Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'poskupljenje dio stabilizacije'

Ines Strenja-Linić: Oslobođena sam plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja

Ines Strenja Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.04.2016.
u 10:49

"U trenutku početka sanacija birani ravnatelji bez životopisa i plana... Jako se puno priča o tome, ali sanacije su trebale biti gotove za godinu dana i trebalo se pratiti rezultat tih sanacija. Sanacije nisu uspjele. Kada gledate sve bolnice u RH, sve zdravstvene ustanove su u manjku", kaže Strenja-Linić

Mostova saborska zastupnica Ines Strenja-Linić jutros je gostovala u Novom danu televizije N1. Govorila je o reformi zdravstvenog sustava, sigurnosnoj situaciji u državi i suradnji Mosta i Domoljubne koalicije. Na pitanje je li poskupljenje dopunskog osiguranja bilo dio njihovih programa reformi, kaže:

– Dio je zdravstvene reforme stabilizacija financijskog sustava, i to smo si postavili. To je jedina moguća odluka ako želimo zadržati sustav u kojem ćemo imati solidarnost, a to je princip zdravi prema bolesnima i bogati prema siromašnima. Jako malo govori se o ljudima koji su oslobođeni plaćanja dopunskog osiguranja. Siromašni građani i kompletne grupacije sve djece do 18 godina, redoviti studenti, svi oboljeli od malignih bolesti, psihijatrijski bolesnici... Kako bismo zadržali taj sustav, morali smo ići i s ovim povećanjem. To znači da neće biti participacija.

Morate znati da danas imate oboljele od malignih bolesti koji mjesečno troše tisuće kuna i ne plaćaju dopunsko osiguranje. To znači da jedan dio građana podnosi taj teret. Puno je 19 kuna, ali time dobivate zadržavanje postojećeg zdravstvenog sustava – kaže Strenja-Linić.

Na pitanje zagovara li tržište na dijelu zdravstvenih usluga te koju vrstu osiguranja koristi i koliko ga plaća, Strenja Linić kaže da je kao braniteljica oslobođena plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali to je polica HZZO-a. HZZO ispunjava sve što je moguće. Kod privatnih je osiguravatelja kaže, drukčije.

– Treba znati da ćete kod njih platiti policu jeftinije, ali će osobe starije od 60 ili rizično bolesni plaćati i do 150 kuna. Mi to ne želimo i to ne može postojati unutar našeg sustava u kojem postoji HZZO.

Morate znati da su privatne osiguravajuće kuće ušle u sustave tipa HEP-a i Ministarstva obrane i sklopile police s tisućama ljudi s dampinškim cijenama. Treba razmisliti o tome jer se državni službenici moraju zadržati unutar HZZO-a, oni vrlo malo troše – kaže Strenja-Linić.

Na pitanje podupire li smjenu svih ravnatelja u Hrvatskoj, kaže da je to pitanje interesantno budući da su u "trenutku početka sanacija birani ravnatelji bez životopisa i plana... Jako se puno priča o tome, ali sanacije su trebale biti gotove za godinu dana i trebao se pratiti rezultat tih sanacija. Sanacije nisu uspjele. Kada gledate sve bolnice u RH, sve zdravstvene ustanove su u manjku."

>> HSU pokreće peticiju protiv skupljeg dopunskog, a prijeti i referendumom

Komentara 62

AN
AnkaAnka
11:11 08.04.2016.

Mom mužu hrvatskom branitelju oduzeli su pravo na besplatno dopunsko osiguranje i sam si ga plaća. Molim vas propis, narodne novine ili sl. po kojem hrv. branitelji imaju pravo na besplatno dopunsko. Hvala.

SJ
Sve je uzalud
11:16 08.04.2016.

.......još se nije izmislila tehnologija štampanja novca koja mi mogla zadovoljiti potrebe ove prekrasne države.............

PE
pessimus
11:29 08.04.2016.

strenja....je li to ona, što o istoj stvari, jedno govori na sjednici sabora, a drugo na sjednici saborskog odbora. je li to ona što se ne slaže sa svojim mišljenjem. ona zna za što se je borila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije