Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u ukrajini

Rusija započela prijenos nuklearnog oružja u Bjelorusiju: 'Ovo stvara prijetnju za cijelu Europu'

Belarusian President Lukashenko visits a military command center in Minsk
Foto: PRESS SERVICE OF THE PRESIDENT O
1/14
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.05.2023.
u 23:28

Kijevska vojna uprava priopćila je u četvrtak da je protuzračna obrana glavnog grada u cijelosti odbila još jedan masovni napad ruskih bespilotnih letjelica, dvanaesti u svibnju.

Sjedinjene Države su priopćile u srijedu da će prodati Ukrajini napredne raketne sustave zemlja-zrak u vrijednosti 285 milijuna dolara kako bi osnažile ukrajinsku protuzračnu obranu u pružanju otpora ruskoj agresiji.

Video: Rusko ministarstvo tvrdi da su njihovi ratni brodovi odbili napad ukrajinskih dronova

Tijek događaja:

23:26 - SAD traži od Ukrajine da ne koristi američku vojnu opremu za napade unutar Rusije, rekao je najviši američki general, nakon ruskih optužbi da je proukrajinska milicija koristila američka oklopna vozila pri upadu na ruski teritorij. General Mark Milley, načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, rekao je da njegov ured pregledava slike vozila i vojne opreme s društvenih mreža koji se tiču upada milicije u ponedjeljak u rusku regiju Belgorod.

"Ne mogu to reći s definitivnom točnošću ove minute - a vidio sam isti video - je li to američka oprema ili ne, koja je bila priroda napada i tko je što učinio kome", rekao je Milley na konferenciji za medije u Pentagonu. "Ne mogu to reći definitivno ove minute, no mogu reći da smo tražili od Ukrajinaca da ne koriste opremu dopremljenu iz SAD-a za izravne napade u Rusiji."

Snimke nekih uništenih vozila koje je objavilo rusko ministarstvo obrane pokazala su američku opremu poput vojnih kamiona Humvee. Reuters je uspio potvrditi lokaciju oštećenih vozila i detalje prikazane u tom videu, iako nije uspio potvrditi datum kad je video snimljen. Ukrajinska vlada zanijekala je bilo kakvu ulogu u upadu u Belgorod, za koji su odgovornost preuzele dvije skupine ruskih državljana koji ne podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ukrajina je rekla u prošlosti da neće koristiti oružje duljeg dometa koje joj je SAD obećao za gađanje ruskog teritorija i da će samo ciljati ruske jedinice na okupiranom ukrajinskom teritoriju.

VEZANI ČLANCI:


20:35 - Rusija je započela prijenos nuklearnog oružja u Bjelorusiju, rekao je predsjednik te države Aleksandar Lukašenko. Rusija zasad nije potvrdila te tvrdnje, no ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je taj potez još u ožujku. 

"Prijenos nuklearnog oružja je počeo, to već traje“, rekao je Lukašenko u odgovoru ruskom novinaru, u videosnimci podijeljenoj na službenom Telegram kanalu bjeloruskog predsjedništva. Lukašenko, koji je u četvrtak u Moskvi na međunarodnom skupu, nije otkrio je li nuklearno oružje već u Bjelorusiji. 

"Moguće, vratit ću se i vidjeti“, kazao je. Dodao je da mu je Putin dan ranije rekao da je potpisao dekret kojim se omogućava taj transfer. 

Putin je 25. ožujka najavio da će Moskva rasporediti "taktičko“ nuklearno oružje na teritorij Bjelorusije, zemlje na granici Europske unije. Oporbena bjeloruska političarka u egzilu Svetlana Tihanovska to je prozvala prijetnjom za cijeli kontinent. 

"Ovo ne ugrožava samo živote Bjelorusa, već i stvara novu prijetnju za Ukrajinu i za cijelu Europu“, napisala je na Twitteru. "Kad je riječ o taktičkim nuklearnim bombama, većina ih je snage poput one koja je u Hirošimi ubila 140 tisuća ljudi", dodala je.

 

"Taktičko" nuklearno naoružanje može prouzročiti ogromnu štetu, no njegov raspon uništenja ograničeniji je od radijusa "strateškog" nuklearnog oružja, piše agencija France Presse. 

Bjelorusija nije izravno uključena u sukob u Ukrajini, ali je dopustila Rusiji da s njenog teritorija pokrene napad u veljači 2022. 


20:32 - Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izrazila je potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine tijekom susreta s veleposlanikom Vasiljem Kiriličem te najavila da će BiH nastaviti slijediti vanjsku politiku Europske unije i SAD-a oko sukoba u Ukrajini. 

Istup Borjane Krišto (HDZ BiH) je posve suprotan stajalištima predsjednika Republike Srpske i čelnika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika. On je ovoga tjedna nakon susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom podupro agresiju Rusije protiv Ukrajine, te se usprotivio sankcijama protiv Moskve. HDZ BiH i SNSD su s probošnjačkim strankama okupljenima oko SDP-a BiH zajedno u državnoj vlasti, a njihovi dužnosnici čine aktualni saziv Vijeća ministara kojemu je čelu upravo Borjana Krišto.

“Predsjedateljica Krišto je izrazila potporu Bosne i Hercegovine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Naglasila je da se svi sporovi moraju rješavati mirnim putem, uz poštivanje temeljnih načela međunarodnog prava”, stoji u priopćenju nakon njezina susreta s nerezidentnim veleposlanikom Ukrajine za BiH Vasilijem Kiriličem čije je sjedište u Zagrebu. 

Predsjedateljica Vijeća ministara je istaknula kako će Bosna i Hercegovina sukladno preuzetim obvezama na europskom putu "nastaviti usklađivati vanjsku politiku s Europskom unijom i svojim prijateljima SAD-om i Velikom Britanijom". Najavila je kako će BiH nastaviti pružati potporu ukrajinskom narodu. 

Prema priopćenju iz Vijeća ministara veleposlanik Kirilič se zahvalio na potpori Ukrajini te dodao kako je ukrajinski narod ohrabren potporom iz cijelog svijeta.


14:09 - Ukrajinski dužnosnik kazao je da je Kijev osigurao oslobađanje 106 zarobljenih vojnika u razmjeni zarobljenika s Rusijom u četvrtak. Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Andrij Jermak rekao je da su vojnici, uključujući osam časnika, zarobljeni u borbama u razorenom istočnom gradu Bahmutu.

"Vraćamo kući 106 ljudi. Oni su se borili za Bahmut i izveli pothvat koji je spriječio neprijatelja da napreduje dalje na naš istok. Svaki od njih je heroj", napisao je na Twitteru.

Video: Wagner započinje povlačenje jedinica iz Bahmuta


13:15 - Reuters javlja da je Hanne Maliar, zamjenice ukrajinskog ministra obrane, komentarima na aplikaciji Telegram napisla: “U predgrađu Bahmuta, neprijatelj je zamijenio Wagnerove jedinice redovnim vojnim snagama. U samom gradu ostaju Wagnerovi borci." Također je rekla da ukrajinske snage još uvijek imaju uporište u jugozapadnom rubu grada.


13:10 - Japan je digao lovce nakon što su u uočili ruske vojne zrakoplove iznad Tihog oceana i Japanskog mora. Ministarstvo obrane zemlje kaže da je otkrilo jedan ruski zrakoplov za prikupljanje informacija IL-20 koji je letio od Ohotskog mora do Pacifika. Dodao je da je također otkrio još jedan IL-20 kako leti prema vodama u blizini otoka Sado prije nego što se okrenuo prema kontinentu.


12:15 - Rusija i Bjelorusija potpisale su sporazum o formaliziranju raspoređivanja ruskih taktičkih nuklearnih projektila na bjeloruskom teritoriju, što je korak za koji Moskva kaže da je potaknut rastućim napetostima sa Zapadom. "U kontekstu iznimno oštre eskalacije prijetnji na zapadnim granicama Rusije i Bjelorusije, donesena je odluka o poduzimanju protumjera u vojno-nuklearnoj sferi", citirala je novinska agencija TASS ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua. Šojgu je rekao da će Moskva zadržati kontrolu nad oružjem i svim odlukama o njegovoj uporabi.


10:23 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da Bjelorusija ostaje "vjeran saveznik i pouzdan partner" Rusiji usprkos zapadnim državama koje čine "sve što je moguće... da produže i eskaliraju oružani sukob u Ukrajini". Rusija je pokrenula dio svoje sveobuhvatne invazije i neuspjelog pokušaja zauzimanja Kijeva s bjeloruskog tla u veljači 2022., u onome što je nazvala "specijalnom vojnom operacijom". U izjavama koje je rusko ministarstvo obrane objavilo na Telegramu, citira se Sergej Šojgu koji je rekao da su njegovi sastanci s bjeloruskim kolegom postali redovitiji.

"To je osobito važno u kontekstu brzog rasta napetosti, razaranja temelja strateške stabilnosti i neviđenog zaoštravanja međunarodne konfrontacije. Čini se sve da se produži i eskalira oružani sukob u Ukrajini, koja dobiva sve vrste vojne potpore. Republika Bjelorusija je bila i ostala naš vjeran saveznik i pouzdan partner", kazao je.

VEZANI ČLANCI:


10:15 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov komentirao je izvješća u New York Timesu da Ukrajina stoji iza napada bespilotnim letjelicama na Kremlj  te rekao da "nema velike razlike koja od jedinica kijevskog režima stoji iza toga".

"Odmah smo rekli da kijevski režim stoji iza ovoga", kazao je Peskov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski negirao je da je Ukrajina odgovorna.


10:00 - Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) priopćila je da je uhitila dvojicu muškaraca u vezi s neuspjelim napadima na ruske nuklearne elektrane ranije ovog mjeseca, izvijestila je državna novinska agencija TASS. FSB tvrdi da su napadi planirani na nuklearne elektrane u Lenjingradskoj i Tverskoj oblasti uoči ruske proslave Dana pobjede 9. svibnja, izvijestio je TASS. U izvješću TASS-a tvrdi se da su planirane napade organizirale vanjske obavještajne službe Ukrajine. FSB je imenovao dvojicu uhićenih muškaraca kao Majstruk Alexandera i Usatenko Eduarda. Treći čovjek, Kiščak Jurij, također se traži u vezi s navodnom zavjerom, rekao je TASS. U izvješću nije navedeno kada su uhićenja izvršena.


9:18 - Ruska plaćenička skupina Wagner počela je povlačiti svoje snage iz ukrajinskog grada Bahmuta, rekao je njezin šef Jevgenij Prigožin u videu objavljenom u četvrtak, prenosi Reuters.

Prigožin je više puta prijetio da će povući trupe iz tog područja prije nego što je zauzeto, navodeći svoj spor s ruskom vojskom i obrambenim establišmentom oko zaliha streljiva. Prije nekoliko dana Prigožin je sarkastično sugerirao da bi njegove plaćeničke trupe mogle biti zamijenjene "bataljunom generala".


9:00 - Ministri obrane Rusije i Bjelorusije potpisali su u četvrtak dokument o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.

Odvojeno, pozivajući se na ruske medije, Reuters je izvijestio da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao da Zapad vodi "neobjavljeni rat" protiv Rusije i Bjelorusije. Šojgu je u Minsku na sastanku Vijeća ministara obrane zemalja članica ODKB-a, koje uključuju Rusiju, Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

Rusija i Bjelorusija, koje su bliske saveznice u sukobu u Ukrajini, složile su se ranije ove godine rasporediti dio moskovskog taktičkog nuklearnog arsenala u Bjelorusiji. Rusija je prošle godine pokrenula neuspjeli pokušaj zauzimanja Kijeva s bjeloruskog teritorija.

VEZANI ČLANCI:


8:38 - Noću su snage protuzračne obrane uništile 36 dronova "Shahed" koje je Rusija lansirala iznad Ukrajine, izvijestile su zračne snage. Također noću, ruska vojska je napala Tsyrkuny u regiji Harkiv. Projektil S-300 pao je na zemlju. Oštećena je privatna kuća, ozlijeđenih nije bilo. U regiji Chernivtsi dva dalekovoda su oštećena kao posljedica pada krhotina drona - dio okruga Dnjipro je odsječen. Oštećena su tri stambena objekta.

Pavlo Kirilenko, ukrajinski guverner Donjecka, jedne od okupiranih regija Donbasa za koju Ruska Federacija tvrdi da ju je anektirala, objavio je na Telegramu da je u posljednja 24 sata jedna osoba poginula, a šest ih je ranjeno u ruskom granatiranju u regija. Naveo je brojne lokacije na kojima su uništene kuće i infrastruktura, uključujući Horlivku, Chasiv Yar i Kostiantynivku. Tvrdnje nisu neovisno provjerene, javlja Guardian. 


8:14 - New York Times je sinoć objavio kako američki obavještajci vjeruju da je Ukrajina odgovorna za napad dronom koji je malo oštetio Kremlj, a koji je Rusija označila pokušajem atentata na Vladimira Putina, iako ruski predsjednik u tom trenutku nije bio u zgradi.

Američki dužnosnici rekli su da je napad dronovima na Kremlj ranije ovog mjeseca vjerojatno orkestrirala jedna od ukrajinskih specijalnih vojnih ili obavještajnih jedinica, što je posljednja u nizu tajnih akcija protiv ruskih ciljeva koje su uznemirile Bidenovu administraciju.

Video: Tko su borci koji su se digli protiv Vladimira Putina?: Kako bi se pridružili Legiji moraju ispuniti jedan uvjet

Američke obavještajne agencije ne znaju koja je jedinica izvela napad i nije jasno jesu li predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ili njegovi najviši dužnosnici bili svjesni operacije.

New York Times dalje piše kako američki dužnosnici kažu da je njihova razina povjerenja da je ukrajinska vlada izravno odobrila napad dronom na Kremlj "niska", ali to je zato što obavještajne agencije još nemaju konkretne dokaze koji bi identificirali koji su vladini dužnosnici, ukrajinske jedinice ili operativci bili uključeni.

Bidenova administracija zabrinuta je zbog rizika da će Rusija okriviti američke dužnosnike i uzvratiti širenjem rata izvan Ukrajine. Američke špijunske agencije vide sliku labave konfederacije ukrajinskih jedinica koje su sposobne provoditi ograničene operacije unutar i izvan Rusije, bilo korištenjem vlastitog osoblja ili partnera koji rade pod njihovim vodstvom. Neke od tih misija mogle su se provesti uz malo, ako uopće, nadzora Zelenskog, rekli su dužnosnici.

"Nismo napali Putina ili Moskvu", kako se obratio novinarima tijekom posjeta Helsinkiju.


8:01 - Ruska sigurnosna služba FSB priopćila je da je uhitila dvojicu ukrajinskih sabotera koji su planirali dići u zrak stupove nuklearnih elektrana u Rusiji, javlja Reuters pozivajući se na rusku državnu novinsku agenciju RIA.


8:00 - Šef krimske administracije kojeg podržava Rusija rekao je u četvrtak da je protuzračna obrana oborila šest dronova tijekom noći u različitim područjima regije. Nema žrtava, rekao je Sergej Aksjonov na Telegramu.


7:19 - Rusija je demantirala da je izbio požar u Ministarstvu obrane u Moskvi, nakon što su korisnici društvenih medija i izvještaji lokalne novinske agencije za Tass rekli da su hitne službe pozvane u zgradu.Tass je prvobitno izvijestio o požaru u ministarstvu u četvrtak rano ujutro, rekavši: "Požar je izbio u zgradi Ministarstva obrane Rusije u središtu Moskve." Citirali su neimenovani vladin izvor i rekli da je "vatra izbila na jednom od balkona".

Hitne službe su bile na terenu, rekao je izvor za Tass.

Gotovo sat vremena kasnije, novinska agencija objavila je drugu vijest u kojoj stoji: “Ministarstvo za izvanredna stanja nije otkrilo požar u zgradi Ministarstva obrane u Moskvi, Glavnoj upravi Ministarstva za izvanredna stanja Ruske Federacije".

Obje su priče još uvijek bile na web stranici u 5 ujutro u četvrtak po moskovskom vremenu.

Nepotvrđena snimka kružila je društvenim mrežama rano u četvrtak na kojoj se vidi dim kako izviruje iz zgrade ministarstva. U jednoj snimci zgrade koju je vidio CNN, moglo se čuti kako žena govori: "Miris paljevine je užasan."


7:11 - Denis Kapustin, ruski zapovjednik milicije koja je ovaj tjedan izvela napad na rusko pogranično područje, opetovano je upitan o izvješćima zapadnih medija da je njegova milicija koristila američku vojnu opremu koja je trebala pomoći Ukrajini da se obrani od ruske invazije, ali je odbio odgovoriti direktno. “Točno znam odakle mi oružje. Nažalost, ne od zapadnih partnera”, rekao je.

Washington istražuje izvješća da je Ukrajina koristila američka vozila unutar Rusije, rekao je novinarima u srijedu glasnogovornik Bijele kuće John Kirby. Rekao je da su SAD bile jasne s Kijevom da ne podržavaju takvu upotrebu opreme američke proizvodnje.

Više pročitajte OVDJE

VEZANI ČLANCI:


6:25 - Rusija je demantirala izvješća o požaru u zgradi Ministarstva obrane u središtu Moskve, prema državnoj novinskoj agenciji TASS, nakon što je agencija ranije citirala hitne službe da je požar izbio na balkonu.

Na videu koji je vidio CNN vidi se dim oko zgrade Ministarstva obrane, a žena se čuje kako govori: "Miris paljevine je užasan."


6:06 - Kijevska vojna uprava priopćila je u četvrtak da je protuzračna obrana glavnog grada u cijelosti odbila još jedan "masovni" napad ruskih bespilotnih letjelica, "dvanaesti" u svibnju. Rusija je "ponovno napala Kijev iz zraka", napisao je na Telegramu čelnik civilne i vojne uprave Kijeva Serhij Popko, dodajući da je zračna uzbuna u gradu trajala više od tri sata.

"Po prvim podatima", bespilotne letjelice tipa Šahid sudjelovale su u ovom "masovnom" napadu, rekao je. "Anđeli čuvari Ukrajine nisu dali priliku agresoru. Sve zračne mete koje su letjele prema Kijevu srušila je naša protuzračna obrana", rekao je.

Sličan napad na grad dogodio se prije četiri dana, podsjetio je Popko koji je pobrojao dvanaest ofenziva na grad u svibnju. Tijekom noći zračna uzbuna se oglasila i u drugim gradovima, pa tako u Harkivu, na istoku i u Černjivcima na zapadu, rekle su vlasti.

VEZANI ČLANCI:


6:00 - Sjedinjene Države su priopćile u srijedu da će prodati Ukrajini napredne raketne sustave zemlja-zrak u vrijednosti 285 milijuna dolara kako bi osnažile ukrajinsku protuzračnu obranu u pružanju otpora ruskoj agresiji.

"Ukrajina čim prije treba ojačati svoje mogućnosti obrane od ruskih raketnih i zračnih udara", navodi Američka agencija za vojnu suradnju (DSCA) u priopćenju.

State Department je odobrio prodaju o kojoj je obaviješten američki Kongres koji još treba dati svoj pristanak.

Protuzračna obrana se pokazala presudnom u odgovoru na baražnu paljbu ruskih raketa.

Prodaju sustava NASAMS prati slanje milijarda dolara američke vojne pomoći Ukrajini od početka ruske ofenzive 24. veljače 2022.

 

Ključne riječi

Komentara 97

PR
pravednik2
10:42 25.05.2023.

Danas čitam, kako Putin kritizira miješanje velikih sila u politiku manjih suverenih država. Ukrajina za njega nije suverena država. Čudno neko mišljenje. Rusija je imala u prošlosti potpisane ugovore sa državom Ukrajinom.

Avatar El Indio
El Indio
00:52 26.05.2023.

Da, za Belorusiju to nece bit pretnja zapadnih nuklearnih...lukasenko ce vodit drzavu negdje u bunkeru zajedno sa carem u Sibiru

BU
budućnost
09:04 26.05.2023.

Prigozhin priznaje da je 20.000 Wagnerovih plaćenika ubijeno u Bakhmutu. Igor Girkin vjeruje da bi brojka mogla biti i do 40.000. Blagi podsjetnik, Sovjetski Savez je izgubio 15.000 vojnika u 9 godina rata u Afganistanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije