Naslovnica Vijesti Hrvatska

Inicijativa Istina o Istanbulskoj kazneno prijavljuje Obersnela

"Zatražit ćemo da se donese hitna mjera kojom će se omogućiti da se i u Rijeci prikupljaju potpisi"
17. svibnja 2018. u 15:42 33 komentara 701 prikaza
Vojko Obersnel
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Predstavnik Građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj" Željko Sačić rekao je danas u Rijeci, komentirajući odbijanje gradonačelnika Vojka Obersnela da odobri postavljanje štandova na gradskim površinama za prikupljanje potpisa za referendum o poništenju ratifikacije Istanbulske konvencije, da je Obersnel "prekršio sva demokratska prava i onemogućio demokratsko izjašnjavanje građana" pa će ga kazneno prijaviti zbog povrede biračkog prava.

Vojko Obersnel Marinko Jurasić Vojko Obersnel - samoproglašeni Ustavni sudac

Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" nigdje u Hrvatskoj, osim u Rijeci i općini Gradcu, gdje je također onemogućeno postavljanje štandova, nije imala problema s prikupljanjem potpisa, rekao je Sačić i ocijenio da se u Rijeci dogodio "staljinistički i neoboljševički način presuđivanja legalnoj inicijativi".

"Zatražit ćemo da se donese hitna mjera kojom će se omogućiti da se i u Rijeci prikupljaju potpisi. Očekujemo da će Obersnel popustiti pod silom zakona, a ujedno ćemo zatražiti da nam se odobri produljenje termina prikupljanja samo za Rijeku", rekao je Sačić.

Na novinarsko pitanje prikupljaju li se potpisi u Rijeci na drugim mjestima, osim onih koja su tražili od gradske uprave, odgovoreno je da se u Rijeci i u cijeloj riječkoj nadbiskupiji potpisi i sad prikupljaju ispred crkava nakon misa.

Odvjetnik "Istine o Istanbulskoj" Mario Vojvodić rekao je da će od Obersnela službeno zatražiti da dopuni svoj dopis inicijativi kojim se odbija postavljanje štandova u Rijeci, i to navodeći točne razloga zašto se to odbija i koje moguće referendumsko pitanje zadire u ljudska prava. Ustvrdio je da odluka gradonačelnika nije u skladu s Ustavom ni drugim zakonskim propisima.

"Samo Ustavni sud može odlučivati o ustavnosti pitanja inicijative, a gradovi i općine, gradonačelnici i načelnici općina ne mogu zabraniti prikupljanje potpisa“, rekao je Vojvodić.

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović istaknuo je kako je u Rijeku došao da bi "digao glas protiv grubog kršenja demokracije i iskazivanja samovolje jednog čovjeka“.

Na pitanje kako teče prikupljanje potpisa, odgovoreno je kako teče izvrsno, da se obilato premašilo 100.000 potpisa te kako su u Inicijativi optimistični i vjeruju da će prikupiti potreban broj potpisa.

Sabor raspravlja o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić Zvonimir Despot Demokracija je u Hrvatskoj još uvijek u razvoju

Obersnel: Izdavanje odobrenja za korištenje javnih površina u ovlasti je Grada 

Gradonačelnik Vojko Obersnel napisao je u odgovoru na današnju konferenciju za novinare Inicijative da je izdavanje odobrenja ili uskrata odobrenja za korištenje javnih površina kojima upravlja Grad Rijeka u ovlasti toga grada kao jedinice lokalne samouprave.

"Da nije tako, zahtjev za odobrenje korištenja javnih površina ne bi postojao, ne bi se upućivao gradskoj upravi i ne bi se čekao odgovor na zahtjev“, ističe riječki gradonačelnik.

Obersnel navodi da Inicijativa temelji svoju najavu kaznene prijave na kršenju biračkog prava. "Ako inicijativu za potpisivanje zahtjeva za referendum žele promatrati kroz ove članke, onda neka najprije kazneno prijave sebe jer upravo oni koriste silu, ozbiljnu prijetnju i protuzakonite laži kako bi utjecali na građane da zatraže otkazivanje Istanbulske konvencije. Grad Rijeka zauzeo je stav da se na javnim površinama kojima upravlja stanovništvo ne može zastrašivati lažima“, ističe riječki gradonačelnik.  

"Predstavnici ove inicijative već dulje vrijeme tvrde da bi ratifikacija Konvencije 'uzrokovala potpuno nepotrebnu krizu unutar hrvatskoga pravnog sustava i hrvatskog društvenog tkiva'. Konvencija je ratificirana, kriza unutar pravnog sustava se nije dogodila, a krizu unutar hrvatskoga društvenog tkiva kreiraju upravo predstavnici ove inicijative neprestanim zastrašivanjem. Jedno od takvih zastrašivanja je i da Konvencija 'ugrožava i pravo roditelja da budu primarni odgojitelji svoje djece' te da otvara 'realnu opasnost u kojoj bi se djecu kroz TV programe, dječje vrtiće i škole poučavalo da dječaci mogu po 'rodu' biti djevojčice, a djevojčice po 'rodu' dječaci i slično'. Ništa od toga se ratifikacijom Konvencije nije dogodilo i neće dogoditi“, navodi Obersnel. 

Obersnel zaključuje da Istanbulska konvencija "predstavlja slamku spasa za sve zlostavljane žene i djecu u Hrvatskoj jer se kroz obvezujuću ulogu ratificiranog dokumenta Hrvatska sada mora odrediti zaštitnički prema ovim žrtvama koristeći sve mehanizme društva i pravnog sustava kako bi spasila njihove živote i zaštitila ih kroz sve buduće vrijeme“ te da je "besmisleno raspravljati o demokraciji s osobama koje traže ukidanje tog dokumenta“.

Begović, Troskot i Burazer Neki novi 'klinci' Novi ljudi javne i političke scene: Obrazovani, urbani i bez mrlje na prošlosti Željka Markić - U ime obitelji Analiza Marinka Jurasića Sve pravne mine koje očekuju dvije narodne inicijative Vojko Obersnel Obersnel: 'Neprihvatljivo je da se manipulira istinom o Istanbulskoj konvenciji'
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

 • rotuutor:

  Vidi Debelog,pun dreka i mržnje.

 • Marko1337:

  Samo maloumnici se danas slikaju i bakću sa IK, a ne shvaćaju da je uzrok svega komunjarska neman koja sve više diže glavu uz pomoć i takvih maloumnika. Samo lustracija može našu domovinu staviti na traćnice koje vode u budućnost, ... prikaži još! napredak, demokraciju

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Ne dirajte Obija njemu treba još koja godina da dokaže da se autobusni kolodvor ni nakon 40 godina vladavine u RI ne može izgradit a koga optužit kad se vlast ne mjenja od druga tite ?