Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Supruga je otkaz dobila samo zato što je javno progovorila. Jednostavno se slomila'

Zaposlenici tvrtke dužni su mjesečno potrošiti 700 kuna u trgovinama Boso, pa čak i organizirati svatove u sali koja je u vlasništvu tvrtke
05. srpnja 2016. u 23:23 37 komentara 6121 prikaza
ivanka dujmić
Foto: Dnevnik.hr
Pogledajte galeriju 1/5

Vinkovčanka Ivanka Dujmić, djelatnica tvrtke Boso koja je o mobingu na radnome mjestu i kršenju radničkih prava nedavno javno progovorila za emisiju Nove TV Provjereno, dobila je otkaz.

– Poštar nam je kući donio preporučenu pošiljku koju smo morali potpisati. Mislili smo da se radi o pozivu vezanom za svjedočenje o događanjima u tvrtki, ali kada smo otvorili kuvertu, vidjeli smo da se radi o otkazu – rekao je Ivankin suprug Željko.

Podnijeli i kaznenu prijavu

U odluci o otkazu stoji kako Ivanki Dujmić prestaje vrijediti ugovor o radu sklopljen na neodređeno vrijeme jer je prestala potreba za obavljanjem poslova zbog gospodarskih i organizacijskih razloga. Sukladno odredbama Zakona o radu, ima pravo na otpremninu.

– Mislim da je i sam otkaz protuzakonit jer ga je supruga dobila dok je na bolovanju. Na bolovanju je od sredine travnja, i to zbog pritiska i mobinga na radnome mjestu koji više nije mogla izdržati. Jednostavno se slomila. Inače, u toj je tvrtki radila 14 godina – kaže Željko.

Dujmići su zbog svega odlučili podnijeti i kaznenu prijavu te su danas iznijeli svoje svjedočenje u Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima.

– Zadovoljni smo kako je sve to bilo u Odvjetništvu. Cijela je stvar otišla mnogo više i sada je sve mnogo ozbiljnije. Od institucija očekujem da posao odrade kako treba i do kraja, bez obzira na to o kome se radi i što sve to nosi. Jednom se s nekim stvarima mora prestati. Raditi i izvršavati sve obveze koje poslodavac traži je jedno, a ovo što se radilo nešto je sasvim drugo. Vjerujemo da je i otkaz dobila samo zato što je javno progovorila – rekao je Željko Dujmić.

Njegova supruga i još nekoliko zaposlenika tvrtke progovorili su o mnogim nepravilnostima koje se događaju, a koje su radnike stavljale u nepovoljan položaj. Govorili su tako o satima neplaćenog prekovremenog rada, ne vodi se evidencija sati na poslu, izriču se novčane kazne za svakakve prekršaje… Svaki od djelatnika dužan je mjesečno potrošiti 700 kuna u trgovinama Boso što se pak uredno prati i evidentira. Rekli su i kako su članovi užih obitelji obvezni svatove organizirati u sali za vjenčanje u vlasništvu tvrtke. Spomenuli su i slučajeve brisanja roka trajanja raznih proizvoda kao i slučajeve kada su sanitarni inspektori dolazili u tvrtku i kada su im upravo oni davali naloge koji dio da obrišu, poslije čega bi upravo s toga dijela uzimali uzorke za analizu.

burek 'NEOPISIV SMRAD' Bivši radnik Bose: Meso koje se ne pojede na svadbama ide u burek ivanka dujmić mobbing neželjen epilog Nakon što je javno progovorila o mobingu, djelatnica poznatog trgovačkog lanca dobila otkaz!

Masa je nepravilnosti

Jedan od djelatnika rekao je i kako se meso koje ostane nakon svadbe koristi za izradu bureka. Podsjećamo i kako se nedavno, nakon jednih karmina i vjenčanja, u sali za vjenčanje tvrtke salmonelom otrovalo više od 200 ljudi.

– Mnogo je tih nepravilnosti, ali ljudi za sada šute. Sve je to već dugo javna tajna i sve jako dobro znaju i inspektori. Iako radimo za 2-3 tisuće kuna, bojimo se otkaza jer drugih radnih mjesta nema, a od nečega treba živjeti. To jako dobro zna i vlasnik pa to koristi. Nažalost, on nije jedini koji tako radi i tako se ponaša prema svojim radnicima – rekla nam je jedna od zaposlenica moleći za anonimnost.

Komentar optužbi zatražili smo i od Bosiljka Stanića, vlasnika tvrtke Boso, ali na pitanja do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

>> Izbacili je s posla da ih ne bi tužila za mobing

Prepoznajete li se?
Najveći 'fejkeri': Ovi horoskopski znakovi uvijek glume pred drugima i nikada nisu iskreni
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Vinkazeljka 1115:

  Boso gospodari Vinkovcima ,zbog velike krize koja vlada Slavonijom ima svega.Pamaetnom dosta.

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  O tome sam više puta pisao da pojedini poduzetnici imaju na platnom spisku inspektore i znaju kad dolaze ... lijepo se najedu, napiju a bude i za džep...

 • chupakabra:

  Da, jako je teško otpustiti ljude u Hrvatskoj