Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Jedan lokalni stožer želi uvesti žuti, zeleni i crveni stupanj stanja korone. Evo što to znači

Rijeka korzo
Foto: Goran Kovacic/pixsell
04.09.2020.
u 12:40

Načelnik primorsko-goranskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić objašnjava da su model predložili po uzoru na većinu zapadnoeuropskih zemalja.

Nacionalni stožer civilne zaštite na današnjem bi sastanku, među ostalim, trebao raspravljati i o prijedlogu Stožera Primorsko-goranske županije o kategoriziranju županije u tri stupnja, na temelju broja novooboljelih od COVID-19 na 100.000 stanovnika.

Stožer PGŽ-a predložio je u ponedjeljak novi model prema kojem bi se svakog 1. i 15. u mjesecu određivao 14-dnevni kumulativni broj oboljelih na sto tisuća stanovnika Primorsko-goranske županije da bi se na temelju tog broja područje kategoriziralo u tri stupnja: zeleni, žuti i crveni. Nisu dobili odgovor ni nakon četiri dana.

Njemački model pravedniji

Načelnik primorsko-goranskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić objašnjava da su model predložili po uzoru na većinu zapadnoeuropskih zemalja.

– Slovenija, Austrija, Italija, Njemačka, Španjolska i neke druge zemlje imaju takav pristup, po regijama ovisno o epidemiološkoj situaciji. Recimo, mi ne možemo u Sloveniju jer su oni cijelu Hrvatsku stavili na crvenu listu, a Njemačka je sada, uz Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju, na crvenu listu stavila i Zadarsku. To je pravedniji model, a uostalom, podatke i donose zavodi za javno zdravstvo za svaku županiju – kaže nam Marko Boras Mandić i dodaje da je prema broju novooboljelih na sto tisuća stanovnika u Hrvatskoj trenutačno većina županija u crvenom stupnju.

Oklijevanje Nacionalnog stožera može se protumačiti nesklonošću tom modelu. Pogotovo zato što je Europska komisija krenula s inicijativom ujednačavanja pravila za protuepidemiološke mjere, odnosno koordinacijom prekograničnih mjera za cijelu Europsku uniju, upravo zato što države članice djeluju neujednačeno i svaka zemlja odlučila se za vlastiti model pa Mađarska ima jedan pristup, Njemačka drugi i tako redom. Osim toga, model koji predlaže Stožer PGŽ-a nema smisla ako se ne odnosi na cijelu Hrvatsku, a prema nekim je mišljenjima 14 dana predugo i situacija se može mijenjati i za kraće vrijeme.

U svakom slučaju, ako se broj oboljelih ne bude spuštao, tada bi ovo mogla biti opcija. Do tada je najvažnije intenzivno gasiti pojedina epidemijska žarišta po sistemu detektirati, izolirati i smanjivati. A prema prijedlogu Stožera PGŽ-a, zeleni stupanj kategorizirao bi županiju u slučaju kada je, prema podacima tamošnjeg Zavoda za javno zdravstvo, do 16 novooboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana. Žuti stupanj bio bi na snazi dva tjedna nakon što bude od 16 do 60 novooboljelih na 100.000 stanovnika, a crveni kod više od 60 novooboljelih na 100.000 stanovnika. Zeleni bi značio provedbu svih važećih odluka Nacionalnog stožera, Vlade i nadležnih ministarstava te HZJZ-a, odnosno značio bi obvezno nošenje maski u svim javnim zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu uz propisana ili preporučena izuzeća.

Izbjegavati javni prijevoz

Preporučeno bi bilo da se radnim danom od 6 do 8.30 sati ne koristi javni prijevoz, osim za đake, studente, radnike i zaposlene u odgojno-obrazovnim ustanovama. Preporuka je i poslodavcima da organiziraju rad od kuće gdje je to moguće, a obveza radnika da poslodavca izvijesti ako je u proteklih 14 dana boravio u inozemstvu ili na području RH u kojem je prisutan povećan broj novih slučajeva COVID-19 ili pak ako je bio u bliskom dugotrajnijem kontaktu bez odgovarajuće primjene zaštitnih postupaka s dokazano zaraženom osobom.

Žuti bi stupanj, uza sve to, donio zabranu javnih događanja i okupljanja s više od sto osoba, osim uz dozvolu lokalnog stožera, kao i zabranu privatnih okupljanja s više od 50 osoba.

Crveni stupanj obuhvatio bi dodatno još i nošenje maski na otvorenom, dodatne mjere za pojedine lokalne samouprave gdje su žarišta te preporuku o smanjenju putovanja u druge županije ako nije nužno. Čak 369 novih slučajeva zaraze zabilježeno je jučer i novi je to rekord kojim se broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj popeo na 2634.

Komentara 2

Avatar GeniKameni
GeniKameni
13:00 04.09.2020.

Ovo su zlatna vremena za sve lokalne serife... Mogu terorizirati narod do mile volje bez da ikome polazu racune, a to cuda cini za bolesni ego.

MA
matkopeic
13:22 04.09.2020.

Hajdemo ovako, svako od nas je svoj sožer, recimo u obitelji mama je Božinović (blag), baka je Alemka (uvijek progodna priča), djed je Beroš (zna mudrovati), sin je Capak (nepromišljeno lupa), kćer je Grba (uvijek dobra emocija)...pa onda zasjednemo io i donesemo odluku da Sabor mora u samoizolaciju na recimo dvije godine (opasnost prenošenje smrtno zaraznih gluposti na ostatak pučanstva), ministri 5 godiina (smanjje korupcije 95 % garantirano), predsjednik vlade 10 godina (psihičko zdravlje nacije neviđeno raste), predsjednik republike 20 godina (fikus koji radi cirkus u mirovini). Imamo legitimitet, obitelj je osnova društva, zar ne? . Nacijo jel se slažeš?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije