Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija "Plitvice"

Josip Jović – neprežaljeni simbol policijske hrabrosti i odvažnosti

storyeditor/2023-03-29/josippp.jpg
Ivana Ivanović/PIXSELL
31.03.2023.
u 10:04

Naša je povijest htjela da upravo akcija "Plitvice", za čiju je provedbu zapovijed dao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, u kolektivnu svijest hrvatskog naroda uđe i zauvijek ostane zabilježena kao "Krvavi Uskrs".

Danas, kad obilježavamo 32. godišnjicu akcije "Plitvice", akcije zaslužne za početak obrane suvereniteta novonastale demokratske države, dostojanstveno se prisjećamo nepokolebljive upornosti i hrabrosti pripadnika hrvatske policije u Domovinskom ratu.

Samo najhrabriji su u to vrijeme odlazili u redove hrvatskog redarstva i to, vjerujemo, itekako svjesni kakvu će ulogu hrvatska policija odigrati u oslobodilačkom Domovinskom ratu i u obrani svoje domovine.

Tuđmanova zapovijed

Stoga se s dubokim poštovanjem i ponosom prisjećamo našeg prvog poginulog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića – simbola policijske hrabrosti i odvažnosti.

Naš je Josip izgubio svoj mladi život braneći najviše vrednote – slobodu, demokraciju i teritorijalnu cjelovitost jedine nam domovine – i to na sam Uskrs, 31. ožujka 1991. godine.

Naša je povijest htjela da upravo akcija "Plitvice", za čiju je provedbu zapovijed dao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, u kolektivnu svijest hrvatskog naroda uđe i zauvijek ostane zabilježena kao "Krvavi Uskrs".

Spominjem povijest jer moramo biti svjesni proteka vremena s obzirom na to da, evo, ove godine obilježavamo 32. obljetnicu toga povijesnog događaja.

Vrijeme koje nezaustavljivo protječe dodatno nas obvezuje na ponavljanje istine, na prenošenje istine novim generacijama, a kako se nikad ne bi umanjila i kako se nikad ne bi iskrivila istina o nemjerljivom doprinosu hrvatske policije u Domovinskom ratu.

Jer hrvatska je policija u počecima Domovinskog rata bila prva i jedina organizirana i naoružana sila sposobna pružiti otpor neprijatelju. Iz nje, od njenih pripadnika poslije je izrasla pobjednička hrvatska vojska. Prisjetimo se dakle tih vremena.

Akciju "Plitvice" uspješno su u dvije faze izveli pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, čiji je član bio i dvadesetjednogodišnji Josip, te pripadnici Jedinice za posebne namjene Kumrovec.

U samo nekoliko sati spriječili su prekid komunikacije između sjevera i juga Hrvatske, uspostavili red na Plitvicama te time nastavili nizati uspjehe i pobjede kojima su ulijevali sigurnost i donosili olakšanje gdje god da su se pojavili.

Kao i uvijek, i u ovoj su akciji specijalni policajci bili jedinstveni i odlučni u ostvarenju svog cilja. Ujedinjeni u svojim sudbinama, a vođeni neizrecivom hrabrošću i domoljubljem, ostavili su neizbrisiv trag na svim bojištima te dali neizmjeran doprinos svim oslobodilačkim akcijama i operacijama. Dostojanstveno i uzorno služenje domovini Hrvatskoj bio je osobni izbor svih hrvatskih redarstvenika u ratu, a tako je i danas.

Hrvatski policajac u miru nosi drskost pobjednika iz oslobodilačkog Domovinskog rata s jedne strane, dok se s druge strane posve suvereno nosi sa sigurnosnim izazovima današnjice te služi svojim građanima. To je karakter pripadnika i pripadnica hrvatske policije danas, a takav nam je i potreban za ostvarenje ciljeva pred nama u ovim vremenima brzih mijena.

Častan posao

Svjedočiti o hrabrim djelima svojih predvodnika i istovremeno se nastaviti razvijati u modernu, proaktivno orijentiranu, suvremeno opremljenu i obučenu policiju naša je stalna svrha, trajna obaveza, ali prije svega izraz dužnog poštovanja koje osjećamo.

Ministarstvo unutarnjih poslova nastavit će sveobuhvatno raditi na očuvanju digniteta časnog i odgovornog policijskog posla te sustavno i dostojanstveno svim poginulim, ranjenim i u ratu nestalim policijskim službenicima, a time i svim hrvatskim braniteljima, iskazivati svoje poštovanje i zahvalnost zbog nemjerljive žrtve koju su dali za bolju budućnost svih nas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije