prijava, od one za nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, do dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom – kaže glasnogovornica PU osječko-baranjske Edita Roterbauer.

Ključne riječi

Komentara 3

RR
RRed
09:56 17.06.2010.

baš imate lipu zabavicu, dico :)

LU
lukavg
17:26 25.05.2010.

mogu dobiti prijavu za nelegalno posjedovanje oružja i/ili ekspolozivne tvari. to bi značilo da i ja mogu dobiti prijavu zato što imam kanistar benzina, upaljač i aceton kojeg koristim za higijenu.

GR
gromCH
10:52 18.06.2010.

nisi bas lukav...........................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije