Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EMA zatražila hitan sastanak

HZJZ: Preporučujemo nastavak korištenja AstraZenece, koristi nadmašuju rizik

Cijepljenje građanja na Zagrebačkom velesajmu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
13.04.2021.
u 18:06

U ovome trenutku EMA smatra da nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca

Hrvatska će nastaviti koristiti cjepivo AstraZeneca bez ograničenja, slijedeći stav Europske agencije za lijekove da je korist veća od rizika nuspojava i da nema razloga za uvođenje ograničenja.

HZJZ je za koordinirani europski pristup, uz pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile ogromnu štetu provedbi cijepljenja, kažu iz HZJZ-a kao komentar na prijedlog portugalskog predsjedanja Vijećem EU da bi države članice trebale zauzeti jedinstvenu poziciju oko ograničavanja cijepljenja AstraZenecom te da se to cjepivo daje samo starijima od 60 godina. Portugalska ministrica zdravstva Marta Temido napisala je svojim europskim kolegama kako "postoji puno načina kroz koje možemo pokušati ustanoviti jedinstvenu europsku poziciju a ograničavanje primjene cjepiva AstraZenece na iste dobne skupine u svim državama je dobra početna točka". 

Već se ranije pokušala iskristalizirati jedinstvena pozicija država članica oko AstraZenece, no bez uspjeha. Odmah nakon objave EMA-e o povezanosti s krvnim ugrušcima, europski ministri zdravstva održali su sastanak na kojem su se pokazale ogromne - i do sad nepremostive - razlike u stavovima.  

EMA se tad suzdržala od davanja preporuka, ostavivši državama članicama da same odluče kako dalje, uzimajući u obzir nacionalne situacije, broj zaraženih i dostupnost cjepiva. Nakon toga, unutar EU, a i šire, neslaganje je provedeno u djelo tako što su neke države uvele dobna ograničenja, a druge, među kojima je i Hrvatska, dopustila korištenje na cijeloj populaciji.

Francuska i Belgija su dozvolile cijepljenje samo starijima od 55 godina, dok je Njemačka digla granicu na 60 godina, baš kao i Italija i Španjolska, a takav prijedlog dolazi i iz Irske. Danska je suspendirala primjenu tog cjepiva i čeka rezultate vlastitih studija prije nego donese svoje preporuke.

Švedska je pak ograničila cijepljenje AstraZenecom na starije od 65 godina. Grčka je pak preporučila cijepljenje samo starijima od 30 godina, isto kao i Velika Britanija. SAD za sada neće koristiti AstraZenecu jer ima dovoljno drugih cjepiva, ali spominju i da treba razjasniti neke nedoumice oko te - kako kažu - inače dobrog cjepiva, dok je Australija otišla korak dalje i najavila da će povećati nabavku Pfizera, a odustati i od cjepiva Johnson&Johnson koji je sličan onome AstraZenece.

Povjerenje za odobravanje cjepiva je dato Europskoj agenciji za lijekove, pa se treba, naravno uz oprez, pažljivo pratiti njihov rad i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke.

- U ovome trenutku EMA smatra da nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca i da je uz mjere opreza koje se preporučuju za cijepljene osobe i zdravstveno osoblje potrebno prikupiti dodatne podatke koji će se pažljivo proučiti i u slučaju potvrde moguće povezanosti donijeti  konkretnije preporuke, mjere ili ograničenja. HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava - kažu iz HZJZ-a.

Također, pojavio se novi problem - iako je jučer trebala početi isporuka cjepiva Johnson&Johnson u EU, to je odgođeno. Kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson and Johnson pojavile su se poremećaji zgrušavanja krvi u roku od dva tjedna od cijepljenja, od čega je jedna osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju, pojašnjavaju iz HZJZ-a. Gotovo 7 milijuna osoba u SAD-u je primilo navedeno cjepivo, a oko 9 milijuna je izvezeno u druge zemlje.

Zbog pojave ovih nuspojava FDA je izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži. Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, dodaju te još jednom naglašavaju kako ono do sad nije bilo korišteno u Hrvatskoj.

Velike gužve za cijepljenje protiv covida-19 na Zagrebačkom velesajmu

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
18:34 13.04.2021.

Koliku će odštetu HZJZ isplatiti građanima koji budu imali nuspojave nakon cijepljenja?

Avatar vratar3
vratar3
18:55 13.04.2021.

kome to koristi nadmašuju rizik!???

ZV
Zvjerko
18:38 13.04.2021.

Zna li HZJZ išta drugo osim ponavljati ono što govori EMA?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije