Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Kandidate za posao testirali, a već se znalo tko će biti zaposlen'

Točno je samo da sam bila na testiranju i da bih rado radila u ministarstvu – kazala je prozvana Mirjana Markuš-Cizelj
05. listopada 2012. u 14:58 64 komentara 1315 prikaza
Tihomir Jakovina (1)
Foto: Dino Stanin/Pixsell

U krugu 50 kilometara od Zagreba ima na desetine službenih veterinara i inspektora koji su već zaposlenici ministarstva i imaju jako malo posla. No, umjesto da se obavi raspodjela ljudstva, na neodređeno se vrijeme zapošljavaju novi službenici po prijateljskoj liniji, kaže nekoliko ogorčenih zaposlenika Ministarstva poljoprivrede. Tvrde kako je nedavni natječaj ministarstva za voditelja Službe za veterinarsko-medicinske proizvode, hranu za životinje i nusproizvode životinjskog podrijetla u Upravi veterinarstva namješten kako bi se na toj funkciji zaposlila Ljiljana Markuš-Cizelj, prijateljica i stranačka kolegica ravnateljice te uprave i pomoćnice ministra poljoprivrede Mirjane Mataušić Pišl (SDP). Bivša zaposlenica Genere te potpredsjednica Europskog saveza veterinara sa sjedištem u Bruxellesu ima pozamašne reference, no testiranje finalista održano je prije nekoliko dana, a Markuš-Cizelj, tvrde, već je prošli tjedan predstavljena kao nova zaposlenica.

– Bože me sačuvaj. Točno je samo da sam bila na testiranju i da bih rado radila u ministarstvu – kazala je Markuš-Cizelj, koja nije htjela sve to puno komentirati, osim da ravnateljicu Veterinarske uprave zna iz mladih dana, a kod ministra nije bila niti mu je predstavljena. Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su pak kako nisu odabrali kandidata za spomenuto radno mjesto kao što se tvrdi.

– Nije točno da je spomenuta kandidatkinja već odabrana i službeno promovirana, poručuju iz ministarstva te dodaju kako je natječaj raspisan 5. rujna i javno objavljen na stranicama Ministarstva poljoprivrede, prema zakonu i s jasnim kriterijima. Osam kandidata ispunilo je uvjete natječaja od kojih je troje pristupilo testiranju koje je obavljeno početkom ovog tjedna. Slijedi drugi krug testiranja koji uključuje intervju pred komisijom u kojoj je i jedan predstavnik Ministarstva uprave – tvrde u ministarstvu te dodaju da je natječaj za to radno mjesto raspisan zbog obujma posla u Upravi za veterinarstvo i da su ga odobrile nadležne institucije. Radi se o špekulaciji, poručuju iz ministarstva. Pričekajte pa ćete vidjeti, kažu pak ogorčeni zaposlenici.

>>Prijavite se! EU raspisala prvi natječaj za zapošljavanje Hrvata

Elipso

 • Avatar menjševik
  menjševik:

  Svi ti natječaji su puka formalnost, igrokaz na kojem se daje prilika naivnima da dođu na testiranje i razgovor na kojima se svi drže ozbiljno, a konačni rezultat je unaprijed poznat. Poštenije je bilo prije: Vlada je imenovala i tu ... prikaži još! razinu državnih zaposlenika. Onda je nova Vlada da bi se prikazala demokratskijom uvela te famozne natječaje koji samo troše vrijeme neupućenima, ali i onima koji provode testiranja.

 • Avatar Django
  Django:

  SDP je letvicu podignuo visoko. Ali nakon što je letvica prvi puta rušena, nitko je više nije podigao sa poda.

 • Dijaspora:

  Zanimljivo da me ova vijest ne iznenađuje.