Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD SKEPTIČAN

Potez koji bi zaoštrio odnose Ukrajine i SAD-a: Američka vozila korištena u napadu na ruskom tlu?

Governor of Russia's Belgorod region lifts 'anti-terrorism' measures
Foto: GOVERNOR OF BELGOROD REGION/REUT
1/4
24.05.2023.
u 08:45

Korištenje američke vojne opreme na ruskom tlu moglo bi zaoštriti odnose između Ukrajine i Sjedinjenih Država, koje su napadnutoj zemlji dale desetke milijardi dolara vojne pomoći, a jedan od uvjeta jest da se ne koristi za napade na Rusiju unutar njenih granica

Najmanje tri taktička vozila američke proizvodnje, poznata kao MRAP, bila su dio ukrajinskog prekograničnog napada u ponedjeljak. Prema vizualnim dokazima, Rusija je zarobila dva od njih. Nejasno je kako su vozila došla u posjed jedinice koja se sastoji uglavnom od Rusa koji su se okrenuli protiv Putina. 

MRAP vozila počela su se pojavljivati u proruskim Telegram grupama u ponedjeljak navečer, nekoliko sati nakon početka napada, a New York Times potvrdio je da se radi o istim vozilima prema oznakama koje su zabilježene još dok su bili u Ukrajini. Na jednoj od fotografija zaplijenjenog MRAP-a, ruski vojnik stoji pokraj vozila na kojemu je bijelim sprejem naslikana strelica uperena prema gore. Vozilo s istom takvom oznakom viđeno je na snimkama ukrajinskih snaga manje od deset kilometara od granice nekoliko sati prije prodora u Rusiju.

MRAP-ovi su napravljeni za američke snage u Iranu i Afganistanu, a Ukrajini je iz SAD-a poslano nekoliko stotina takvih vozila "protiv zasjede", otpornih na mine. Iako su brojne zemlje kupile i koristile ta vozila, nijedna ih druga zemlja do sada nije, barem ne javno, poslala Ukrajini. Američki dužnosnik rekao je da je vlada vidjela navode na društvenim mrežama da su vozila korištena u napadu i nastavlja istraživati ​​kako bi utvrdila je li to točno.

VEZANI ČLANCI:

"Reći ću da smo u ovom trenutku skeptični u pogledu istinitosti ovih izvješća", rekao je Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta. Ponovio je da Sjedinjene Države "nisu poticale niti omogućile napade unutar Rusije i to smo jasno stavili do znanja", dodajući da je "na Ukrajini da odluči kako će voditi ovaj rat".

Korištenje američke vojne opreme na ruskom tlu moglo bi zaoštriti odnose između Ukrajine i Sjedinjenih Država, koje su napadnutoj zemlji dale desetke milijardi dolara vojne pomoći, a jedan od uvjeta jest da se ne koristi za napade na Rusiju unutar njenih granica. Fotografije i videozapisi pokazuju desetke proukrajinskih boraca koji voze vozila u konvoju preko ruske granice u selo Kozinka u ponedjeljak ujutro. Nije jasno u kojoj je mjeri u operaciji sudjelovala ukrajinska vojska.

VIDEO Bahmut nakon mjeseci žestokih borbi: Ostale su samo ruševine i psi

Iako je i prije bilo napada preko granice tijekom 15-mjesečnog rata, napad u ponedjeljak bio je jedinstven po svojoj drskosti i trajanju, tvrdi New York Times. Dvije postrojbe koje su preuzele odgovornost za upad su Legija slobodne Rusije i Ruski dobrovoljački korpus, koji se sastoje od ruskih državljana koji su se u Ukrajini borili protiv ruske vojske. Rusija je članove jurišnih snaga opisala kao ukrajinske militante i sabotere. Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar nazvala ih je "ruskim patriotima" koji sudjeluju u "unutarnjoj ruskoj krizi". Legija Slobodne Rusije dio je postrojbe koju nadziru ukrajinski časnici, ali Mihailo Podoljak, predsjednički savjetnik, rekao je da Ukrajina nema nikakve veze s upadom.

VEZANI ČLANCI:

Napad na Rusiju protegao se i na drugi dan. U utorak poslijepodne rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je potisnulo borce natrag preko granice, ali ljudi koji tvrde da predstavljaju proukrajinske skupine navode da oni nastavljaju s napadima u Rusiji. Napad je uslijedio nekoliko dana nakon objave da je predsjednik Biden pristao dopustiti obučavanje ukrajinskih trupa na ratnim zrakoplovima F-16, preokret nakon godine odbijanja ukrajinskih zahtjeva za letjelice zbog zabrinutosti da bi ih mogli koristiti za napade na mete unutar Rusije i potencijalnu eskalaciju sukoba.

VIDEO Borella zbunilo pitanje, zamijenio Beograd s ruskim Belgorodom

Ključne riječi

Komentara 49

Avatar S 300
S 300
08:58 24.05.2023.

Čekamo F-16.

MA
marsalka
08:53 24.05.2023.

Hrabri ameri.

Avatar Doma_ZET
Doma_ZET
08:50 24.05.2023.

Tsar bomba je 1,570 puta jača od one koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki zajedno pa neka okulistička oligarhija malo pripazi na ponašanje i kome će oni zabraniti spolove muško i žensko. Nisu Rusi "Možemo".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije