Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ines Strenja-Linić: Oslobođena sam plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja

"U trenutku početka sanacija birani ravnatelji bez životopisa i plana... Jako se puno priča o tome, ali sanacije su trebale biti gotove za godinu dana i trebalo se pratiti rezultat tih sanacija. Sanacije nisu uspjele. Kada gledate sve bolnice u RH, sve zdravstvene ustanove su u manjku", kaže Strenja-Linić
08. travnja 2016. u 10:49 62 komentara 9265 prikaza
Ines Strenja Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mostova saborska zastupnica Ines Strenja-Linić jutros je gostovala u Novom danu televizije N1. Govorila je o reformi zdravstvenog sustava, sigurnosnoj situaciji u državi i suradnji Mosta i Domoljubne koalicije. Na pitanje je li poskupljenje dopunskog osiguranja bilo dio njihovih programa reformi, kaže:

– Dio je zdravstvene reforme stabilizacija financijskog sustava, i to smo si postavili. To je jedina moguća odluka ako želimo zadržati sustav u kojem ćemo imati solidarnost, a to je princip zdravi prema bolesnima i bogati prema siromašnima. Jako malo govori se o ljudima koji su oslobođeni plaćanja dopunskog osiguranja. Siromašni građani i kompletne grupacije sve djece do 18 godina, redoviti studenti, svi oboljeli od malignih bolesti, psihijatrijski bolesnici... Kako bismo zadržali taj sustav, morali smo ići i s ovim povećanjem. To znači da neće biti participacija.

Morate znati da danas imate oboljele od malignih bolesti koji mjesečno troše tisuće kuna i ne plaćaju dopunsko osiguranje. To znači da jedan dio građana podnosi taj teret. Puno je 19 kuna, ali time dobivate zadržavanje postojećeg zdravstvenog sustava – kaže Strenja-Linić.

Na pitanje zagovara li tržište na dijelu zdravstvenih usluga te koju vrstu osiguranja koristi i koliko ga plaća, Strenja Linić kaže da je kao braniteljica oslobođena plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali to je polica HZZO-a. HZZO ispunjava sve što je moguće. Kod privatnih je osiguravatelja kaže, drukčije.

– Treba znati da ćete kod njih platiti policu jeftinije, ali će osobe starije od 60 ili rizično bolesni plaćati i do 150 kuna. Mi to ne želimo i to ne može postojati unutar našeg sustava u kojem postoji HZZO.

Morate znati da su privatne osiguravajuće kuće ušle u sustave tipa HEP-a i Ministarstva obrane i sklopile police s tisućama ljudi s dampinškim cijenama. Treba razmisliti o tome jer se državni službenici moraju zadržati unutar HZZO-a, oni vrlo malo troše – kaže Strenja-Linić.

Na pitanje podupire li smjenu svih ravnatelja u Hrvatskoj, kaže da je to pitanje interesantno budući da su u "trenutku početka sanacija birani ravnatelji bez životopisa i plana... Jako se puno priča o tome, ali sanacije su trebale biti gotove za godinu dana i trebao se pratiti rezultat tih sanacija. Sanacije nisu uspjele. Kada gledate sve bolnice u RH, sve zdravstvene ustanove su u manjku."

>> HSU pokreće peticiju protiv skupljeg dopunskog, a prijeti i referendumom

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
  • AnkaAnka:

    Mom mužu hrvatskom branitelju oduzeli su pravo na besplatno dopunsko osiguranje i sam si ga plaća. Molim vas propis, narodne novine ili sl. po kojem hrv. branitelji imaju pravo na besplatno dopunsko. Hvala.

  • Sve je uzalud:

    .......još se nije izmislila tehnologija štampanja novca koja mi mogla zadovoljiti potrebe ove prekrasne države.............

  • pessimus:

    strenja....je li to ona, što o istoj stvari, jedno govori na sjednici sabora, a drugo na sjednici saborskog odbora. je li to ona što se ne slaže sa svojim mišljenjem. ona zna za što se je borila.