Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kazna: Papa ustoličio ‘stečajnog upravitelja’ u istarskoj biskupiji

Biskup Milovan vrlo je smireno i dostojanstveno, bez ogorčenja i tuge, primio vijest. U njegovu glasu čak se moglo osjetiti i neko olakšanje...
17. listopada 2011. u 13:16 192 komentara 29 prikaza
\'21.11.2008., Porec - veliki dan za grad Porec. Svecano je otvorena velika sportska dvorana. Biskup Milovan blagoslovio je dvoranu. Photo: Dusko Marusic/Vecernji list\'
Foto: \'Duško Marušić/PIXSELL

Imenujući mu biskupa-nasljednika (koadjutora) s posebnim ovlastima, papa Benedikt XVI. praktično je najavio smjenu porečko-pulskog biskupa mons. Ivana Milovana. Mons. Milovan i dalje će biti porečki biskup (premda nitko ne zna do kada), ali će imati znatno manje ovlasti, koje će preuzeti mons. Dražen Kutleša, nakon što ga je papa jučer imenovao biskupom-koadjutorom Porečke i pulske biskupije.

“Vjernici, prihvatite to!”

Biskupi ili nadbiskupi svoje koadjutore dobivaju kao gotovo sigurne zamjene kada im se približi vrijeme za umirovljenje, no u slučaju porečkoga biskupa Milovana nije riječ o tome, već o kazni zbog “slučaja Dajla”. To najbolje govori koadjutorski naslov novoga biskupa, tj. izrijekom spomenute “posebne ovlasti”, koje bi se trebale odnositi na rješavanje “slučaja Dajla”, ali i mnogo šire, o čemu će javnost kasnije biti obaviještena.

S biskupom Milovanom razgovarali smo desetak minuta nakon službene obavijesti na internetskim stranicama Izvještajne katoličke agencije. Vrlo je smireno i dostojanstveno primio vijest o (još jednoj) degradaciji vlastite pozicije, a u njegovu glasu čak se moglo osjetiti i neko olakšanje. Nije bilo ni ogorčenja ni tuge, premda je svima, osobito onima u Crkvi, jasno da je biskupska karijera mons. Milovana ovom papinom odlukom osuđena na “lagano umiranje”.

“Zahvalan sam Svetome Ocu na imenovanju mons. Kutleše biskupom koadjutorom, a novome biskupu čestitam u svoje ime te u ime svećenstva, redovništva i svih vjernika naše biskupije. Mons. Dražena Kutlešu poznam kao dobru, plemenitu i stručnu osobu te ne sumnjam da će on uvelike moći doprinijeti vjerskom životu i poslanju naše Porečke i Pulske biskupije. Novog biskupa preporučujem dobroti, pažnji i molitvi svih naših vjernika”, napisao je u svome službenom priopćenju mons. Milovan.

Mons. Dražen Kutleša svećenik je Mostarsko-duvanjske biskupije i bio je blizak suradnik biskupu Ratku Periću, što može biti i svojevrsna poruka, ako se zna tvrd Perićev stav o Međugorju. Imenovanje budućim porečkim biskupom zateklo ga je na službi u Vatikanu, u Kongregaciji za biskupe, a rođen je 1968. u Tomislavgradu. Nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku, nastavlja studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

Drugi koji nije iz Istre

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri teološkom fakultetu u Zagrebu, a 2001. na papinskom sveučilištu Urbanianumu stekao je doktorat iz kanonskog prava. Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali. Od 1998. do 2006. mons. Kutleša obavljao je niz službi, a od 2006. djelatnik je Kongregacije za biskupe.

Od 2011. godine suradnik je kongregacija za kauze svetih i disciplinu sakramenata. Autor je nekoliko publikacija i surađuje u katoličkom mjesečniku Crkva na kamenu. Govori talijanski, njemački i engleski jezik. Nakon dvojice istarskih svećenika, bit će drugi istarski biskup koji nije iz Istre, nakon biskupa Nežića.

Keto kuharica
Keto kuharica
Isprobali smo jedan dan keto dijete, pogledajte što je na meniju
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • jadro:

  Dolaze vatikanski birokrati !

 • crvenaHrvatska:

  - Za vjerovanje u Boga nije potreban Vatikan Hrvatska kat. crkva može bez ovakvog Vatikana kakav je sada

 • austria:

  Slabo je papin posjet pomogao Jaci u kampanji.