Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Janša traži poništavanje Arbitražnog sporazuma o granici

jansa
Reuters/PIxsell
14.12.2009.
u 16:42

S obzirom na to da Arbitražni sporazum predstavlja izravnu prijetnju pomorskom statusu slovenske države, Slovenija se toga štetnog sporazuma treba odreći i pregovaranja početi iznova - kaže Janša.

LJUBLJANA - Najveća slovenska oporbena stranka Slovenska demokratska stranka (SDS) nikad neće podržati hrvatsko-slovenski Arbitražni sporazum o načinu rješavanja pitanja državne granice, izjavio je danas njezin predsjednik Janez Janša.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome što bi trebalo napraviti da SDS podrži spomenuti sporazum, Janša je kazao da "nije moguće niti postoji bilo kakva varijanta po kojoj bi SDS taj sporazum mogao poduprijeti". Janša drži da se svi sadašnji razgovori slovenskih pravnih stručnjaka i ustavnih sudaca događaju post festum, nakon što je nešto već načinjeno.

Do tih je razgovora trebalo doći prije nego što je predsjednik slovenske vlade takav sporazum solistički potpisao, kazao je Janša dodavši da je otprije bilo poznato da o takvom sporazumu odlučuje slovenski narod ili parlamentarni zastupnici dvotrećinskom većinom.

Janša je svjestan da bez glasova njegovih 27 i pet Jelinčičevih zastupnika slovenski Državni zbor sa 90 zastupnika nema dvotrećinsku većinu i tvrdi da je u sada moguće samo jedno rješenje.  S obzirom na to da Arbitražni sporazum predstavlja izravnu prijetnju pomorskom statusu slovenske države Slovenija se tog štetnog sporazuma treba odreći i pogađanja započeti iznova, kaže Janša.

Pahorovu vladu ljuti i što ustavni suci prije donošenja svoje odluke o ustavnosti referendumskog pitanja o Arbitražnom sporazumu traže mišljenja uglednih pravnih stručnjaka koji se takvom sporazumu javno protive. Slovenski analitičari objašnjavaju da su zbog toga u komunikaciji Pahorove vlade s Ustavnim sudom nastali »šumovi« koji bi mogli utjecati na višemjesečno odgađanje održavanja referenduma.

Komentara 80

OJ
Ojhaa
17:47 14.12.2009.

14.12.2009. u 17:26h rudolf je napisao/la: Ako nas opet zablokiraju,jao si ga nama,neću ni pomisliti.2017g sa srbijom idemo u eu,a do tada tko živ tko mrtav. ======================================= Nema više blokiranja sa naše strane, što se postiglo sa blokadom, to see postiglo. Ako mi ne prihvatimo arbitraćžni dogovor, vi čete uč u EU bez riješenog graničnog pitanja

BR
brathrvat
17:53 14.12.2009.

Re: ojhaa Pejt pa svojo in Pahorjevo buzerantsko rit namaži z vazelinom da te bojo lažje Rvti še enkrat nategnili!

NE
neni
20:40 14.12.2009.

Ponašaju se ko komarci, ha ha , stalno te bockaju a niš\' ti nemreju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije