Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPRED NAS

Zašto je Slovenija bolja od nas? Politolog nam je otkrio nekoliko razloga

Slovenci
Foto: Borna Filic/PIXSELL
27.06.2019.
u 11:23

U Sloveniji je manje od 5% građana učlanjeno u neku stranku, kao i u srednjoj Europi, a kod nas 10% stanovništva

Zašto Hrvatska, koja ima, kao što je Večernji list jučer pisao, oko 4 milijuna ljudi, odnosno 700.000 manje nego prije 28 godina, a Slovenija 80.000 stanovnika više, danas zaostaje više nego ikad u gospodarskom, društvenom razvoju za Slovenijom?

Slovenci ne bježe iz svoje zemlje kao naši građani jer manje od 5% Slovenaca rođenih u toj zemlji živi izvan nje, što je na razini skandinavskih zemalja, dok u nas petina stanovništva rođena u Hrvatskoj više ne živi u njoj.

Percepcija korupcije

Politolog sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti profesor Zdravko Petak ističe da Slovenija, za razliku od nas, nema visoku razinu korupcije, raširen klijentelizam, strančarenje, odsustvo strateške vizije kuda ide kao država i ravnomjerno je razvijena. Korupcije, kaže Petak, ima, naravno, i u Sloveniji u kojoj je i bivši premijer Janša bio osuđen zbog korupcije, ali daleko manje nego kod nas jer Slovenija ima razinu percepcije korupcije preko 60%, dok smo mi, kaže, na katastrofalnih 48%. Indeks percepcije korupcije u javnom sektoru inače se određuje na skali od 0 do 100 i, što su zemlje bliže broju 100, korupcija je u njima manje prisutna.

– Mi sad imamo lošiji koeficijent korupcije nego kad smo ulazili u EU! Zatim, naš su problem klijentelističke mreže od javnih nabava pa nadalje, strančarenje u svemu koje ide do te razine da se negdje gleda ima li i čistačica stranačku iskaznicu. U Sloveniji je manje od 5% građana učlanjeno u neku stranku, kao i u srednjoj Europi, dok je u nas 10% stanovništva učlanjeno u neku stranku. Slovenija je ravnomjernije razvijena, a u Hrvatskoj je jedino Zagreb na razini prosjeka EU po razvoju ili malo iznad, dok su na razini tri četvrtine prosjeka EU samo Istra i Primorsko-goranska županija te na 60% prosjeka EU Dubrovačko-neretvanska županija. Četiri od pet slavonskih županija po razvoju je tek na jednoj trećini prosjeka EU. Slovenija nema takve razlike u regionalnom razvoju. Kod nas je, za razliku od Slovenaca, umjesto strateške vizije razvoja države bitno održati se na vlasti i voziti se u skupim autima, a ne napraviti pomake u razvoju zemlje. Zato zaostajemo za Slovencima – govori prof. Petak.

Nećemo mi stići Sloveniju, dodaje, sve dok nam je za poslove u javnom sektoru važna stranačka iskaznica, dok vrhunski menadžeri ne budu vodili javne tvrtke i institute i dok nismo u stanju iscrtati regionalnu politiku do 2030./40. i razbiti klijentelističke mreže. Samo oslanjanje na turizam dugoročno nas nikamo ne vodi. Iako su Slovenci bili ispred nas i u bivšoj državi, kaže Petak, danas su ispred nas još više nego tada.

Ne iseljavaju se

Slovenija nema ni demografskih problema kao naša zemlja zahvaljujući promišljenoj politici. Nisu gubili stanovništvo kao mi, nego su ga malo i povećali.

– Slovenci nemaju prirodni pad stanovništva, ne iseljavaju se kao mi, u posttranzicijsku fazu ušli su s vrlo racionalnim planiranjem stanovništva. Slovenija pripada alpskom krugu uređenog života koji se ne odražava samo u uređenom prostoru nego i u uređenom društvu. Nije im stanovništvo i razvoj koncentrirano samo u Ljubljani nego ravnomjerno u cijeloj zemlji – kaže demograf Stjepan Šterc.

Za razliku od Slovenije, u nas se još ne zna koje djelatnosti se trebaju razvijati u kojem prostoru Hrvatske pa da država potiče njihov razvoj. Umjesto toga imamo opustošene dijelove zemlje u kojima nema ni razvoja, a više ni ljudi.

Komentara 168

Avatar Toni Broo
Toni Broo
12:19 27.06.2019.

Zašto su hrvatski mediji na dnu liste po slobodi? Zašto su hrvatski mediji, čiji vlasnici su i vlasnici mnogih medija po Srbiji lošiji od slovenskih medija? Zašto 90% novinskih redakcija u Hrvatskoj čine ljevičari koji ciljano svakodnevno šire beznađe, apatiju i depresiju? Danas je objavljen podatak da je prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za ožujak ove godine iznosila je 7.525 kuna, znači preko 1000€ i Zagrepčani imaju iste plaće kao i Slovenci. Danas oni koji daju nekakav doprinos društvu ne šire beznađe i apatiju, ne potkopavaju društvo koje je zdravo i domoljubno osviješteno percepcijom da ništa ne valja. Danas nitko nikome ne brani da bude školovan, produktivan, poduzetan, ima ideje i stvara novu vrijednost i pun mi je kufer depresivaca koji se hrane percepcijom da je sve loše te očekuju da država rješava njihove životne probleme. Vi koji najviše gunđate niste poduzetni i inovativni, ne dajete nikakav doprinos ovoj državi, a stalno nešto očekujete. Pa sami se pobrinite za sebe, pa ćete tako pomoći i BDP-u države, tako se ide naprijed gospodo. Ljevičari stalno nastupaju negativno te od politike i vlasti nešto očekujete jer su to naučilii u jugoslaviji. To je taj parazitski odnos sa državom od 1945. god. koji nas je 1989. doveo do 8 milijuna dinara prosječne plaće odnosno 200 njemačkih maraka i sad oni očekuju Njemački standard, smiješno.

DD
ddh
11:45 27.06.2019.

Slovenija je bolja jer nema sindikalnu mafij kao sto je ova u Hrvatskoj, jer nema niti Milanovica i Bernardica, jer nema niti Mrase niti Grmoje, ali i jer se ne bavi ustasama i partizanima, poput cijele ljevice i Markicevaca u Hrvatskoj. Ali Slovenije nije bila u ratu, nije bila trecina Slovenije porusena i jer vec 15 godina povlaci sredstva i EU-a. A Slovenija nema niti toliko budala kao sto ih ima Hrvatska. A da su cijelo vrijeme SDP-ovci na vlasti, nebi trebalo govoriti o nekakvom zaostajanju Hrvatske, nego te Hrvatske nebi niti bilo. Jugoslaveni iz SDP-a bi vec davno osnovali nakakvu novu Srboslaviju.

JU
juma
11:36 27.06.2019.

Bili su razvijeniji i 1910 i 1930 i 1970 i 1990, pa su to i sada. Vrlo jednostavno za objasniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije