Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neželjeni troškovi

Upozorenje HAKOMA: Ne šaljite SMS-ove dobijete li ovu informaciju

mobitel žena
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
14.02.2018.
u 12:26

HAKOM-u su prijavljeni zavaravajući pokušaji nagovaranja korisnika da aktiviraju uslugu tako da im se na uređajima prilikom pretraživanja interneta prikažu informacije kako je zaražen s više računalnih virusa zbog čijih je uklanjanja potrebno instalirati određenu aplikaciju

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokreće inspekcijski nadzor nad tvrtkom DIMOCO, operatorom usluga s posebnom tarifom, a na temelju prijava korisnika zbog mogućih prijevarnih radnji. Naime, usluge s posebnom tarifom naplaćuju se tako da korisnik slanjem SMS poruke na kratki SMS kod ostvaruje uslugu te mu se ista naplaćuje ovisno o usluzi koju koristi.

Postoje i usluge kod kojih korisnik pristajanjem na uvjete, koji mu moraju biti preneseni u SMS poruci, pristaje na periodičko primanje poruka za određenu uslugu te se one naplaćuju nakon primitka. U konkretnom slučaju, HAKOM-u su prijavljeni zavaravajući pokušaji nagovaranja korisnika da aktiviraju uslugu tako da im se na uređajima prilikom pretraživanja interneta prikažu informacije kako je zaražen s više računalnih virusa zbog čijih je uklanjanja potrebno instalirati određenu aplikaciju, a čime su se korisnici zapravo upućivali na slanje SMS poruka na kratki SMS kod, što izaziva neplanirane i neželjene troškove ili su obaviješteni da aktiviraju usluge s posebnom tarifom.ako žele osvojiti telefon.

HAKOM upozorava korisnike kako je u slučaju ovakvog načina promidžbe najbolje zanemariti poruku i ne aktivirati usluge s posebnom tarifom kako bi izbjegli neželjene troškove. HAKOM, kao neovisno nacionalno regulatorno tijelo za područje elektroničkih komunikacija, nadležan je za provedbu Zakona o elektroničkim komunikacijama i pripadajućih pravilnika. Ako se utvrdi da je postupanje operatora bilo u suprotnosti sa zakonom, donijet će mjere koje bi takvo postupanje spriječilo u budućnosti.

Više informacija o neželjenim elektroničkim komunikacijama, koje mogu predstavljati ugrozu za korisnike, dostupno je na službenim stranicama HAKOM-a putem poveznice, kao i na Facebook stranici.

VIDEO: Pogledajte top 5 najboljih mobitela 2017.

Ključne riječi

Komentara 14

KA
Kadjar
13:40 14.02.2018.

Koristim Adblock već godinama, zaboli me što o tome misle i njemački sud i VL, to je moja odluka i ničija više!

MO
modovisisajteMaraschino
12:53 14.02.2018.

i nakon skoro 25 godina interneta je potrebno ljude učiti da ne vjeruju svemu što piše i traži ih se da klikaju na internetu. no da nema takvih ljudi ne bi moj muž zarađivao na reinstalacijama windowsa :) e i da... instalirajte blokere reklama! odlukom njemačkog Suda, korištenje adblockera nije ilegalno niti webportali (kao večernji i slični) ne smiju braniti korisnicima korištenje adblockera. to novinari neće napisati i obavijestiti ljude.

IV
ib.vonchy
22:48 14.02.2018.

Moja sestricna je nasjela i prosli mjesec su joj lijepo naplatili 127 kn. Navodno je to neka tvrtka iz Splita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije