Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kijev odbacuje odgovornost

VIDEO Objavljene snimke napada na Belgorod. Rusi: 'Ubili smo najmanje 70 ukrajinskih nacionalista'

uNapad na Belgorod
Foto: Reuters
1/5
24.05.2023.
u 10:02

Iako nema neovisne potvrde da su borbe u Belgorodu okončane, Rusija tvrdi da je ubila na desetine 'ukrajinskih nacionalista' koji su prešli iz Ukrajine u Rusiju nakon dva dana borbe na tom pograničnom području. Guverner ruske regije Belgorod rekao je da su protuterorističke mjere, koje je uveo nakon napada u ponedjeljak, sada ukinute.

"Jednog dana vratit ćemo se da ostanemo", objavila je jedna od dvije skupine koje na društvenim mrežama tvrde da su odgovorne za upad u rusku pograničnu regiju. Ruska vojska tvrdi da je ubila više od 70 ukrajinskih nacionalista i uništila najmanje četiri oklopna vozila. Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da su jednog civila ubile ukrajinske oružane snage. Ove su bitke prisilile Rusiju da evakuira gradove duž granice sa sjeveroistočnom Ukrajinom. Kijev je javno odbacio odgovornost za napad, iako su neka od njegovih poricanja bila izražena s očiglednom ironijom, kako bi oponašala prošla ruska poricanja uloge u separatističkim pokretima u Ukrajini, piše Reuters.

Odgovornost za napad preuzimaju dvije supine, Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus (RVC), a obje tvrde da okupljaju naoružane ruske borce koji žele svrgnuti Vladimira Putina. Legija slobode tvrdi da ju je Ukrajina priznala te da se i na njezinu području njihovi članovi bore protiv ruskih snaga. RVC je preuzeo odgovornost za prethodne napade na teritoriju Rusije, uključujući prekogranični napad u susjednoj regiji Brjansk u ožujku.

VIDEO Rusko Ministarstvo obrane prikazuje video napada na Belgorod i tvrdi da su svi napadači likvidirani

Moskva, koja svoju invaziju na Ukrajinu od 24. veljače 2022. prikazuje kao odgovor na sigurnosnu prijetnju iz Kijeva, tvrdi da su napadači ukrajinski saboteri, koji su željeli odvratiti pozornost od ruskog zauzimanja grada Bakhmuta prije tri dana, nakon najkrvavije kopnene bitke na tlu Europe od Drugog svjetskog rata. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ostaci postrojbi koje krive za prekogranični napad iz Ukrajine na regiju Belgorod vraćeni na ukrajinski teritorij. Pokrenuli su istragu o terorizmu. 

VEZANI ČLANCI 

“22. svibnja nakon intenzivnog topničkog granatiranja međunarodnog graničnog prijelaza “Kozinka”, i nekih drugih civilnih objekata u okrugu Grajvoron u Belgorodskoj oblasti, ukrajinski nacionalistički odred upao je na teritorij Ruske Federacije. Tijekom protuterorističke operacije nacionalističke pukovnije zaustavljene su i svladane avijacijom, topništvom i aktivnim djelovanjem pukovnija za zaštitu granice Zapadnog vojnog okruga. Preostali nacionalisti izbačeni su na teritorij Ukrajine, gdje su granatirani do potpune likvidacije. Više od 70 ukrajinskih terorista je likvidirano, a uništena su četiri oklopna vozila i pet kamiona'', tvrdi glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov

Video koji je u utorak objavio Ruski dobrovoljački korpus (RVC), skupina koja tvrdi da predstavlja ruske borce koji se protive Kremlju, prikazuje naoružane muškarce kako se voze na oklopnom vozilu u blizini graničnog prijelaza Grajvoron u Rusiji. U drugom kratkom videu vidi se naoružani borac u polju blizu graničnog prijelaza dok se u daljini diže dim. Reuters je uspio potvrditi da se na videu nalazi granični prijelaz Grajvoron. Zgrade i raspored cesta koji se vide na snimci s ljudima koji se voze u oklopnom vozilu podudaraju se sa satelitskim snimkama tog područja. Drvoredi, zidovi i zgrade, koje se vide na snimci s ljudima koji sjede na oklopnom vozilu u polju, također odgovaraju satelitskim snimkama tog područja. Reuters nije mogao neovisno potvrditi kada su ti video zapisi snimljeni.

VIDEO Borella zbunilo pitanje, zamijenio Beograd s ruskim Belgorodom

 

Komentara 26

BR
Brdo
13:27 24.05.2023.

Rusija pokrenula istragu o terorizmu? Pa kako misle sami sebe osuditi za evo vec 2 godisnji terorizam u Ukrajini?!

DU
Deleted user
13:37 24.05.2023.

... vratit ćemo se. A gdje su otišli?

JP
janez.podgorsek
17:56 24.05.2023.

Merlin123 "Ukrajina samo uzvrača gostoprimstvo. Ne vidim tu neki problem?" Tudi ti, ki so vrnili gostoprimstvo nebojo nikoli več videli "nekog problema"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije