Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ipak postoje uvjeti

Jedan grad u BiH nagrađuje stanom parove koji dobiju treće dijete

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
06.09.2020.
u 11:17

Supružnici mogu birati jedan od dva modela sufinanciranja

Treće dijete donijet će bračnim parovima mogućnost da postanu vlasnici nekretnine, koju će moći prodati, a potom za svoju peteročlanu obitelj osigurati dom veće kvadrature. Tu odluku je Skupština grada Doboja donijela godinu dana nakon što su vijećnici usvojili odluku da se iz budžeta za 100 mladih bračnih parova sufinancira kupovina stambene jedinice.

"Dobivanjem trećeg djeteta se grad Doboj briše iz suvlasništva i oni imaju tada mogućnost, pošto su sada stanovi od 40 do 75 kvadrata, kada se proširi obitelj na pet članova da ga prometuju bez obaveza prema gradu, da proširuju svoju stambenu jedinicu, da kupuju veću. Tako da dobivanjem trećeg djeteta svaki mladi bračni par stječe 100 postotno vlasništvo nad stanovima koje je grad Doboj sufinancirao", pojasnio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, javljaju Nezavisne.

Putem dva javna poziva do sada je 18 bračnih parova došlo do svoje nekretnine, većina se do sada odlučila za manje stanove, a nedavno je završen i treći, te se uskoro očekuje podjela ključeva stanova za još 21 par.

Supružnici mogu birati jedan od dva modela sufinanciranja, prvi predviđa da grad izdvaja 70, a korisnici 30 posto novca, s tim da oni ne mogu birati zgradu, odnosno lokaciju na kojoj će se nalaziti njihova nekretnina. Drugi model predviđa da bračni bar bira lokaciju stana i plaća ga s 51 postotkom novca, a grad ostalih 49.

Mogućnost da sudjeluju na javnom pozivu imaju svi parovi mlađi od 30 godina koji su nakon 11. rujna 2019. sklopili bračni ugovor, a uvjet je i da jedan od supružnika najmanje tri godine ima mjesto prebivališta u Doboju, potom da im je to prvi brak, te da na teritoriji BiH ne posjeduju nekretnine. U bračnoj zajednici moraju ostati najmanje dvadeset godina, koliko će otplaćivati stambeni prostor.

Grad Doboj se obavezao i da će s po 4.000 KM iz budžeta sufinancirati jedan pokušaj izvantjelesne oplodnje bračnim parovima kojima je taj postupak jedina šansa da se ostvare kao roditelji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije