Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal na dočeku

Kanadski i BiH stručnjaci za genocid traže sankcije za Jeremića

'REFILE - UPDATING SECOND SENTENCE   The president of the United Nations General Assembly, Vuk Jeremic of Serbia, speaks during an interview at the United Nations Headquarters in New York, October 19,
Reuters/PIXSELL
24.01.2013.
u 19:13

– Pjesma je za Bošnjake postala simbolom zločina genocida koji su nad njima počinile srpske oružane formacije, posebno u Podrinju u oba svjetska rata i tijekom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu – navodi se u pismu Ban Ki- Moonu

Članovi kanadskog Međunarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida uputili su pismo glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu u kojemu od njega traže sankcioniranje trenutačnog predsjednika Glavne skupštine UN-a Vuka Jeremića zbog skandala koji je izazvao izvođenjem pjesme "Marš na Drinu" na dočeku srpske Nove godine u zgradi UN-a, javlja agencija Anadolija. Potpisnici ovog pisma su, između ostalih, Francis Boyl, profesor međunarodnog prava na američkom sveučilištu Illinois, britanski povjesničar Marko Attila Hoare, David Pettigrew s Yalea, profesor međunarodnog prava iz Sarajeva Smail Čekić i drugi.

– Držimo krajnje skandaloznim zloporabu Ujedinjenih naroda, organizacije u kojoj je prihvaćena Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, od srpskog diplomata Vuka Jeremića, i stavljanje na repertoar sporne skladbe koja za Bošnjake simbolizira njihovo stradanje, odnosno genocid – navodi se u pismu Ban Ki-moonu dodajući da vjeruju kako će Ban Ki-moon "sankcionirati odgovorne za ovu tešku uvredu i uspostaviti mehanizme kojim će se spriječiti budući incidenti koji vrijeđaju i nanose bol žrtvama genocida tijekom službenih ceremonija UN-a". Ovi uglednici podsjećaju da je srpska ratnička pjesma “Marš na Drinu”, čiji je autor Stanislav Binički, nastala nakon početnih uspjeha srpske vojske u prvoj godini Prvog svjetskog rata, u bitkama protiv Austrougarske vojske 1914. i ona je postala omiljena svim srpskim vojnim postrojbama koje su i poslije sudjelovale u ostvarenju "tog temeljenog cilja srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse u razdobljima kada je on postizan vojnim sredstvima".

– Tako je pjesma, pored ostalog, za Bošnjake postala i jasnim i nedvosmislenim simbolom zločina genocida koji su nad njima počinile srpske oružane formacije, posebno u Podrinju u oba svjetska rata i tijekom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. – navodi se u pismu glavnom tajniku UN-a.

>> Jeremić: 'Maršem na Drinu' poslali smo poruku mira svijetu

Komentara 7

DU
Deleted user
19:49 24.01.2013.

gradanini " Shodno i pristrasnost "?!!!!! Stvarno ti hrvatski jezik ide. Svaka cast.

KA
kajinx
19:58 24.01.2013.

Vuk se namagarčio!

FA
fafonja
20:39 24.01.2013.

Ova cijela epizoda s Jeremićem je samo dokaz da UN ne funkcionira, ne mogu biti jednakopravne normalne zemlje i nekakve banana državice kao što su Srbija, BIH, Hrvatska i ostale. Pa ti meći kreature za predsjednike!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije