Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istekao mandat

I brat ministrice Obuljen želi biti šef HAKOM-a

Nina Obuljen Koržinek
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
23.02.2018.
u 21:30

Iako Obuljen ima referencije, njegovo imenovanje moglo bi biti problem za Vladu s obzirom na rodbinske veze s članicom te iste Vlade

Na Vladin javni poziv objavljen krajem prošle godine za predlaganje kandidata za pet članova Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) stiglo je čak 40 prijava. Resorno Ministarstvo prometa i infrastrukture koje je zaprimilo te prijave proslijedilo ih je u Vladu gdje će odlučiti kojih će petero kandidata predložiti Hrvatskom saboru za nove članove, a jedan od njih bit će predložen i za predsjednika Vijeća te agencije. HAKOM je nacionalna regulatorna agencija za područje elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i tržišta željezničkih usluga, a to je tržište vrijedno čak 16 milijardi kuna.

Istekao mandat

Stoga je pozicija predsjednika Vijeća i njegovih članova vrlo moć- na. Sadašnjem predsjedniku Vijeća HAKOM-a Draženu Lučiću (na fotografiji), koji je prije imenovanja na tu dužnost bio ravnatelj te agencije od 2009., njegovu zamjeniku Domagoju Jurjeviću i članovima Marijanu Bolariću, Zdravku Jukiću te Nikoli Popoviću petogodišnji mandat istekao je jučer tako da novo Vijeće nije izabrano na vrijeme. Prema uvjetima natječaja kandidati za članove Vijeće HAKOM-a moraju imati hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij iz područja elektroničkih komunikacija, poštanskog prometa, prava, ekonomije ili željezničkog prometa, najmanje pet godina radnog iskustva u spomenutim područjima i moraju aktivno znati najmanje jedan strani jezik. Kako doznajemo, među 40 pristiglih prijava je i ona sadašnjeg predsjednika Vijeća Lučića koji tako hvata još jedan mandat na čelu Vijeća HAKOM-a. No njegove šanse za reizbor upitne su s obzirom na to da su sukobi unutar HAKOM-a za njegova mandata često bio predmeti medijskih natpisa. Protiv Lučića je podneseno nekoliko prijava, zaratio je sa sindikatima, a i u sadašnjem resornom Ministarstvu za njega kažu da se ponaša kao država u državi. Čelno mjesto u Vijeću te moćne agencije želi, među ostalim, i Tonko Obuljen, koji je bio član Vijeća HAKOM-a od 2009. do 2013. i bio je i ravnatelj tadašnje Hrvatske agencije za telekomunikacije od 2006. do 2008. On je inače brat ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Iako Obuljen ima referencije za mjesto predsjednika Vijeća HAKOM-a, Vlada bi mogla ipak imati velikih problema ako ga predloži Saboru za tu funkciju s obzirom na rodbinske veze s članicom te iste Vlade.

Inženjer u OiV-u

Obuljen je u HAKOM-u radio i nakon izlaska iz Vijeća 2013., a godinu poslije zapošljava se na mjestu inženjera u Odašiljačima i vezama gdje i sada radi.

Komentara 20

Avatar siva_sova
siva_sova
22:26 23.02.2018.

brat drugarice

Avatar navijač
navijač
23:36 23.02.2018.

Trebalo bi im čitavu obitelj uhljebit , ali u Remetincu.

GU
Gustirna
23:00 23.02.2018.

Tip ima najvise izgleda....dok crvena seka ima iza sebe sdp i yudeze i cvitana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije