Naslovnica Biznis Potrošač

Upozorenje HAKOMA: Ne šaljite SMS-ove dobijete li ovu informaciju

HAKOM-u su prijavljeni zavaravajući pokušaji nagovaranja korisnika da aktiviraju uslugu tako da im se na uređajima prilikom pretraživanja interneta prikažu informacije kako je zaražen s više računalnih virusa zbog čijih je uklanjanja potrebno instalirati određenu aplikaciju
14. veljače 2018. u 12:26 13 komentara 66502 prikaza
mobitel žena
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokreće inspekcijski nadzor nad tvrtkom DIMOCO, operatorom usluga s posebnom tarifom, a na temelju prijava korisnika zbog mogućih prijevarnih radnji. Naime, usluge s posebnom tarifom naplaćuju se tako da korisnik slanjem SMS poruke na kratki SMS kod ostvaruje uslugu te mu se ista naplaćuje ovisno o usluzi koju koristi.

mobitel Samo registrirani brojevi HAKOM upozorava: Svi skriveni brojevi koji se koriste za slanje promidžbenih poruka bit će blokirani

Postoje i usluge kod kojih korisnik pristajanjem na uvjete, koji mu moraju biti preneseni u SMS poruci, pristaje na periodičko primanje poruka za određenu uslugu te se one naplaćuju nakon primitka. U konkretnom slučaju, HAKOM-u su prijavljeni zavaravajući pokušaji nagovaranja korisnika da aktiviraju uslugu tako da im se na uređajima prilikom pretraživanja interneta prikažu informacije kako je zaražen s više računalnih virusa zbog čijih je uklanjanja potrebno instalirati određenu aplikaciju, a čime su se korisnici zapravo upućivali na slanje SMS poruka na kratki SMS kod, što izaziva neplanirane i neželjene troškove ili su obaviješteni da aktiviraju usluge s posebnom tarifom.ako žele osvojiti telefon.

HAKOM upozorava korisnike kako je u slučaju ovakvog načina promidžbe najbolje zanemariti poruku i ne aktivirati usluge s posebnom tarifom kako bi izbjegli neželjene troškove. HAKOM, kao neovisno nacionalno regulatorno tijelo za područje elektroničkih komunikacija, nadležan je za provedbu Zakona o elektroničkim komunikacijama i pripadajućih pravilnika. Ako se utvrdi da je postupanje operatora bilo u suprotnosti sa zakonom, donijet će mjere koje bi takvo postupanje spriječilo u budućnosti.

Više informacija o neželjenim elektroničkim komunikacijama, koje mogu predstavljati ugrozu za korisnike, dostupno je na službenim stranicama HAKOM-a putem poveznice, kao i na Facebook stranici.

VIDEO: Pogledajte top 5 najboljih mobitela 2017.

[video: 21883 / 5 najboljih mobitela 2017.] sms KAMPANJA Zbog neželjenih SMS-ova HAKOM tražio blokiranje brojeva s kojih dolaze Smartphone +882138774xx Upozorenje iz HAKOM-a: Zabilježen je novi pokušaj zlouporabe prema korisnicima! cra korisnička prava HAKOM objavio: Od 4. srpnja nova pravila, evo što se mijenja!
Mala škola financija
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • Kadjar:

    Koristim Adblock već godinama, zaboli me što o tome misle i njemački sud i VL, to je moja odluka i ničija više!

  • modovisisajteMaraschino:

    i nakon skoro 25 godina interneta je potrebno ljude učiti da ne vjeruju svemu što piše i traži ih se da klikaju na internetu. no da nema takvih ljudi ne bi moj muž zarađivao na reinstalacijama windowsa :) e i ... prikaži još! da... instalirajte blokere reklama! odlukom njemačkog Suda, korištenje adblockera nije ilegalno niti webportali (kao večernji i slični) ne smiju braniti korisnicima korištenje adblockera. to novinari neće napisati i obavijestiti ljude.

  • ib.vonchy:

    Moja sestricna je nasjela i prosli mjesec su joj lijepo naplatili 127 kn. Navodno je to neka tvrtka iz Splita.