Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katarina Ott

Veća socijalna pomoć bolja je od nižih stopa

'14.06.2011., Novinarski dom, Perkovceva 2, Zagreb - Predavanje Indeks otvorenosti proracuna 33 hrvatska grada odrzali su predavaci iz Instituta za javne financije. Katarina Ott.  Photo: Zarko Basic/P
'Zarko Basic/PIXSELL'
10.02.2012.
u 19:16

K. Ott pohvalila je povećanje neoporezivog dijela plaće i mirovine, ali kritična je prema nižim stopama PDV-a, nije to pomoć siromašnima

Bilo bi puno bolje da je Vlada najsiromašnijim građanima osigurala izravnu socijalnu pomoć ili povećala osobni odbitak umjesto što je uvodila sniženu stopu PDV-a na hranu, masti, ulja, vodu i slično. Uvođenje sniženih stopa PDV-a loše je jer komplicira i poskupljuje porezni sustav – ocijenila je Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije.

– Povećanje osobnog dobitka za zaposlene i umirovljenike odlična je mjera kojom se nadoknađuje povećanje troškova života zbog povećanja opće stope PDV-a na 25 posto, ali ne zna se kako će utjecati na financiranje lokalnih jedinica. Institut se uvijek zalaže za što širu poreznu osnovicu, što niže opće porezne stope i što manje izuzetaka, olakšica i diferenciranih stopa – dodala je. Prijedlog smanjenja porezne osnovice za dio ostvarene dobiti kojom se povećava temeljni kapital poduzeća dobro je rješenje, ali nema odgovora koje je rješenje za smanjenje poreznih prihoda za 2,2 milijarde kuna godišnje. Loše je što se ide u porezne promjene bez ozbiljnijih analiza.

Komentara 3

MS
mare_split
22:19 10.02.2012.

Koja je sad OVA? Još jedna od bezbroj \'političkih ljepotica\'?! Kaki i on i njen institut, jer su njene ideje suprotne Slaveku, što ona dobro zna i glumi ... \'glas razuma\'! Početak ,nove ekonomije\' trebalo bi započeti zatvaranjem bezveznih \'INSTITUTA\' (za gubljenje vremena i proučavanje rude\' - prema Alan Fordu)! Koje gluposti ... izravna socijalna pomoć ... (uzmi je \'ljepotice\'), povećanje osobog odbitka (kako bi ti od PUNO otalo još više ... minimalcu to ne treba!), ...a priča o \'višestopnom\' poreznom sustavu je ionmako glupost jer starac nema male djece, jer mu treba samo litra ulja/mj, jer mu je voda ionako preskupa, ... a \'sl.\' ioanko ne postoji - DRUGARICE iz \'instituta\'! ... Otkači se s naših leđa i odi nešto raditi!

AM
amato
19:35 11.02.2012.

Neka se skinu s naše grbače

DA
danijeluskoci
06:48 13.02.2012.

socijalnu pomoć radno sposobnima,visoke plaće saborskih zastupnika treba ukinuti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije