Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

I u krizi domaćinstvima se jamči plin za najmanje 30 dana

Kako će Hrvatska ući u članstvo EU prije no što isteknu navedeni rokovi, ona bi se već sada trebala pripremati za njezinu provedbu.
21. rujna 2010. u 14:35 0 komentara 1 prikaza
plin
Foto: Reuters

Dođe li do novih poremećaja u opskrbi Europe plinom, poput onih kakvi svako toliko izbijaju zbog rusko-ukrajinskih sporova ili zbog vrlo niskih temperatura, europski ih građani barem 30 dana ne bi smjeli osjetiti. Jamči to nova Uredba o sigurnosti opskrbe plinom, koju je u utorak prihvatio Europski parlament, a u listopadu bi je trebalo potvrditi i Vijeće EU.

Zemlje članice imaju dvije godine da osmisle prevencijske planove te ih međusobno usklade uz pomoć Europske komisije. EK će pak iz europskoga proračuna izdvojiti 1,4 milijarde eura za neophodne infrastrukturne zahvate, poput izgradnje nedostajućih međuspojeva i osiguranje njihove dvostrane protočnosti, što treba ostvariti za najviše tri godine.

Zemlje članice dobit će pak rok od četiri godine da osiguraju da, čak i ako njihov najveći dobavljač plina prekine opskrbu ili ako velik dio plinske mreže padne u kvar, ostatak mreže može zadovoljiti ukupnu dnevnu potrebu za plinom na dan “iznimno visoke potražnje”, kakav se obično ponavlja tek svakih 20 godina. Za slučaj da unatoč tim mjerama dođe do ozbiljna poremećaja u opskrbi plinom, zemlje članice moraju osmisliti nacionalni plan za hitan odgovor.

Uredbom se uspostavljaju tri krizne razine: rano upozorenje, uzbuna i hitnja. Za potonju, mora se ugroženim zemljama zajamčiti prekogranični dostup skladištima plina. EK će pak na zahtjev najmanje dviju zemalja članica koje su proglasile nacionalnu hitnju, proglasiti područnu ili unijsku hitnju. U slučaju potonje, EK će biti odgovoran za brz protok obavijesti, usklađivanje nacionalnih mjera te za zajedničko djelovanje sa zemljama izvan EU.

Uredba (regulacija) vrsta je europskih zakona koji se ne prenose u domaće zakonodavstvo, nego se izravno primjenjuju s europske razine. Kako će Hrvatska ući u članstvo EU prije no što isteknu navedeni rokovi, ona bi se već sada trebala pripremati za njezinu provedbu.

Rene Marincel
USPJEŠNI PAR
Otkrivamo koga ljubi kći poznatog Hrvata, uživa u luksuznom imanju i putu na Mauricijus!
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.