Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STAVOVI 9 KANDIDATA

Karabatić: Zabranila bih pobačaj, osim ako se radi o brutalnom silovanju, MB: Bog mi se javio u snu

Foto: PIXSELL
1/11
10.10.2019.
u 11:24

Razmišljanja favorita uglavnom su poznata. Što nam to nude ostali?

Predstojeći predsjednički izbori mogli bi biti rekordni po broju kandidata. Namjeru da se kandidira do sada je najavilo 15 osoba, no kandidature će postati službene tek ako prikupe 10.000 potpisa. Iako predizborne ankete pokazuju kako bi nekima ta brojka mogla biti teško dostižna, potencijalni kandidati redom odgovaraju da ih to ne brine te su sigurni da će uspjeti prikupiti potrebne potpise. U istraživanjima javnog mišljenja na prvim pozicijama već su mjesecima aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro, dok četvrtu poziciju drži bivši sudac, europarlamentarac Mislav Kolakušić.

U posljednjih mjesec dana vidljiv je rast rejtinga Dejana Kovača, no on je i dalje ispod četiri posto, a drugi su potencijalni kandidati daleko iza njega. Ipak, nitko se nema namjeru predati bez borbe. Na pitanje što ih je nagnalo da se kandidiraju, većina ih odgovara kako su Hrvatskoj nužne promjene koje, uvjereni su, njihovi programi mogu i omogućiti. Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković pritom nudi već gotove dokumente koje Vladi namjerava staviti na stol, poput nove antikorupcijske strategije.

No tu su i kandidati s potpuno novim pristupom. Redatelj Dario Juričan, koji je za predsjedničke izbore ime promijenio u Milan Bandić, kaže da ga je sam Bog uputio da se kandidira, obećava korupciju za sve i oslanja se na “malog korumpiranog čovjeka”. Ava Karabatić u predsjedničku je utrku, pak, krenula kako bi pokazala da može napraviti bolji show od predsjednice. Ova starleta biračima nudi niz osebujnih mjera, poput legalizacije prostitucije koja bi trebala sačuvati hrvatske brakove. Snažno se zalaže i za uvođenje seksualnog odgoja u škole, i to, kako nam je kazala, “od četvrtog razreda samo teoriju, a ostalo od sedmog”. Bez imalo ograda najavljuje da će u vanjskoj politici koristiti svoje ženske draži. Među zvijezdama realityja koji “pucaju” na predsjedničku funkciju ovoga je puta i Ljubo Bebić, poznat po nastupu u RTL-ovu show “Ljubav je na selu”. Ovaj “kandidat za predsjedničkog kandidata” nudi zanimljiv pogled na ”vruća” ustavna pitanja.

Na pitanje o predsjedničkim ovlastima, koje bi neki povećali, a neki smanjili, odgovara čarobnom formulom – ako je predsjednik dobar, treba mu dati veće ovlasti, ali ako je nesposoban treba mu ih oduzeti. Slično bi riješio i pitanje mandata manjinskih zastupnika u Saboru, ovisno o tome kako se ponašaju na funkciji. 

Ankete vam ne predviđaju velike šanse za uspjeh. Zašto se kandidirate za predsjednika/cu?

Anto Đapić: Motiv mi je svijest da mogu bolje nego itko drugi u ovom trenutku ponuditi hrvatskom narodu rješenja državnih problema bez ikakvih rezervi uz valjanost političkih ciljeva i metoda koje nudim.

Dejan Kovač: U Hrvatskoj mi smeta velika količina nepravde i svatko tko ima imalo srca ne može ostati ravnodušan na toliku količinu nepravde u svim segmentima života. Borit ću se za bolju Hrvatsku za našu djecu.

Dalija Orešković: Imam jasan, opsežan i razrađen program, realan za Hrvatsku. Može se provesti kroz ovlasti predsjednika države jer se Vlada i Hrvatski sabor ne bi usudili negirati izbornu volju građana.

Ava Karabatić: Dobro poznajem psihologiju ljudi, ako Kolinda može napraviti show, mislim da ja onda mogu napraviti još bolji.

Vlaho Orepić: Pobjeda kandidata koji ne dolazi iz HDZ-ove (Kolinda i Škoro) ili SDP-ove (Milanović) kvote ohrabrila bi samoostvarenu i pristojnu Hrvatsku da nastavi s promjenama.

Milan Bandić: Bog mi se javio u snu i rekao da sam ja – Milan Bandić – taj koji može spasiti Hrvatsku!

Katarina Peović: Zato što smo u Radničkoj fronti svjesni da nitko od kandidata, koliko ih god bude, neće govoriti o potrebi korjenite promjene. Svi bi mijenjali stvari – tako da ništa ne promijene.

Ante Simonić: Hrvatska više nema vremena za biranje manjeg zla. Odlučio sam se na predsjedničku kandidaturu jer naša zemlja zaslužuje dostojanstvenog predsjednika kojega se neće sramiti.

Ljubo Bebić: Kandidiram se zato što sam razočaran svime što su političari radili posljednjih 30 godina. Imam karizmu i vratio bih osmijeh na lica ljudi, od rođenja znam da sam na ovaj svijet poslan da nešto učinim.

Navedite ključne poteze koje ćete povući ako uspijete doći na predsjedničku funkciju?

Anto Đapić: Izbornim sustavom i politikom državljanstva Hrvatsku pretvoriti u ekskluzivnu državu hrvatskog naroda, očistiti je od destruktivnih platformi, antifašizma, srpske politike i globalističkih anacionalnih politika.     

Dejan Kovač: Reorganizacija starog sustava birokratske diplomacije u profesionalnu diplomaciju za izvozno orijentirano gospodarstvo. Potpuna transparentnost javnih financija Pantovčaka.     

Dalija Orešković: Na temelju ustavnih ovlasti tražila bih sjednicu Vlade na kojoj bi se raspravljalo o mojem nacrtu nove Strategije suzbijanja korupcije, koji je potpuno pripremljeni dokument.

Ava Karabatić: Osigurati ulazak u Schengen. Otišla bih u Sloveniju, a iskoristila bih svoju ne samo unutarnju, nego i vanjsku ljepotu. Sigurna sam da Slovenci neće moći odoljeti mojim dražima.

Vlaho Orepić: Osnovni sigurnosni problemi za koje bih predložio Vladi da budu što prije tema Vijeća za nacionalnu sigurnost, a na koja kao društvo trebamo dati žuran i konkretan odgovor, poput iseljavanja.     

Milan Bandić: Uveo bih Ministarstvo korupcije kao središnje tijelo. Korupciju kao strateški resurs zaštitio bih Ustavom. Uveo bih koruptovalutu: Milan Bandić. Ja sam mjerna jedinica za korupciju.

Katarina Peović: Vodila bih neovisnu, internacionalističku i antiimperijalističku vanjsku politiku, neovisnu od zahtjeva EU, MMF-a i Svjetske banke. Zagovarala bih povlačenje Hrvatske iz NATO-a.     

Ante Simonić: Primarna je stabilnost unutarnje politike i definiranja minimalnog konsenzusa kako bismo mogli napraviti iskorak prema nužnim promjenama koje građani zaslužuju.

Ljubo Bebić: Kao predsjednik bih sigurno napravio dosta inovacija, kao što sam napravio i u svom kraju, u koji sada dolazi puno Slovenaca koji su me gledali u “Lubav je na selu”.

Na potporu kojih birača računate na predsjedničkim izborima?

Anto Đapić: Na Hrvate i katolike koji nisu zaboravili tko su. Antifašisti, globalisti, promotori destruktivnih tzv. prava, projugoslaveni i politički posrbice mi ne trebaju, kao ni oni koji se boje biti Hrvati.

Dejan Kovač: Sve građane Hrvatske koji žele redizajn društva i koji žele graditi Hrvatsku budućnosti. Sve građane koji ne žele Hrvatsku iz koje uspješni odlaze, a neuspješni s vezama vladaju u njoj.

Dalija Orešković: Računam na građane koji se ne mire sa stajanjem na mjestu i zaostajanjem za susjedima, koji su razočarani političarima jer ne služe njihovim interesima. 

Ava Karabatić: Nadam se dijelu Škorinih i Milanovićevih birača. Mislim da bi me mogao poduprijeti i SDSS, iako je u koaliciji s HDZ-om. Pupovac je normalan, karizmatičan i perfidno pravedan čovjek.

Vlaho Orepić: Cilj mi je potaknuti na angažman one koji u pravilu ne glasaju, one koji su bili primorani otići iz Hrvatske, tj. pristojnu, samozatajnu i samoostvarenu Hrvatsku koja je u većini.

Milan Bandić: Potpise ću prikupiti predanim radom malih, koruptivnih ljudi, kampanju će mi financirati krupni kapital i sitne duše. Na izborima su mi u fokusu glasači HDZ-a, ali računam i na protestne glasove.     

Katarina Peović: Obespravljene, one koji žive od svojeg rada, siromašne i bijesne – one koje godinama uvjeravaju da nema smisla da izlaze na izbore jer svaki izbor predstavlja varijantu istog.     

Ante Simonić: Računam na građane koji se ne mire sa stajanjem na mjestu i zaostajanjem za susjedima, koji su razočarani političarima jer ne služe njihovim interesima.     

Ljubo Bebić: Računam na sve birače. Ne zanimaju me ni lijevi ni desni, nego hrvatski čovjek, kojem nije lako. Iseljavaju nas, oni koji ostanu rade za crkavicu i svi zajedno tugujemo.

Mislite li da su sadašnje predsjedničke ovlasti optimalne? Biste li ih povećali ili smanjili i kako?

Anto Đapić: Naravno da nisu. Predsjednik mora imati instrumente za provođenje svojih politika i ispunjavanje obveza sa svojim narodom. Jako bih ih povećao i to sam precizno naveo u svom programu.     

Dejan Kovač: Predsjedničke ovlasti ne bih mijenjao. Povijest nas uči da nas povećanje ovlasti u mladim demokracijama poput Hrvatske vraća u mračna vremena autokratskih vođa.     

Dalija Orešković: Ovlasti predsjednika su dovoljne i primjerene, samo što dosad nisu korištene kako je to Ustavom zamišljeno jer su predsjednici svoju ulogu sveli na korištenje privilegija.     

Ava Karabatić: Nisam se bavila ovlastima, ali da, smanjit ću ih za 10 do 15 posto jer ljudi teško žive, zarađuju malo, a neki izbjeglice još žive u hotelima...

Vlaho Orepić: Takve su kakve jesu. Nema potrebe za promjenama ovlasti, već za obavljanjem posla koji proizlazi iz njih, a što do sada nismo imali priliku vidjeti.     

Milan Bandić: Založio bih se za to da se predsjednički izbori nakon što pobijedim ukinu i da se predsjednik bira iz parlamenta.     

Katarina Peović: Prave promjene ne mogu doći bez široke podrške narodne većine bez obzira na ovlasti. Potrebno je mijenjati način odlučivanja – većina mora odlučivati o svim pitanjima koja ih se tiču.     

Ante Simonić: Nema potrebe mijenjati predsjedničke ovlasti, već ih bolje iskoristiti u službi dobrobiti svih hrvatskih građana. Predsjednica je podbacila u jačanju Hrvatske u međunarodnoj zajednici.     

Ljubo Bebić: Sadašnje ovlasti predsjednika dovoljne su samo za neposobna čovjeka. Sposobnom treba dati veće ovlasti, ali ako predsjednik nije sposoban, ovlasti mu treba smanjiti.

Što mislite o NDH i biste li zabranili upotrebu pozdrava “Za dom spremni”?

Anto Đapić: Što je vama?! Taj je pozdrav je vrijednosna vertikala moje politike i kralježnica identiteta mog naroda. NDH je vid hrvatske državnosti o kojem moraju suditi Hrvati, a ne naši neprijatelji.

Dejan Kovač: Osuđujem sve propale ideologije, lijeve ili desne i zločine počinjene u tim mračnim vremenima povijesti. U slučaju ZDS-a poštovat ću odluku suda jer ću biti predsjednik legalist.     

Dalija Orešković: NDH je bila marionetska država nacističkog poretka. „Za dom spremni“ bio je njezin poklič. Svako korištenje tog pokliča kompromitira Ustav i vrijeđa žrtvu branitelja.     

Ava Karabatić: Ne bih zabranjivala, tko sam ja da zabranjujem, ali ne bih ni prekomjerno upotrebljavala ZDS. Postoje blagdani kada se može upotrebljavati taj pozdrav, ali ne treba pretjerivati.     

Vlaho Orepić: NDH je bio dio jednog od najvećih zala u ljudskoj povijesti. Predsjednik ne može zabraniti ništa, ali da, poticao bih Sabor da to učini. Pobjedu u Domovinskom ratu izborio je HV.

Milan Bandić: NDH nije do kraja ostvarila glavnu težnju hrvatskog naroda - apsolutnu korupciju. Što se tiče ZDS-a, sud je rekao da simbolizira mržnju, ja sam protiv mržnje, a za koruptivno djelovanje.     

Katarina Peović: Od veličanja fašizma i ideologije temeljene na rasnim zakonima iritantnije je samo desničarsko izmotavanje oko toga što zastupaju dok paradiraju s fašističkim pozdravima.

Ante Simonić: NDH je mračna sjena povijesti koje je obilježio rascjepkan teritorij, zločini, rasni zakoni i agresija spram čovjeka. „Za dom spremni“ se veže uz mračno razdoblje i tu treba ostati.

Ljubo Bebić: Mislim da bi ZDS trebalo zabraniti jer ne daje lijepu sliku o Hrvatskoj. Da je taj pozdrav bio toliko vrijedan, ne bi ga tek sada uvodili, nakon 60-70 godina. Pod njim je puno zla napravljeno.     

Kakav je vaš stav o pobačaju? Biste li ga zakonom zabranili?     

Anto Đapić: Bih. Pobačaj treba tretirati kao medicinski problem, a ne kao danas pitanje prava žene. Nitko ne smije imati pravo na ubojstvo, a ponajmanje ga država smije tretirati kao ljudsko pravo.

Dejan Kovač: Svaka žena ima slobodu i pravo da bira.     

Dalija Orešković: Pobačaj nije kontracepcijsko sredstvo. Potrebno je uložiti puno više truda u edukaciju, no pravo žene na pobačaj do određenog tjedna trudnoće ne smije se zabraniti.     

Ava Karabatić: Zabranila bih pobačaj, osim ako se radi o brutalnom silovanju. Moja mama rodila me s 18 i ništa mi ne fali. 

Vlaho Orepić: Ne. Kad je riječ o pobačaju, ne postoji željeni, dobar ishod. Samo dva neželjena, loša ishoda pa mi kao zrelo društvo biramo manje neželjen, manje loš. Zalažem se za pravo žene na izbor.      

Milan Bandić: Ne. Neka svaka žena odabere najbolju opciju, a ja nudim rješenje za spas cijelog društva – Milana Bandića.     

Katarina Peović: Pobačaj treba biti javno dostupna i besplatna zdravstvena usluga. Uskraćivanje pobačaja uskraćivanje je zdravstvene zaštite, što ide ruku pod ruku s privatizacijom zdravstva.

Ante Simonić: Nisam za zabranu pobačaja, za podršku sam ženama, edukaciju i prevenciju. Ne smijemo ograničavati prava žena. Zabranom bismo potaknuli pobačaj u kriminalnim uvjetima.

Ljubo Bebić: Ne bih zabranio pobačaj. Zašto bih? Puno je silovanja itd. Ja sam za slobodu, uvijek i protiv zabrana, a ako je žena kvalitetno odgojena, ona će to znati izbjeći.     

Komentara 35

OL
oLo
12:06 10.10.2019.

Kakve sad zabrane?!?? Zabrane vode u samo još gore. Mislim da najviše pričaju o nekom moralu oni koji imaju potrebu za istim.

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
11:45 10.10.2019.

Koja je razlika između brutalnog i ne-brutalnog silovanja?

DU
Deleted user
12:01 10.10.2019.

Kako stalno apostrofirate pitanja o pobačaju...Kao da predsjednik/ca ima ikakav utjecaj na donošenje zakona za ili protiv abortusa. Dajte pitajte pitanja koja imaju smisla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije