Naslovnica Vijesti Svijet

Kardinala Puljića će deložirati i zaplijeniti mu imovinu u Sarajevu

Dio rezidencije vraća se u posjed obitelji pokojnog agenta Udbe koji je iz tog stana prisluškivao biskupe.
02. studenoga 2010. u 08:10 312 komentara 9 prikaza
'Banjaluka Biskupija 11 12 2006 Bosanski kardinal Vinko Puljic , Nikolaj dabrobosanski  foto D MOCONJA'
Foto: ''

Općinski sud u Sarajevu naložio je za sredinu studenoga deložaciju vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića iz dijela njegove rezidencije u središtu Sarajeva, koja će biti vraćena u posjed obitelji pokojnog agenta zloglasne jugoslavenske Službe državne bezbednosti (SDB) Fadilu Smajoviću, koji je iz tih prostorija prisluškivao prvake Katoličke crkve.

Naplata troškova

Prema odluci sutkinje sarajevskog Općinskog suda Alise Numić, koja je osporila prigovore obrane Vrhbosanske nadbiskupije, 17. studenog mora biti ispražnjen stan na drugom katu zgrade te predan obitelji Smajović. U skandaloznom zaključku objašnjava se da radi "naplate troškova parničnog postupka i troškova izvršenja... treba izvršiti zapljenu i popis pokretnih stvari" u zgradi Nadbiskupije radi prodaje te osigurati nazočnost policije. Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije u kojoj se nalazi i rezidencija kardinala Vinka Puljića u Sarajevu u isključivom je vlasništvu Katoličke crkve. Sagrađena je 1895. godine kao rezidencija nadbiskupa i Dom kanonika, a sarajevske općinske vlasti i odjel Sarajevostan nikada nisu priznale stanarsko pravo niti vodili obitelj Smajović na adresi Kaptol 7. Špijuna Udbe Fadila Smajovića komunističke su vlasti nasilno uselile unatoč protivljenju Crkve. On je početkom rata 1992. pobjegao iz Sarajeva, a kada su ušli u stan kojim se koristio, pronađena je oprema za prisluškivanje i snimanje. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić jučer je za Večernjak odluku sarajevskog suda ocijenio nepravednom.

– Ta je presuda donesena unatoč tome što ta osoba nije imala stanarsko pravo u ovoj kući. Nikad nije plaćao stanarinu, a useljen je nasilno za vrijeme komunizma po zadatku da špijunira predstavnike Crkve. Ovu kuću i rezidenciju nisu nikad nacionalizirale komunističke vlasti i zato smatram da je riječ o dubioznoj presudi i da je ona tendenciozna – rekao je kardinal Puljić za Večernjak neposredno prije nego što je predvodio misu na sarajevskom groblju Sv. Josip u povodu Svih svetih.

Česte mete napada

Kardinal Puljić, sarajevska katedrala i predstavnici Katoličke crkve često su meta napada u BiH. Samo dan uoči Svih svetih ove godine razbijeno je 20 nadgrobnih spomenika u hrvatskim povratničkim naseljima u mjestima Brajkovići i Grahovčići u većinskoj bošnjačkoj općini u Travniku. Policija je spriječila nekoliko terorističkih napada vehabija na katoličke crkve. U Republici Srpskoj česti su slučajevi uništavanja crkvene imovine.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  Je, teško je vratiti kad se proknjiži u zemljišne knjige, isto ko Franjo & Co. kod nas

 • brođo:

  Sad znate zašto je Komšić izabran da predstavlja Hrvatski narod u BiH i da se bori za njihova prava.

 • svijesni:

  Da nije bilo katoličke crkve nebi bilo ni HRVATA