Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SE KRIJE IZA OGLASA?

Iskustva sezonaca: Plaće manje od dogovorenog, uvjeti smještaja nehumani, radi se 12 sati dnevno...

Gužva na splitskoj plaži Kasjuni podno Marjana
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/2
17.07.2023.
u 18:30

Poslodavci traže radnike, opisuju odlične radne uvjete, slobodne dane, visoke plaće, dobra smještaj, osiguranu hranu... No, nije uvijek tako.

"Tražimo radnike za rad na štandu po feštama, prodaja palačinki, fritula, pommesa, kokica... Smještaj i hrana osigurani, dnevnica 70 eura". "Potrebni radnici za rad u zabavnom parku u Vodicama za 8. mjesec. Plaća i naknada za hranu + smještaj". "Traži se sobarica za rad na turističkom brodu, sedmodnevna krstarenja. Na brodu osigurani hrana i smještaj". "Traži se iskusni restoranski konobar za rad na samoj rivi s kvalitetnim gostima i dobrim bakšišom, vaš novčanik! Obavezan barem kvalitetan engleski jezik! Radno vrijeme ukupno od 13 do 23. Plaća 1500 eura. Bonusi za trud i dodatnu volju". "Traži se iskusni roštilj majstor u finom restoranu, smještaj osiguran odmah iznad restorana, obroci, plaća ovisno o iskustvu 2000 i više eura"...

Oglasnici i društvene mreže proteklih su tjedana puni ovakvih i sličnih oglasa. Poslodavci traže radnike, opisuju odlične radne uvjete, slobodne dane, visoke plaće, dobra smještaj, osiguranu hranu... No, nije uvijek tako. Društvene mreže pune su i pritužbi radnika koji tvrde da su prevareni, bilo da je plaća manje od ugovorene, bilo da ih je umjesto čiste sobe dočekala prljava prostorija koju moraju dijetliti s još dvoje ili troje sezonaca, da ih se tretira kao roblje i slično.

- Kad čuju da idem na sezonu na moru, prijatelji kažu da blago meni jer ću se svaki dan kupati. Realnost je da more ni ne vidiš jer radiš 12 sati i nakon toga misliš samo na krevet krepan od umora", ispričala je sezonska radnica. Sve je više stranih radnika. Jedan je sezonac ispričao kako se državljanin Indije požalio da u hotelu mora raditi puno više sati od ugovorenog, a kad su mu rekli da je to tako, da treba zapeti kad je sezona.

POVEZANI ČLANCI: 

- A zašto ti prekovremeni sati onda nisu plaćeni? - upitao je zbunjeni Indijac. Ima slučajeva da vlasnici kafića radnicima kažu da će slobodne dane dobiti kad - prođe sezona. Kad više ne budu na ugovoru... - Najljepše je kad za dobiti slobodan dan moraš odraditi u jednom danu dvije smjene - iznio je svoje iskustvo sezonac. Velik je broj pritužbi na rad 10 ili 12 sati dnevno, a plaća koju su ugovorili ostala je kao za osmosatni radni dan, pa na kraju ispadne da je satnica tri eura.

Jedna je djevojka radila u kuhinji u ugostiteljskom objektu na Plitvičkim jezerima. Ništa, napisala je, nije bilo onako kako su joj rekli prije nego što je stigla prvi dan na posao. Slobodnog vremena između doručka i večere nije bilo jer se uvijek našao neki dodatni posao, od čišćenja do istovara robe i sličnog. - Smještaj za zaposlene da ne spominjem, uvjeti su nehumani. Kad sam rekla da idem raditi na brod, rekli su mi da je otkazni rok 15 dana.

Da, nasmijala sam se, otkazni rok jest 15 dana, ali kad si prijavljen... A ja nisam bila – požalila se. Sezonci se žale da moraju raditi poslove koje nisu dogovorili, od kuhanja do čišćenja i pospremanja soba. No, ima, dakako, i dobrih primjera, samo što se oni rjeđe spominju. - Dečko i ja smo preko oglasa našli posao, oboje konobarimo, plaća je 1300 eura, šest sati traje prva smjena, sedam sati druga smjena, imamo obrok i smještaj u kojemu smo samo nas dvoje – napisala je zadovoljna sezonska radnica.

>>VIDEO Turistička patrola - Valbandon

 

Komentara 24

Avatar Make my day
Make my day
18:57 17.07.2023.

Nije bitna osnovna plaća već broj radnih sati u mjesecu. Kad se to uzme u obzir većina ovih sezonskih "plaća" je zapravo jadan i sramotan iznos.

Avatar antikomunist2
antikomunist2
18:55 17.07.2023.

Tko malo do sebe drži taj će biti konzekventan i neće raditi pod uvjetima koji nisu dogovoreni! Jednostavno rješenje. A, negdje sam čitao da je sezona podbacila, da nema posla - pa što se to onda radi po12 sati?

NE
NervozniPoštar
19:27 17.07.2023.

Davno su radnici izborili osmosatno radno vrijeme i ne, to nema veze s komunizmom. Potpuno je neprihvatljivo da netko u mirnodopskim uvjetima radi 12 sati na dan. Svi koji su prevareni trebali bi se smjesta vratiti doma. Ne može vas nitko tjerati na rad 12 sati i još zakidati za dogovorenu plaću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije