Naslovnica Vijesti Svijet

'ISIL-ovci imaju 30.000 lažnih putovnica i koriste ih u Europi'

Manuel Valls odbio je podatke iz Damaska, 
što je životom platilo 130 osoba u napadu u Parizu
13. rujna 2017. u 06:18 26 komentara 4974 prikaza
Islamska država
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL

Nitko ne zna koliko je terorista takozvane Islamske države balkanskom rutom stiglo u europske zemlje. Iako se u početku vjerovalo da se njihova brojka kreće oko nekoliko desetaka, šokantna vijest pristigla je iz Njemačke čije vlasti sumnjaju, na temelju povjerljivih dokumenata iz policije i Ministarstva unutarnjih poslova, kako je ta brojka znatno viša te da je čak nekoliko tisuća terorista s lažnim sirijskim putovnicama ušlo u Njemačku.

OFANZIVA Sirijska vojska osvojila naftno polje od Islamske države

Assad nudio podatke

Prema informacijama kojima raspolaže njemačka vlast, teroristi ISIL-a krivotvorili su 11.100 sirijskih putovnica koje su bile prazne te su u njih naknadno upisivali osobne podatke terorista, koji su balkanskom rutom ušli u Europu. Velik broj lažnih putovnica nakon ISIL-ova zauzimanja gradova Rake i Deir ez-Zora završio je u rukama terorista.

Prema procjenama, riječ je o više od 30 tisuća putovnica. Događaji za vrijeme migrantskog vala pokazali su da terorističke organizacije koriste priliku da neprimjetno infiltriraju potencijalne napadače ili pristaše u Europu i Njemačku. Naknadno je otkriveno da su napadači koji su predvodili bombaške i napade pištoljima u Parizu u studenome 2016. godine, kada su usmrtili 130 osoba, koristili upravo te lažne sirijske putovnice.

Za čak 8625 putovnica koje su bile pod provjerom njemačkih institucija za migracije 2016. godine ispostavilo su da su bile lažne. Europa je danas u panici i ne zna koliko je terorista uspjelo doći do europskog tla, a sve to zahvaljujući tvrdoglavoj i slijepoj politici koju do danas vode europski čelnici. Naime, sigurno je da su se mogli spriječiti teroristički napadi u Parizu i Bruxellesu, da su europski čelnici uzeli popis serijskih brojeva lažnih putovnica koje im je nudila službena sirijska vlast.

sirija raka raqqa Deir al-Zor Slom kalifata i u Siriji Asad i Rusi nakon 3 godine probili obruč ISIL-a kod grada Deir ez-Zora

Da je to tako, potvrdio je i bivši ravnatelj Opće uprave za unutarnju sigurnost Francuske Bernard Squarcini, kazavši kako je tragedija mogla biti izbjegnuta jer je Francuska mogla dobiti popis brojeva lažnih putovnica kao i popis svih Francuza, njih oko 800, koji su se borili u redovima terorističkih skupina u Siriji koji im je ponudio predsjednik Bashar al-Assad. Međutim, prema Squarcinijevim riječima, tadašnji šef Ministarstva unutarnjih poslova i kasniji premijer Manuel Valls odbio je primiti popis pod izgovorom da ne želi dijeliti informacije “sa sirijskim diktatorom”, što je svojim životima platilo više od 130 osoba u napadu u Parizu i 40-ak u napadu u Bruxellesu.

Njemački BND u Damasku

Za razliku od Francuske, njemačka obavještajna služba BND otvorila je ured u njemačkom veleposlanstvu u Damasku kako bi u suradnji s tamošnjom obavještajnom službom spriječila moguće nove terorističke napade u Njemačkoj.

Krah džihadista Iračke snage ušle u Tal Afar, zadnje uporište ISIL-a u Iraku Islamska država 'Provest ćemo džihad' IS zaprijetio Španjolskoj novim napadima: 'Nikada vas nećemo ostaviti mirnima' Barcelona "To žele teroristi" Gradonačelnica Barcelone i dalje odbija postaviti zaštitne stupiće na ulicama
SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • zgeast:

  Vesna Pusić sigurno ima točnije informacije.

 • Deleted user:

  Ima li koji kod nas na hotelskom smjestaju ili smo se usrecili samo sa silovateljima? Pardon, ovi ne siluju samo poticu na bludne radnje sa skalpelom u ruci!

 • Avatar taqa
  taqa:

  Hrvatska je prva kada treba slijepo slijediti politiku koja joj šteti.Primjer 1. Napustili naftna polja u Siriji i otvoreno bili protiv Asada.Za Rusiju i Ukrajinu da ne pričam.Sigurno ćemo tražiti još 10000 Arapa više nego treba.