Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONVOJ POMOĆI

Iz Austrije stiglo 9 šlepera punih donacija, mnogo kombija i vatragasaca; pomaže i BiH

Konvoj pomoći iz Austrije
Foto: Mladen Milčić
1/3
02.01.2021.
u 12:22

Pomoć šalje i Islamska zajednica u BiH ikoja je izdvojila 400 tisuća kuna kao interventnu pomoć stradalima u potresu u Hrvatskoj a prikupljaju i dodatna sredstva

Donacije ne prestaju pristizati. U Petrinju i Sisak upravo je stigao konvoj s pomoći iz Austrije. Iz Graza i ostalih dijelova Štajerske stiglo je 9 šlepera, mnogo kombija i vatrogasaca kao pomoć potresom stradalom području na Banovini. 

>> VIDEO U Petrinju i Sisak upravo je stigao konvoj s pomoći iz Austrije

Pomoć šalje i Islamska zajednica u BiH ikoja je izdvojila 400 tisuća kuna kao interventnu pomoć stradalima u potresu u Hrvatskoj a prikupljaju i dodatna sredstva, potvrdili su u subotu iz poglavarstva zajednice u Sarajevu. 

Posredstvom Merhameta i Crvenog križa Federacije BiH stanovnicima potresom pogođenih područja u Hrvatskoj bit će proslijeđeno 100 tisuća konvertibilnih maraka (400 tisuća kuna) a iz rijaseta Islamske zajednice ističu kako na taj način žele pomoći prijateljima i susjedima.

>> VIDEO Iz Austrije su ranije stigle i mobilne kućice za stanovnike Petrinje i Gline

Podsjećaju kako je u petak u džamijama diljem BiH nakon najvažnije molitve u tjednu među vjernicima organizirano prikupljanje dragovoljnih priloga za postradale u potresu u Hrvatskoj pa se očekuje kako će u konačnici iznos novčane pomoći biti znatno veći.

I Crveni križ Federacije BiH organizirao je prikupljane novčane pomoći za stradale u potresu u Hrvatskoj, aktiviranjem posebnih telefonskih brojeva. Svakim pozivom građani BiH izdvajaju po dvije konvertibilne marke (osam kuna). Prikupljena sredstva bit će proslijeđena uz posredovanje Crvenog križa Hrvatske. 

Ured za upravljanje u hitnim situacijama dostavio vreće za spavanje, krevete...

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i Dobrovoljna vatrogasna društva Grada Zagreba od 29. prosinca 2020. do danas, zbog posljedica potresa odradili su preko 500 hitnih intervencija na području Grada Zagreba, uglavnom povezanih s uklanjanjem nesigurnih dijelova oštećenih objekata, a dojava ima još preko 200.

Na području Sisačko-moslavačke županije u ispomoći se još uvijek nalazi 40 zagrebačkih vatrogasaca i 10 vozila koji su odradili preko 130 intervencija u Petrinji i Sisku gdje su samostalno spasili jednu osobu.

>> FOTO Život u Petrinji prvog dana 2021. godine

Konvoj pomoći iz Austrije
1/15

Ured za upravljanje u hitnim situacijama je jučer u Petrinju dostavio pomoć za stradale i to 500 komada vreća za spavanje, 100 kreveta, vodu za piće, 1000 kabanica i PVC folije za natkrivanje krovova.

Posebnu zahvalu upućujemo građevinskim tvrtkama iz Zagreba King IPN-u, Jumaru, Gavrić prometu, Agroprivredi, Pamaju i obrtu Goranaa Horvat, koje su sa svojim građevinskim strojevima od prvog dana potresa na terenu u Baniji i u koordinaciji s HGSS-om i Uredom za upravljanje u hitnim situacijama svakodnevno odrađuju najteže građevinske poslove na otklanjanju opasnih dijelova zgrada.

Sva milostinja prikupljena u crkvama ove nedjelje ići će za žrtve potresa. Prikupljat će se u svim BiH župama i iznos bi mogao ići i do milijun KM. Telefone za donacije su otvorili i HT Eronet i Caritas biskupske konferencije. U gotovo svim selima organizirano je prikupljanje donacije i hrane dok je tvrtka Violeta, s vlasnikom iz Gruda donirala, donirala 15 kamp kućica, novih, useljivih i sa svim sadržajem.

Jadrolinija: Besplatan prijevoz za humanitarnu pomoć

Domaći putnički brodar Jadrolinija oslobodila je od plaćanja putnih karata vozila koja prevoze humanitarnu pomoć za potresom stradalo područje, vozila služba i volontera koja pomažu, te osobe s pogođenih područja koje putuju prema otocima.

"Jadrolinija je donijela odluku o oslobađanju plaćanja putnih karata za vozila koja sudjeluju u prijevozu humanitarne pomoći, za vozila Dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) te volontera koji odlaze kao pomoć na potresom nastradalo područje", stoji u priopćenju.

Sve osobe s pogođenih područja, koje putuju prema otocima, besplatan prijevoz ostvaruju uz predočenje osobne iskaznice.

Iz Jadrolinije poručuju da je zbog evidencije besplatnog prijevoza potrebno dostaviti naziv organizacije, ustanove, udruge ili ime i prezime, registarsku oznaku, tip vozila, datum putovanja te luku ukrcaja na adresu passdept_h@jadrolinija.hr.

U Jadroliniji je organizirana i humanitarna akcija djelatnika Jadrolinije, pa će uz prikupljene donacije djelatnika, donaciju uplatiti i Jadrolinija. Prikupljeni novac bit će uplaćen na račun koji je Vlada Republike Hrvatske otvorila za donacije financijskih sredstava u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa".

Dan žalosti u povodu žrtava stradalih u potresu koji je 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku i okolne županije bit će obilježen danas sirenama sa svih brodova Jadrolinijine flote u 12 sati i 19 minuta te spuštenim zastavama na pola koplja.

I Virani se uključili u akciju pomoći 

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović ponudio je konkretnu pomoć obiteljima iz Petrinje i Siska kojima je u razornom potresu srušen dom, pa će obiteljima s malom djecom na raspolaganju privremeno biti 10 apartmana u apartmanskoj zgradi Sunset na Boboviku, javlja eZadar.

 

Ključne riječi

Komentara 41

BO
Borkax
12:52 02.01.2021.

Hvala dragi prijatelji!

Avatar mačak s tri života
mačak s tri života
12:49 02.01.2021.

bravo austrijanci

GR
Grandstar
15:30 02.01.2021.

A sutra dolazi konvoj od 100 slepera i labudica iz turske Oni znaju sto je potres i kako zivjet u tom vremenu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije