Naslovnica Vijesti Hrvatska

Divjak: Upućen prijedlog za razrješenje ravnatelja škole u kojoj je djevojka žigosana

Navodi se i kako su inspekcijom utvrđene i druge nepravilnosti u radu
12. veljače 2019. u 15:32 40 komentara 3965 prikaza
Adem Shala i njegova kći
Foto: Frane Šarić
Pogledajte galeriju 1/3

Prosvjetna inspekcija izvijestila je u utorak o rezultatima nadzora u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar, a školskom odboru upućen je prijedlog za razrješenje ravnatelja, dok je za dva zaposlenika predloženo pisano upozorenje uz mogućnost otkaza, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Adem Shala i njegova kći INCIDENT U ZADRU 'Žigosana' učenica pozirala s ustaškom majicom na Facebooku?

"Prosvjetna inspekcija danas nas je izvijestila o rezultatima nadzora u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar. S obzirom na utvrđeno stanje, školskom odboru upućen je prijedlog za razrješenje ravnatelja, dok je za dva zaposlenika predloženo izdavanje pisanog upozorenja uz mogućnost otkaza ugovora o radu", stoji u izjavi ministrice Divjak, koja do 15. veljače boravi u službenom posjetu Republici Koreji tijekom kojega će s korejskim kolegom potpisati Memorandum o suradnji između dvaju ministarstava u području znanosti i tehnologije.

Inspekcijskim nadzorom utvrđene su i druge nepravilnosti u radu ustanove zbog čega je škola dobila novčanu kaznu, a izrečene su joj i naredbe za ispravljanje propusta i nepravilnosti. S obzirom na to da se radi o inspekcijskom postupku, nismo u mogućnosti izlaziti s više detalja u javnost, dodaje se u izjavi.

"Kao što sam već nekoliko puta naglasila, ponovit ću da škola mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja ili diskriminacije, a svi dionici u sustavu, prije svega učitelji i ravnatelji, imaju odgovornost štititi sustav od nasilja i prevenirati ovakve situacije", ističe Divjak.

Blaženka Divjak INCIDENT U ZADRU Divjak: Utvrđeno je da postoje propusti i nepravilnosti u radu ravnatelja

MZO je u zadarsku školu uputilo inspekciju prošlog tjedna zbog slučaja u kojemu je učenik zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole užarenim vrhom upaljača u obliku slova "U" opekao školsku kolegicu i kolegu.

Komentirajući događaj, ravnatelj škole Jozo Dragić rekao je kako nije riječ o "posebno teškom djelu" te da je u pitanju bila "samo dječja igra". Osim toga rekao je da se "takvi mali incidenti događaju" zadnjih godina otkako su se u školu počeli upisivati učenici po individualiziranom i posebnom programom, odnosno, kako je rekao, "učenici s poteškoćama u razvoju".

Ostaše ustaše Otac žigosane djevojke: Je li i grb na crkvi Sv. Marka ustaški?

U slučaj se uključila i zadarska policija, koja je ozljede koje su zadobile dvije maloljetne osobe okvalificirala kao lakše. Slučaj je izazvao brojne reakcije pa je tako pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula da je svako nasilje nad djecom neprihvatljivo i poručivši da u događaju u zadarskoj školi nalazi "više iznimno zabrinjavajućih elemenata".

Reagirala je i članica saborskoga Kluba zastupnika nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj koja je pozvala nadležne institucije da što brže i učinkovitije reagiraju na slučaj, s obzirom na to da je jedna od žrtava pripadnica albanske manjine, a hitnu reakciju svih nadležnih institucija - MZO-a, MUP-a i Ministarstva pravosuđa - zatražio je i predsjednik saborskoga Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac.

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Ravnatelj je mudro postupio ovo se rjesava u tisini ali hijene osjetise krv pa navalise

 • Avatar hahamuha
  hahamuha:

  tragična medijska predstava za široke zombizirane narodne mase...

 • Veseljak:

  Divjak ostavlja neduznog covjeka bez kruha . Sramota komunisticka!