Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNICA BOSE

'Supruga je otkaz dobila samo zato što je javno progovorila. Jednostavno se slomila'

ivanka dujmić
Foto: Dnevnik.hr
1/5
05.07.2016.
u 23:23

Zaposlenici tvrtke dužni su mjesečno potrošiti 700 kuna u trgovinama Boso, pa čak i organizirati svatove u sali koja je u vlasništvu tvrtke

Vinkovčanka Ivanka Dujmić, djelatnica tvrtke Boso koja je o mobingu na radnome mjestu i kršenju radničkih prava nedavno javno progovorila za emisiju Nove TV Provjereno, dobila je otkaz.

– Poštar nam je kući donio preporučenu pošiljku koju smo morali potpisati. Mislili smo da se radi o pozivu vezanom za svjedočenje o događanjima u tvrtki, ali kada smo otvorili kuvertu, vidjeli smo da se radi o otkazu – rekao je Ivankin suprug Željko.

Podnijeli i kaznenu prijavu

U odluci o otkazu stoji kako Ivanki Dujmić prestaje vrijediti ugovor o radu sklopljen na neodređeno vrijeme jer je prestala potreba za obavljanjem poslova zbog gospodarskih i organizacijskih razloga. Sukladno odredbama Zakona o radu, ima pravo na otpremninu.

– Mislim da je i sam otkaz protuzakonit jer ga je supruga dobila dok je na bolovanju. Na bolovanju je od sredine travnja, i to zbog pritiska i mobinga na radnome mjestu koji više nije mogla izdržati. Jednostavno se slomila. Inače, u toj je tvrtki radila 14 godina – kaže Željko.

Dujmići su zbog svega odlučili podnijeti i kaznenu prijavu te su danas iznijeli svoje svjedočenje u Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima.

– Zadovoljni smo kako je sve to bilo u Odvjetništvu. Cijela je stvar otišla mnogo više i sada je sve mnogo ozbiljnije. Od institucija očekujem da posao odrade kako treba i do kraja, bez obzira na to o kome se radi i što sve to nosi. Jednom se s nekim stvarima mora prestati. Raditi i izvršavati sve obveze koje poslodavac traži je jedno, a ovo što se radilo nešto je sasvim drugo. Vjerujemo da je i otkaz dobila samo zato što je javno progovorila – rekao je Željko Dujmić.

Njegova supruga i još nekoliko zaposlenika tvrtke progovorili su o mnogim nepravilnostima koje se događaju, a koje su radnike stavljale u nepovoljan položaj. Govorili su tako o satima neplaćenog prekovremenog rada, ne vodi se evidencija sati na poslu, izriču se novčane kazne za svakakve prekršaje… Svaki od djelatnika dužan je mjesečno potrošiti 700 kuna u trgovinama Boso što se pak uredno prati i evidentira. Rekli su i kako su članovi užih obitelji obvezni svatove organizirati u sali za vjenčanje u vlasništvu tvrtke. Spomenuli su i slučajeve brisanja roka trajanja raznih proizvoda kao i slučajeve kada su sanitarni inspektori dolazili u tvrtku i kada su im upravo oni davali naloge koji dio da obrišu, poslije čega bi upravo s toga dijela uzimali uzorke za analizu.

Masa je nepravilnosti

Jedan od djelatnika rekao je i kako se meso koje ostane nakon svadbe koristi za izradu bureka. Podsjećamo i kako se nedavno, nakon jednih karmina i vjenčanja, u sali za vjenčanje tvrtke salmonelom otrovalo više od 200 ljudi.

– Mnogo je tih nepravilnosti, ali ljudi za sada šute. Sve je to već dugo javna tajna i sve jako dobro znaju i inspektori. Iako radimo za 2-3 tisuće kuna, bojimo se otkaza jer drugih radnih mjesta nema, a od nečega treba živjeti. To jako dobro zna i vlasnik pa to koristi. Nažalost, on nije jedini koji tako radi i tako se ponaša prema svojim radnicima – rekla nam je jedna od zaposlenica moleći za anonimnost.

Komentar optužbi zatražili smo i od Bosiljka Stanića, vlasnika tvrtke Boso, ali na pitanja do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

>> Izbacili je s posla da ih ne bi tužila za mobing

Komentara 37

V1
Vinkazeljka 1115
06:22 06.07.2016.

Boso gospodari Vinkovcima ,zbog velike krize koja vlada Slavonijom ima svega.Pamaetnom dosta.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
01:57 06.07.2016.

O tome sam više puta pisao da pojedini poduzetnici imaju na platnom spisku inspektore i znaju kad dolaze ... lijepo se najedu, napiju a bude i za džep...

CH
chupakabra
06:31 06.07.2016.

Da, jako je teško otpustiti ljude u Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije