Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezne reforme

Katarina Ott: Nije vrijeme za manji PDV

14.10.2016., Zagreb - U hotelu International odrzana je konferencija o javnim financijama.
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
16.10.2016.
u 01:00

Veći neoporezivi dio plaća može značiti veću potrošnju, ali i otežano funkcioniranje lokalne samouprave

– Vremena nema puno. Od početka sam govorio da ću jako zagovarati pristup da primjena izmjena poreznih zakona ide s početkom godine. Nisam ljubitelj poreznih izmjena unutar godine, ali idemo vidjeti što će nam donijeti idući dani. Iz perspektive Ministarstva financija i svih onih koji su radili na poreznoj reformi mi ćemo svoj zadatak ispuniti, a onda ćemo vidjeti koji će biti daljnji koraci – rekao je ministar financija Zdravko Marić u petak na konferenciji Instituta za javne financije o ulozi i funkcioniranju javnog sektora. 

Ministar se tako osvrnuo na tvrdnje da je ostalo premalo vremena da promjene koje je pripremao zažive već početkom iduće godine.

Porezni sustav pojednostaviti

Analiza je, kazao je, pokazala da je postojeći porezni sustav složen i nepregledan te je prvo i osnovno reformom ga pojednostaviti, podići transparentnost, a u konačnici i efikasnost. – U fiskalnoj politici rashodi su ključ svega – poručio je Marić i najavio da će nastaviti s kontrolom rashoda koja je ove godine donijela dobre rezultate, dok će se viškovi koristiti za smanjenje deficita i duga, čime se stvaraju preduvjeti za porezno rasterećenje. No, za daljnji napredak treba više, moraju se pokrenuti strukturne reforme, jer je recesija imala jednu dobru stranu. Isplivali su svi strukturni nedostaci u javnim financijama i u cijelom društvu – rekao je Marić.

Ravnateljica IJF-a Katarina Ott, čiji istraživači sudjeluju u pripremi porezne reforme, podsjetila je da Institut zagovara oštru fiskalnu konsolidaciju, uvođenje više transparentnosti u fiskalna i proračunska pitanja, veću odgovornost vlasti i sudjelovanje javnosti u proračunskom procesu.

– Najvažnije je da se poreznoj reformi pristupi sveobuhvatno, da se analizira koji su problemi dosadašnjeg poreznog sustava i kako ga učiniti jednostavnijim i efikasnijim. Treba imati u vidu posljedice poreznih promjena na ekonomiju, građane, sustav lokalnih jedinica – istaknula je Ott negativno se odredivši prema smanjenju opće stope PDV-a.

– Svi žele manji PDV, ali to je zadnje što bi u poreznoj reformi trebalo poduzeti. Prije svega se treba ići na efikasnost ubiranja poreznih prihoda i konsolidirati rashode. Dok god se drastično ne smanji rashodna strana proračuna, ne smije se ni razmišljati o smanjenju opće stope PDV-a – zaključila je Ott.

Promjene moraju potrajati

O porezu na dohodak, stručna suradnica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek kazala je da je upitno kako će se najavljene promjene u poreznim stopama i povećanje neoporezivog dijela odraziti na financiranje jedinica lokalne samouprave.

– Ako takva porezna izmjena dovede do smanjenja ukupnih prihoda od poreza na dohodak, to će otežati funkcioniranje jedinica lokalne samouprave – rekla je Švaljek, no predloženo može imati i pozitivan efekt povećanjem zaposlenosti i potrošnje građana. Direktorica ekonomskih istraživanja u Raiffeisenbank Austria Zrinka Živković-Matijević kazala je da je uvijek bolje stvari mijenjati sistematično nego sustav iz kvartala u kvartal, iz godine u godinu.

– Promjene trebaju biti kvalitetne, održive i dugoročne. Ako je reforma usmjerena dugoročno i ako se svi usuglasimo o tome, može se početi 1. siječnja 2017. No, ako još postoji niz otvorenih pitanja, onda je bolje pričekati – kazala je Živković-Matijević. 

>> Povećanje plaća upitno, uvodi se jednostavni porez na nekretnine

Ključne riječi

Komentara 7

DU
dubravkai16
17:14 16.10.2016.

Neće ovaj ništa napraviti, on je postavljen da pogoduje Todoriću, zapamtite u svakoj Vladi, Todorić ima svoje ljude. Kolike poticaje mu poklanjaju, a on plače svoje radnike 3000 kn a rae i po 12 sati. To je istina i odod tuda krenite, mi nemamo poslodavce, imamo izrabljivače na kojima se pojedinci bogate.

MA
majusko
12:29 16.10.2016.

Pa sad kad dodete na vlast kupite si jos koji Audi A6. Ipak nije vrijeme da se spusti PDV.

MA
majusko
12:33 16.10.2016.

inace cijena jednog je oko 600.000 kn. A pred vladom ih ima barem 20. Francuski predsjednik se vozi u automobilu od 300.000 kn.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije