Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATUS MANJINA

Predsjednički kandidati odgovorili treba li zastupnicima manjina ograničiti mandate

Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Dejan Kovač i Ante Simonić
Foto: G. Stanzl/V. Žganec Rogulja/D. Jaramaz/D. Petrić/N. Pavletić/PIXSELL
1/10
13.09.2019.
u 06:35

Upitali smo petero kandidata je li Pupovac imao razloga usporediti Hrvatsku s NDH i treba li zastupnicima manjina ograničiti mandate

Danima se ne stišava rasprava o izjavama Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a, koji je, potaknut napadom na pripadnike srpske manjine, Hrvatsku usporedio s NDH. Zaljuljala se zbog toga i vladajuća većina jer su se HDZ-ovi partneri – HDSSB i HSLS – uvrijedili zbog Pupovčevih izjava pa tobože odlučuju hoće li ostati dio koalicije.

Omogućiti dopisno glasanje

Ni Pupovčev SDSS još nije odlučio ostaje li u HDZ-ovoj saborskoj većini, a kad se učinilo da se situacija pomalo stišava jer je Pupovac “na svoj način” povukao sporne izjave (nije se ispričao), javila se predsjednica RH koja je Pupovcu u pismu poručila da s pozornošću prati njegove istupe u kojima zlonamjerno kritizira Hrvatsku. Budući da se tema o SDSS-u, a time i nacionalnim manjinama, prometnula u top političko pitanje, upitali smo petero predsjedničkih kandidata je li Milorad Pupovac imao razloga reagirati onako kako je reagirao kada je Hrvatsku usporedio s NDH i treba li zastupnicima manjina ograničiti mandat, odnosno da ne mogu odlučivati o proračunu i koalicijama.

Predsjednica RH, preko glasnogovornice, odgovorila nam je da je o Pupovcu već sve rekla (zlonamjerno i potpuno neprihvatljivo kritizira RH, nap. a,), ali da zastupnicima manjina ne bi ograničila mandat.

– No, predsjednica bi svim hrvatskim državljanima diljem svijeta omogućila dopisno ili elektroničko glasanje – poručila je Ivana Crnić, glasnogovornica predsjednice.

Miroslav Škoro, koji je proteklih dana dao naslutiti da bi kao predsjednik pokrenuo inicijativu za zabranu djelovanja SDSS-a, očekivano, kritizira Pupovčeve izjave.

– Milorad Pupovac kao političar iz vladajuće većine i sam doprinosi društvenoj atmosferi koja ipak nije onakva kakvom je on opisuje. Njegova je reakcija potpuno neprimjerena i neutemeljena te zbog nje svim hrvatskim državljanima duguje jasnu i nedvosmislenu ispriku – izravan je Škoro. Kad je riječ o mandatu manjinskih zastupnika u Saboru, podsjeća da je ograničavanje tih mandata bilo jedno od referendumskih pitanja inicijative Narod odlučuje.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

– Vladajući su na izrazito nedemokratski način onemogućili referendum o tom pitanju. Ja mislim da se taj referendum mora održati pa neka narod odluči – poručuje Škoro.

Na naša pitanja, očekivano, nije odgovorio predsjednički kandidat Zoran Milanović, koji se otpočetka trakavice s Pupovcem suzdržava od bilo kakve kritike, odnosno ocjene Pupovčevih izjava. Istina, politička drama sa SDSS-om najmanje odgovara Milanoviću, dok na njoj profitiraju i HDZ i Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro, ali i sam Pupovac. Milanović je, jednako očekivano, jučer kritizirao predsjednicu RH zbog njezina pisma Pupovcu.

– Vidim da je Pupovac održao presicu. Vidim i da se nakon nje smirila situacija u Vladi. I na kraju cijele priče – eto nje! Pupovac je rekao što je rekao, nekome je to normalno, nekome nije, a ona mu prijeti. Gledam te providne duple pasove između beogradske čaršije i njihovih prijatelja ovdje – rekao je Milanović.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL/ Ilustracija

Pupovčeva usporedba suvremene Hrvatske s NDH jedan je od razloga zbog kojih i HSLS prijeti napuštanjem vladajuće koalicije, a njihov predsjednički kandidat Dejan Kovač dijeli stav stranke i uvjeren je da Pupovčeva izjava nije rezultat realnog stanja u društvu.

– Stope zločina iz mržnje su veće u puno razvijenijim zemljama od Hrvatske, a Pupovac je pozornost s događaja u Kninu, gdje je policija nakon nasilja u kratkom roku privela 15-20 ljudi, skrenuo na sebe i, umjesto da integrira, dezintegrirao društvo – smatra Kovač. Čelniku SDSS-a zamjera i to što je ovakve kritike iznosio u medijima izvan Hrvatske. Kovač ističe i da SDSS ne predstavlja sve, nego samo dio Srba u Hrvatskoj i zaključuje kako je riječ o tek jednoj od stranaka koja ne zaslužuje pozornost kakva joj se pridaje.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Politički vrh razdvaja

Što se tiče pozicije manjinskih zastupnika, ističe da kao legalist poštuje važeće zakone, no smatra da je demokracija u Hrvatskoj dovoljno zrela za raspravu o Hrvatskoj kao o građanskoj državi, u kojoj bi svi po Ustavu bili građani i ne bi bilo nacionalnih manjina, pa ni posebnih manjinskih prava.

– Mislim da su uvjeti za takav korak sazreli i da u perspektivi to pitanje treba dati na referendum pa neka građani odluče – smatra Kovač.

Foto: Ilustracija - Nel Pavletic/PIXSELL

Ante Simonić, pak, tumači kako Pupovčeva retorika svjedoči o stanju političkog vrha “koji razdvaja naciju na osnovi prošlosti”. Ističe kako svima mora biti jasno da RH nije NDH iako Pupovac ima pravo reći što misli i ne smije mu se prijetiti zabranom stranke.

– Da političari, lijevi ili desni ili oni s centra, imaju imalo časti, dostojanstva i odgovornosti, trebali bi biti svjesni da svaka izjava ima razarajuću posljedicu koju trpe isključivo naši građani – kaže Simonić. Protivi se, međutim, ograničavanju mandata manjinskih zastupnika jer smatra da bi to za njih bilo ponižavajuće te da bi se tako ograničila postignuta razina prava. 

Komentara 40

PR
prajdali100
07:15 13.09.2019.

Gledam sinoć,poslije Dnevnika,Hrvatske premijere.Milanović!!!? Pa i njegovi dojučerašnji prijatelji su ga opisali kao elementarnu nepogodu.E jest nas dobrim " zadužio".

Avatar nekakav
nekakav
06:59 13.09.2019.

manjinci ne smiju imati utjecaj na formirane vlasti kao ni na donošenje zakona ništa veće nego ostali predstavnici građana rh. točka. ako je za ulazak u sabor potrebno tolko i tolko glasova, onda nitko ne smije biti povlašten i ući u sabor sa 148 glasova, samo zato jer je manjinac! sve manjine strpati u jedan koš, ako već žele imati manjinsko mjesto, i nek se potuku za jednog ili dva zastupnika. i inače imaju mogućnost ući u neku stranku, i tamo svoje ideje pokušati prezentirati i za to dobiti podršku svojih sunarodnjaka, manjina, i time pomoći stranci, ali i samima sebi, za ostvarivanje svojih prava i želja. kolko osiguranih mjesta imaju manjine u njemačkoj? tamo naime živi skoro 20 milijuna useljenika, migranata, 20% stanovništva su!! 5 mil turaka, kolko ima osiguranih mjesta u reichstagu? kolko zajamčenih mjesta zamjenika gradonačelnika? naši 'talijani i srbi' to imaju u nekim mjestima. cijela istra je išarana dvojezičnim tablama, a srpske, tj. ćirilićne, ne smiju, jer kao, još su žive rane... ono, talijani su bili cvijeće, ne...

NE
nepenthe
07:33 13.09.2019.

Činjenica je da se upravo velike stranke najviše boje elektroničkog glasanja i da ga nikad neće svojevoljno uvesti jer bi im to dobrano poljuljalo sigurne stolice koje garantira vojska stranačkih poltrona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije