Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasilje nad ženama

Istanbulska konvencija 2018.?

Svečanom sjednicom obilježen Dan Hrvatskog sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
18.01.2018.
u 07:26

HDZ-ovi zastupnici koji se protive ratifikaciji smatraju da ona neće biti ratificirana tako skoro, a možda ni u mandatu ove Vlade

Iako je premijer Andrej Plenković jučer na saborskom aktualcu rekao kako će Vlada do kraja mandata razriješiti sve prijepore proizašle iz Istanbulske konvencije, u Vladi smo na naš upit ipak dobili odgovor da će to biti ove godine. To bitno mijenja situaciju jer prema prvoj izjavi ratifikacija Istanbulske ne bi se dogodila do kraja mandata, a prema odgovoru iz Vlade, bila bi moguća ove godine. Taj se termin poklapa sa zahtjevima HNS-a, HDZ-ova partnera u Vladi, koji inzistira da se do ljetne saborske stanke ratificira konvencija kojoj je cilj sprečavanje i borba protiv nasilja nad ženama.

Prvo rasprava u HDZ-u

U HNS-u pak kažu da im Plenković nije obećao ratifikaciju do ljeta, ali ponavljaju da će oni uporno “gurati” da to tako bude. Prije nego što ratifikacija Istanbulske dođe u Sabor, Plenković mora provesti raspravu u HDZ-u jer je obećao tematsku sjednicu Predsjedništva o toj temi zato što nisu svi HDZ-ovi zastupnici voljni podržati ratifikaciju. Iako se konvencija tiče sprečavanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, dio HDZ-ovih zastupnika, kao i konzervativne udruge, problematiziraju pitanje roda, odnosno tvrde da Istanbulska konvencija nameće rodnu ideologiju. Na sjednici Predsjedništva koju je HDZ imao u ponedjeljak, baš s povodom nove sjednice Sabora, ni jednom riječju nije spomenuta Istanbulska. Iako su na tom Predsjedništvu spominjani neki zakoni koji slijede na ovoj sjednici Sabora, Plenković članovima Predsjedništva nije najavio ratifikaciju konvencije koja je podijelila javnost niti je spomenuo kada će biti tematska sjednica Predsjedništva. – O ratifikaciji Istanbulske razgovarali smo s ministricom Nadom Murganić i ona je za ratifikaciju, ali problem je Plenković koji je neodlučan zbog situacije u HDZ-u – tvrdi izvor iz vodstva HNS-a.

Plenković je na aktualnom satu u Saboru podsjetio na ulogu HDZ-a u stvaranju Istanbulske konvencije, zatim na svoju izjavu da će konvencija biti ratificirana, ali i da Vlada Zorana Milanovića, koja ju je imala priliku ratificirati, to nije učinila. U HDZ-u, oni koji smatraju da se kroz prizmu borbe protiv nasilja nad ženama u konvenciji provlače svjetonazorska pitanja, kažu da se od HDZ-ovih zastupnika dosad nije tražilo da se izjasne bi li je podržali, ali su uvjereni da bi više od polovice HDZ-ovih zastupnika željelo da se o konvenciji u Saboru ne mora izjasniti. – Znaju da bi na terenu izgubili ako bi zbog stranačke stege, odnosno dogovora morali glasati za njenu ratifikaciju. Smiješno je što HNS-ovci inzistiraju da se ona usvoji do ljeta jer kamo će oni otići? Zar će srušiti Vladu? – podrugljivo se pitao jedan član Predsjedništva HDZ-a.

Ljetos je pak provedeno javno savjetovanje o nacrtu prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (širi naziv za Istanbulsku), no još nije objavljeno izvješće o savjetovanju. Sugovornik iz HDZ-a tvrdi da izvješća nema jer su se tri četvrtine sudionika rasprave izjasnile protiv ratifikacije. I premijer Plenković na neki je način rekao da je pitanje rodne ideologije, koje se pojavilo kao dominatan problem u toj javnoj raspravi, meritum te konvencije bacilo u drugi plan i zaustavilo ratifikaciju.

‘Nema alternative’

HDZ-ovi zastupnici koji se protive ratifikaciji smatraju da Istanbulska neće biti ratificirana tako skoro, a možda ni u mandatu ove Vlade. Napominju da je socijalistička vlada u Slovačkoj odustala od ratifikacije te smatraju da se sve odredbe konvencije koje se tiču zaštite žena mogu implementirati u nacionalno zakonodavstvo, odnosno da već i jesu. U HNS-u pak nemaju dvojbe da konvencija mora biti ratificirana i da joj nema alternative. – Moramo postići suglasje jer nasilju bilo koje vrste ne može biti mjesta u društvu – rekla je potpredsjednica HNS-a Marija Puh

Pogledajte i galeriju: Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.

Svečanom sjednicom obilježen Dan Hrvatskog sabora
1/59

Komentara 63

TR
trolokva
07:45 18.01.2018.

tko nas sprijecava da uredimo svoje zakonodavstvo na taj nacin da omogucimo max.zastitu zenama,ako vec i nismo...Pitanje je tko je tvorac ove konvencije i koje su mu prave namjere i zasto smo mu obavezni prilagoditi cjeli obrazovni sustav,odgoj nase djece i sta ti ja znam sto sve ne,znaci totalno sam protiv jer ovdje se ne radi samo o zastiti zena nego je ono puno puno dublje,a u dubini cini mi se i mracnije.

RE
reborn
08:02 18.01.2018.

Netočan navod: Istanbulskoj konvenciji nije cilj sprečavanje nasilja nad ženama, već uvođenje rodne ideologije. Sve mjere istinski vezane uz sprečavanje nasilja nad ženama koje IK navodi već ionako jesu implementirane u hr zakonodavstvo.

MI
Mimizo
07:54 18.01.2018.

ne istambulskoj konvenciji u ovom obliku neka to pitanje ide na referendum pa kako odluči večina a ne da neke nebitne udruge odlučuju o večinskom katoličkom narodu u večinski katoličkoj državi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije