Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Izvješće WHO-a o istrazi u Wuhanu: 'Virus je vjerojatno stigao od šišmiša, ali puno toga još ne znamo'

"Laboratorij kao izvor pandemije smatra se iznimno malo vjerojatnim", piše u izvješću
29. ožujka 2021. u 11:20 12 komentara 1349 prikaza
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/3

Međunarodna ekspertna misija, koja je boravila u Wuhanu, zaključila je da je vrlo vjerojatno da je uzročnik COVID-19 prešao sa šišmiša na ljude preko neke druge životinje, istodobno gotovo potpuno isključujući mogućnost da je virus pobjegao iz nekog laboratorija.

Stručni tim je tezu o posrednom domaćinu virusa ocijenio "vjerojatnom do vrlo vjerojatnom" dok je za tezu o bijegu virusa iz nekog laboratorija napisao da je "iznimno malo vjerojatan" u dugoočekivanom izvješću tima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), čiji je primjerak pribavila francuska novinska agencija AFP prije službene objave.

Izvješće međunarodne misije u Wuhanu s velikim je interesom iščekivano od odlaska tima iz Kine prije više od mjesec dana.

Pojačana testiranja na COVID-19 ispred šbenske opće bolnice testirano 2848 osoba U Hrvatskoj 300 novih slučajeva. Preminulo je 18 osoba

Odgode u objavi zaključaka tima, izrađenih u suradnji s kineskom stranom, pripisane su problemima u koordinaciji i prijevodu dok se u pozadini odvijao diplomatski rat oko sadržaja toga izvješća.

Na konferenciji za novinare u Wuhanu 9. veljače, na kraju boravka međunarodnih stručnjaka u Kini, članovi toga tima i predstavnici kineske strane jasno su rekli da ne mogu još izvući nikakve čvrste zaključke. No tada su rekli da su radili na rangiranju brojnih teza prema njihovoj vjerojatnosti.

Stručnjaci vjeruju da je virus SARS-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19, potekao od šišmiša. Jedna od analiziranih mogućnosti bila je da je virus izravno prešao sa šišmiša na čovjeka. Prema konačnom izvješću stručnog tima ta je mogućnost "moguća do vjerojatna".

Prema stručnom timu od tog scenarija vjerojatnije je da je virus sa šišmiša prešao na neku drugu životinju koja je potom zarazila ljude.

Angela Merkel treći val zaraze Merkel upozorila: Moramo provesti prave mjere s velikom ozbiljnošću

"Iako su najsrodniji virusi pronađeni kod šišmiša, procjenjuje se da je evolucijski razmak između tih virusa i virusa SARS-CoV-2 nekoliko desetljeća, što upućuje na nedostajuću kariku", navodi se u izvješću.

"Scenarij posrednog domaćina smatramo vjerojatnim do vrlo vjerojatnim", navodi se, ali se pri tom ne objašnjava koja bi to životinja mogla imati ulogu u prenošenju virusa sa šišmiša na čovjeka.

Izvješće nije isključilo zaleđenu hranu kao put prijenosa virusa, a radi se o omiljenoj tezi Pekinga, jer se čini da virus može preživjeti temperature ispod ništice.

"Unos putem hladnih/prehrambenih kanala smatra se mogućim", piše u izvješću.

Zagreb SVE VIŠE ZARAŽENIH Zbog brojki čak i Lauc poziva na oprez

Na kraju izvješće je analiziralo i ideju bijega virusa iz nekog laboratorija, primjerice iz Instituta za virologiju u Wuhanu, što je teorija koju je zastupao bivši američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija.

U izvješću se navodi da nema nijednog zapisa o postojanju nekog virusa sličnog virusu SARS-CoV-2 u bilo kojem laboratoriju prije prosinca 2019. i ističe se da su u laboratorijima u Wuhanu na snazi visoki sigurnosni standardi.

"Laboratorij kao izvor pandemije smatra se iznimno malo vjerojatnim", piše u izvješću.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • kimi:

    Pa tom šišmišu koji ga je stvorio treba dati Nobelovu nagradu za biologiju kao tvorcu virusa koji se ponaša kao vrhunsko biološko oružje.

  • Zapadnjak:

    Cak i da je virus stigao iz prirode ovo je bila idealna prilika za iskorititi za nekakvu zajednicku geostratesku akciju protiv kine, sankcije, micanje industrije u druge zemlje i slicno... u normalnim vremenima ljudi (na zapadu) zive opusteno i nije ... prikaži još! ih briga za tamo nekakve ujgure, hong kong i slicno, upravo zato se ovakve prilike moraju iskoristiti kako bi se napravilo ono sto je potrebno i ispravno...

  • Deleted user:

    Bilo koja analiza ili studija koja govori da je RT-PCR test manipulativan i izvorno nije namijenjen dijagnostici jest medicinski valjana, ali je ona posve beznačajna zbog toga što je SZO rekao: „Koristite PCR test“ i sve ga članice moraju koristiti, ... prikaži još! kao što moraju povećavati ili smanjivati broj ciklusa u skladu s e-mailom koji im pristigne. Identično je i s maskama, karantenom, bilo čime. Iza ničega ne postoji medicinski temelj, a sve analize, grafovi, studije, članci koji pokazuju da stvar nema uporišta jesu točne, ali realno ne znače apsolutno ništa jer jedino o čemu se ovdje radi jest bespogovorno poštivanje ropskog odnosa kojeg zemlje članice imaju prema WHO i UN. Pojednostavljeno stvar se svodi na jednu rečenicu Mi smo naredili, vi morate provesti.