Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VESNA PUSTIĆ OŠTRO ZA VL

'Idu teški dani za Crnu Goru, upitna samostalnost i put u EU, to je plus za Vučića'

Second round of presidential elections in Montenegro
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS
1/3
04.04.2023.
u 06:45

Prema njenu mišljenju, na dosadašnjeg predsjednika Milu Đukanovića na ovim izborima trebalo je gledati ne kao na neku budućnost, nego samo kao na svojevrsni štit od rusko-srpskog utjecaja u ovom trenutku povijesti

Mislim da sad nastupaju teški dani za Crnu Goru. Ovo je rezultat koji je jako po volji i Rusije i Vučićeva režima u Srbiji. Rezultat koji ozbiljno dovodi u pitanje i samostalnost i suverenost Crne Gore, a svakako dovodi u pitanje europski put, komentirala je Vesna Pusić, bivša šefica hrvatske diplomacije, pobjedu Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori. 

– Europski put je, po mom mišljenju, odložen do daljnjega, bez obzira na to što društvo priča. Jer, s obzirom na to tko mu je podrška i s kim se dogovara novoizabrani predsjednik, vidi se da je to vrlo daleko, rekla bih 180 stupnjeva daleko od europske orijentacije – dodaje Pusić.

Prema njenu mišljenju, na dosadašnjeg predsjednika Milu Đukanovića na ovim izborima trebalo je gledati ne kao na neku budućnost, nego samo kao na svojevrsni štit od rusko-srpskog utjecaja u ovom trenutku povijesti. Da je zajamčena europska budućnost Crne Gore, pojavila bi se proeuropska građanska orijentacija i nova politika mlađe generacije, ali ako nema ni samostalnosti i suverenosti, onda za Crnu Goru i njezin europski put zapravo nema ničega. A to, smatra Pusić, nije dovoljno shvaćeno ni u Europskoj uniji ni u SAD-u. Rusija je, dodaje, odlično razumjela o čemu je riječ, ali EU i Amerika baš i nisu. 

– Ja se jako bojim za Crnu Goru i njezinu sudbinu. Od europskog puta nema ništa. Zemlja će biti potpuno vezana za Srbiju. A možda još i malo radikalnije, s obzirom na geopolitičke interese Rusije na toj točki. Jedinoj točki na Jadranskom moru koja nije stabilna – zaključuje Vesna Pusić.

VIDEO Slavlje u Crnoj Gori: Građani izašli na ulice zbog pobjede Jakova Milatovića

Komentara 31

DU
Deleted user
10:37 04.04.2023.

preživio sam teške dane pod crnogorskom okupacijom.govorili su da oni nikada neće otići odavde. jednom vojniku sam rekao tada da će doći vrijeme i da će oni bježati u hrvatsku i moliti za pomoć .izgleda da se bliže ta vremena.

WI
wice
11:29 04.04.2023.

Samo zahvaljujući Pusić i Josipović Srbija je došla do kanditata za EU i pred pristupnim fondovima od kojih kupuje naoružanje. Kada je bila ministrica u MVP ja sam se pitao čija je ona ministrica koliko se zalagala i propinjala za Srbiju.

PA
pajp0706
12:29 04.04.2023.

Nadajmo se da će mladi predsjednik učiniti nešto za svoj narod. Moja majka je bila Crnogorka, ali prava. Njoj da je netko rekao da je Srpikinja, oči bi mu iskopala. Ljudi poistovjećuju vjeru i narodnost. Istina je da Milo nije nešto veliko uradio za C.G., ali je ipak bio nakllonjen našoj Hrvatskoj, i Europi. Uglavnom, želim im puno sreće i pametnih odluka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije