Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Supruga je otkaz dobila samo zato što je javno progovorila. Jednostavno se slomila'

Zaposlenici tvrtke dužni su mjesečno potrošiti 700 kuna u trgovinama Boso, pa čak i organizirati svatove u sali koja je u vlasništvu tvrtke
05. srpnja 2016. u 23:23 37 komentara 6080 prikaza
ivanka dujmić
Foto: Dnevnik.hr
Pogledajte galeriju 1/5

Vinkovčanka Ivanka Dujmić, djelatnica tvrtke Boso koja je o mobingu na radnome mjestu i kršenju radničkih prava nedavno javno progovorila za emisiju Nove TV Provjereno, dobila je otkaz.

– Poštar nam je kući donio preporučenu pošiljku koju smo morali potpisati. Mislili smo da se radi o pozivu vezanom za svjedočenje o događanjima u tvrtki, ali kada smo otvorili kuvertu, vidjeli smo da se radi o otkazu – rekao je Ivankin suprug Željko.

Podnijeli i kaznenu prijavu

U odluci o otkazu stoji kako Ivanki Dujmić prestaje vrijediti ugovor o radu sklopljen na neodređeno vrijeme jer je prestala potreba za obavljanjem poslova zbog gospodarskih i organizacijskih razloga. Sukladno odredbama Zakona o radu, ima pravo na otpremninu.

– Mislim da je i sam otkaz protuzakonit jer ga je supruga dobila dok je na bolovanju. Na bolovanju je od sredine travnja, i to zbog pritiska i mobinga na radnome mjestu koji više nije mogla izdržati. Jednostavno se slomila. Inače, u toj je tvrtki radila 14 godina – kaže Željko.

Dujmići su zbog svega odlučili podnijeti i kaznenu prijavu te su danas iznijeli svoje svjedočenje u Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima.

– Zadovoljni smo kako je sve to bilo u Odvjetništvu. Cijela je stvar otišla mnogo više i sada je sve mnogo ozbiljnije. Od institucija očekujem da posao odrade kako treba i do kraja, bez obzira na to o kome se radi i što sve to nosi. Jednom se s nekim stvarima mora prestati. Raditi i izvršavati sve obveze koje poslodavac traži je jedno, a ovo što se radilo nešto je sasvim drugo. Vjerujemo da je i otkaz dobila samo zato što je javno progovorila – rekao je Željko Dujmić.

Njegova supruga i još nekoliko zaposlenika tvrtke progovorili su o mnogim nepravilnostima koje se događaju, a koje su radnike stavljale u nepovoljan položaj. Govorili su tako o satima neplaćenog prekovremenog rada, ne vodi se evidencija sati na poslu, izriču se novčane kazne za svakakve prekršaje… Svaki od djelatnika dužan je mjesečno potrošiti 700 kuna u trgovinama Boso što se pak uredno prati i evidentira. Rekli su i kako su članovi užih obitelji obvezni svatove organizirati u sali za vjenčanje u vlasništvu tvrtke. Spomenuli su i slučajeve brisanja roka trajanja raznih proizvoda kao i slučajeve kada su sanitarni inspektori dolazili u tvrtku i kada su im upravo oni davali naloge koji dio da obrišu, poslije čega bi upravo s toga dijela uzimali uzorke za analizu.

burek 'NEOPISIV SMRAD' Bivši radnik Bose: Meso koje se ne pojede na svadbama ide u burek ivanka dujmić mobbing neželjen epilog Nakon što je javno progovorila o mobingu, djelatnica poznatog trgovačkog lanca dobila otkaz!

Masa je nepravilnosti

Jedan od djelatnika rekao je i kako se meso koje ostane nakon svadbe koristi za izradu bureka. Podsjećamo i kako se nedavno, nakon jednih karmina i vjenčanja, u sali za vjenčanje tvrtke salmonelom otrovalo više od 200 ljudi.

– Mnogo je tih nepravilnosti, ali ljudi za sada šute. Sve je to već dugo javna tajna i sve jako dobro znaju i inspektori. Iako radimo za 2-3 tisuće kuna, bojimo se otkaza jer drugih radnih mjesta nema, a od nečega treba živjeti. To jako dobro zna i vlasnik pa to koristi. Nažalost, on nije jedini koji tako radi i tako se ponaša prema svojim radnicima – rekla nam je jedna od zaposlenica moleći za anonimnost.

Komentar optužbi zatražili smo i od Bosiljka Stanića, vlasnika tvrtke Boso, ali na pitanja do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

>> Izbacili je s posla da ih ne bi tužila za mobing

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
 • Vinkazeljka 1115:

  Boso gospodari Vinkovcima ,zbog velike krize koja vlada Slavonijom ima svega.Pamaetnom dosta.

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  O tome sam više puta pisao da pojedini poduzetnici imaju na platnom spisku inspektore i znaju kad dolaze ... lijepo se najedu, napiju a bude i za džep...

 • chupakabra:

  Da, jako je teško otpustiti ljude u Hrvatskoj