Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodatno osposobljavanje

Idućih pet godina po jedan specijalist iz Klaićeve ide na edukaciju u Švicarsku

INA uručila donaciju Klinici za dječje bolesti Zagreb
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
26.09.2022.
u 13:12

Učestalost različitih prirođenih anomalija šake u rasponu je od dva slučaja na tisuću djece do jednog na 20.000 ili na 40.000

Klinika za dječje bolesti Zagreb napravila je veliki iskorak u dodatnom osposobljavanju svojih kirurga potpisavši ugovor o suradnji sa Sveučilišnom dječjom bolnicom Zürich (Universitäts-Kinderspital Zürich – KISPI), najvećom specijaliziranom bolnicom za djecu i adolescente u Švicarskoj te jednom od vodećih u Europi.

Prirođene anomalije šake

Sljedećih pet godina po jedan će specijalist iz Klaićeve ići na tromjesečnu edukciju u Zürich jer suradnja predviđa edukaciju medicinskog osoblja Klinike u Klaićevoj u području dječje kirurgije u Švicarskoj, s perspektivom razmjene i drugih specijalnosti iz područja dječje medicine. Suradnja s klinikom u Zürichu, naime, već je tri godine intenzivna pa su stručnjaci iz područja plastične i rekonstruktivne kirurgije više puta boravili u Zagrebu. Više od 20-ero djece za to vrijeme bilo je uključeno u program kompleksne rekonstrukcije porođajnih anomalija šake. Operirao ih je dječji kirurg dr. Rok Kralj, koji je u švicarskoj bolnici proveo godinu i pol. Taj je 38-godišnji kirurg na usavršavanje išao s jasnom idejom o povratku, a osim svog znanja, u Hrvatsku je doveo i stručnjake svjetskog glasa pa je, zahvaljujući tada sklopljenom prijateljstvu, švicarski kirurg dr. Daniel Weber u svoje slobodno vrijeme dolazio u Zagreb i asistirao dr. Kralju na ovim operacijama.

– Te se operacije rade u Hrvatskoj, rade ih prof. Bulić na Rebru i prof. Žic u Dubravi, ali u Klaićevoj imamo i anesteziologe i kompletan tim koji ima iskustvo rada s djecom i zato je ova suradnja veliki iskorak te dugoročno nosi velike koristi za nas i za pacijente – rekao nam je dr. Kralj, uz napomenu da je KISPI uz Great Ormond Street Hospital for Children bolnica s najjačim rejtingom među dječjim bolnicama u Europi.

Dr. Rok Kralj kazao je da ova suradnja veliki iskorak te dugoročno nosi velike koristi za liječnike i za pacijente
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Inače, učestalost različitih prirođenih anomalija šake pojavljuje se u rasponu od dva slučaja na tisuću djece do jednog na 20.000 ili na 40.000, s tim da su najkompliciranije anomalije ujedno i najrjeđe. Operacijom se ne mogu potpuno otkloniti, već se radi na njihovoj optimizaciji.

Nacionalna dječja bolnica

Ravnatelj KBD-a Zagreb prof. Goran Roić kazao je kako će se razmjenom dječjih kirurga osigurati vrhunski ekspertni trening za kadrove, koji će zasigurno biti nositelji kliničke pedijatrijske medicine u novoj Nacionalnoj dječjoj bolnici.

– Odjel za dječju kirurgiju Klinike za dječje bolesti Zürich ponosan je na novouspostavljenu suradnju s Odjelom za dječju kirurgiju Klinike za dječje bolesti Zagreb. Prvi hrvatski stipendist uspješno završava svoj "observership" staž u Zürichu. Svi se veselimo svijetloj budućnosti ove međunarodne suradnje – kazao je prof. Ueli Möhrlen, ravnatelj kirurgije u toj bolnici.

– Ovim ćemo postojeći program proširiti na cijeli spektar dječje kirurgije. Sveučilišna dječja bolnica vodeći je europski centar za fetalnu kirurgiju i bilježi više od 350 operacija na fetusima – naglasio je prof. dr. sc. Stjepan Višnjić, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije