Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKO POLICIJA ZAUSTAVI

Imate li u autu sve potrebne dokumente kako vas ne bi kaznili? Fino bi mogli platiti zaborav

Teška prometna kod Zadra, tri osobe poginule
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
04.09.2022.
u 16:31

Svi koji kod sebe nemaju vozačku dozvolu ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole ili je ne pokažu na zahtjev policijskog službenika olakšat će si bankovni račun za 300 kuna.

Velik broj Hrvata svakodnevno provodi vrijeme u svojem vozilu, međutim rijetki znaju od prve koje sve dokumete u svojem automobilu trebaju imati u slučaju da ih zaustavi policija.

Zakon propisuje kako vozač mora kod sebe imati vozačku dozvolu ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole, prometnu dozvolu, policu osiguranja te Europsko izvješće o nesreći. Te dokumente dužan je pokazati na zahtjev policijskog službenika, piše HAKrevija.

Svi koji kod sebe nemaju  vozačku dozvolu ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole ili je ne pokažu na zahtjev policijskog službenika olakšat će si bankovni račun za 300 kuna.

Kazna istog iznosa dogodit će se i u slučaju ako nemate prometnu dozvolu ili je pak ostavljate u vozilu, što je česta praksa kod mnogih. U slučaju da više više osoba koristi vozilo najbolje je napraviti presliku prometne dozvole i ovjeriti je kod javnog bilježnika.

Vozač koji ne predoči policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju te Europsko izvješće o nesreći na zahtjev policijskog službenika  dobit će kaznu u iznosu od 300 do 1000 kuna. Upravo to navodi odredba Zakona o obveznim osiguranjima u prometu koji u čl. 66. st. 2.

No, što u slučaju ako auto nije vaš? Nebitno. Kaznu plaća osoba koja vozi, a u slučaju da ste pravi pehista i nemate niti jedan od ranije navedenih dokumenata mogli biste biti lakši za čak 2600 kuna.

VIDEO: Jandrokovič plesao na techno glazbu

Ključne riječi

Komentara 16

SA
sasoon
19:06 04.09.2022.

A što su naporni. Zašto im uopće trebaju ti dokumenti. Ako utipkaju registraciju auta, odmah vide da li je prošlo tehnički pregled i da li je osigurano. Isto tako znaju tko je vlasnik i vide da li ima važeću vozačku. Ali ne, moramo to i dalje nositi...

JP
josip.pivar11
18:35 04.09.2022.

Toliko toga se digitalizira pa bi se valjda moglo i trebalo digitalizirati i to da važeća registarska pločica nosi sa sobom i navedene dokumente, naravno, osim vozačke.

CI
ciganin
21:17 04.09.2022.

dobri naš zakonodavac ! zaostali ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije