Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera fimi media

Kalmeta: Fabek laže, nisam mu rekao ni riječ

'30.09.2010. Zagreb, Hrvatska - TZV Gredelj, pustanje u pogon nove lokomotive. Ministar Bozidar Kalmeta, predsjednik uprave Gredelja Ivan Tolic. photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
1/4
05.09.2012.
u 00:45

Antun Fabek tvrdi da mu je Kalmeta na sastanku na kojem je Sanader tražio da iz Gredelja izvuče novac za HDZ rekao da je dobio posljednju opomenu

– To što je rekao Antun Fabek, čista je laž. Ni riječ mu nisam rekao – tvrdi Božidar Kalmeta, bivši ministar prometa, mora i infrastrukture kojeg je bivši direktor TŽV-a Gredelj u svom prekjučerašnjem svjedočenju u slučaju Fimi medija naveo kao jednog od sudionika sastanka na kojem je Ivo Sanader iznuđivao novac za HDZ.

Nezanemariva uloga

Fabek, naime, tvrdi da mu je na tom sastanku, nakon što mu je Sanader prigovorio da Gredelj ne sudjeluje u financiranju stranke, Kalmeta rekao da mu je to posljednji žuti karton te da otkaz nije dobio još danas samo zato što dobro vodi firmu. Kalmeta je za Večernji list potvrdio da je bio na tom sastanku, no nije bio raspoložen za razgovor o svojoj ulozi u slučaju Fimi medija, ograđujući se time da je sudski proces u tijeku.

A Kalmetina uloga u aferi nije nimalo zanemariva. Dapače, prema iskazima svjedoka on je često bio na sastancima na kojima se direktorima javnih tvrtki naređivala suradnja s tvrtkom Nevenke Jurak ili direktno davanje novca za stranku iz blagajni tvrtki.

Tako je Fabek posvjedočio da su na sastanku u Banskim dvorima, na kojem je Sanader od njega tražio da Gredelj sufinancira kampanju HDZ-a, bili i Mladen Barišić, Damir Polančec te Božidar Kalmeta.

Fabek je kazao da je Barišić prije tog sastanka od njega tražio milijun kuna, a kad mu je rekao da ne može bez pokrića toliki novac uzeti iz tvrtke, bivši rizničar HDZ-a rekao mu je da će to morati osobno objasniti premijeru. I drugi dan pozvan je na sastanak u Banske dvore. Nakon sastanka Barišiću je, tvrdi, predao 500.000 kuna i 10.000 eura.

Gredelj je tvrtka iz resora koji je vodio Kalmeta, kao i Hrvatska pošta, čiji je tadašnji direktor Robert Jukić također pozvan na sastanak u zgradu Vlade, na kojem su uz Sanadera bili i Polančec i Kalmeta.

Sanader mu je, svjedoči Jukić, prigovorio da nije dovoljno senzibiliziran za potrebe stranke te da kadrovira u Pošti ne vodeći računa o stranački interesima. Nakon tog sastanka Jukić se sastao s Barišićem, a zatim naložio stručnim službama HP-a, kako je rekao, da vode računa o tome da šansu daju i Fimi mediji kad prikupljaju ponude.

Iskazi Fabeka i Jukića tako jasno otkrivaju da je Kalmeta bio u najmanju ruku cijelo vrijeme dobro upoznat s načinom kako se iz državnih tvrtki izvlačio novac preko Fimi medije za crne stranačke fondove.

Za aferu Fimi medija na okrivljeničkoj klupi završili su Sanaderi i Barišić, a Polančec i Kalmeta nisu. Polančec je doduše okrivljen i proglašen krivim u nekim drugim slučajevima, no Kalmeta je zasad bez ijedne optužnice.

Kalmetu je u svom iskazu kao sudionika sastanaka s Barišićem naveo i bivši član uprave Hrvatskih autocesta Josip Sapunar. On je ustvrdio da je Kalmeta naložio upravi HAC-a da moraju surađivati s Fimi medijom.

No, osim toga i tadašnje ministarstvo koje je vodio Kalmeta imalo je izravne poslove s tvrtkom N. Jurak. Tako je ugovorena produkcija filma Prometna renesansa Hrvatske, koji nikad nigdje nije prikazan, za 612 tisuća kuna. Usto, tu su još brojne druge afere iz Kalmetina resora, ponajprije u HAC-u i ARZ-u.

U vodstvu i novog HDZ-a

Iako su u više navrata stizale informacije da je Kalmeta, u čijem resoru je bilo najviše afera, pod istragom, on je sve to preživio. Zasad. Potpredsjednik je i “novog” HDZ-a i saborski zastupnik.

Za Večernji list Kalmeta je kazao da je u istrazi u slučaju Fimi medija učinio ono što je trebao te da će biti i svjedok, kao i svi drugi članovi predsjedništva HDZ-a od 2004. do 2009. U HDZ-u su nam Kalmetino spominjanje u iskazima svjedoka za Fimi mediju komentirali riječima da je u tijeku postupak i da neće komentirati izjave svjedoka koje mogu, ali i ne moraju biti autentične. Stoga poručuju da neće nikoga sotonizirati dok se ne dokaže ili ne ospori navedeno u iskazima.

Komentara 61

OB
-obrisani-
06:09 05.09.2012.

Hebeš državu gdje te svaki kriminalac može tužiti za duševne boli

Avatar bogiotac
bogiotac
06:24 05.09.2012.

ova duša, umijašana je u mnoge prljave rabote u Hrvatskoj, tko ovoj duši vjeruje ,ni pakao mu neće teško pasti. jahve

Avatar DucMan
DucMan
06:06 05.09.2012.

Koliko je u Kalmetinom bivšem ministarstvu bilo pronevjera i "čudnih" cijena za obavljene/neobavljene radove... Teško se oteti dojmu da i ovdje nije umiješan u prljave rabote.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije