Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan ljudskih prava

Huškačke poruke normalizirale su isključivost u Hrvatskoj

Vesna Teršelič
Davor Puklavec/PIXSELL
11.12.2017.
u 22:06

Platforma 112: Sa saborske se govornice difamiraju neistomišljenici iz civilnog društva, prizivima savjesti ugrožava se zdravlje žena

Sustavno zazivanje progona neistomišljenika koji rade na zaštiti ljudskih prava jasno pridonosi padu u iliberalnu demokraciju, stoji u priopćenju Platforme 112 u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava.

– Huškačke poruke koje se posljednjih godina šalju u javnost s političkih govornica dovele su do društvene atmosfere u kojoj se normalizira isključivost, a pravni sustav se može iskorištavati za dodatne pritiske na slobodu govora i javno iznošenje kritika – poručuju upozoravajući na rastuću nejednakost, isključivost, ksenofobiju i napade na sve koji se bore protiv diskriminacije za jednakost, zdrav okoliš, ženska prava i prava svih žrtava.

Zelena akcija, navode, namjerava se sudski onemogućiti u javnoj raspravi, pod okriljem tobožnjeg vrijeđanja prava osobnosti investitora. Saborska govornica pak iskorištava se za difamaciju neistomišljenika iz civilnog društva, kažu navodeći riječi zastupnika Željka Glasnovića, koji nevladine udruge naziva veleizdajnicima i stranim tijelima u tkivu hrvatskog naroda.

– Slobodno odlučivanje žene o trudnoći i rađanju i rodna ravnopravnost glavna su meta napada koje vode neokonzervativne, desničarske i klerikalne snage u hrvatskom društvu kako bi zaštitile vrijednosti koje smatraju ugroženima. No, zdravlje i dobrobit žena ugrožava se upravo stigmatizacijom, javnim sramoćenjem i blaćenjem aktivista i liječnika, kao i akcijama pred bolnicama i proširenim prizivima savjesti u medicini – ističe Platforma 112.

Dodaju da odgađanjem ra​tifikacije Konvencije Vijeća Europe za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji i svojim (ne)djelovanjem Vlada i Sabor onemogućavaju sustavnu i efikasnu zaštitu žrtava od nasilja. 

Reutersove fotografije godine: Pogledajte trenutke koji su obilježili 2017.!

Vesna Teršelič
1/23
   

Komentara 15

VE
verica2
22:44 11.12.2017.

Problem je što su, po mišljenju gđe Teršelić i njoj sličnih, stavovi okupljenih oko platforme 112 a priori progresivni, humanistički, slobodoljubivi, dakle apsolutno pozitivni, a stavovi onih koji im ne daju za pravo (desničara, reakcionara, revizionista....) a priori negativni. Kad Kad se pokaže da ljudi slušaju glas zdravog razuma i shvate, na primjer, da život počinje od začeća, da nije isto izvaditi zub i abortirati dijete, nastaje panika.

SS
S.Savić
22:49 11.12.2017.

Problem s vama i platformom 112 je da se borite za sve što je zlo. Vaša vrsta ugrožava slobodu govora, slobodu savjesti i slobodu vjeroispovijesti i ništa ne služi Hrvatskoj. Vi ste lutka Sorosa i njegov globalistički dnevni red.

ME
Merlin
02:13 12.12.2017.

i još nešto, ekipa draga, glede famozne Platforme i svih tih udruga i udrugica...jeste se zapitali kak to da NITI JEDAN ali doslovce niti jedan od njihovih zaposlenika nije odlučio otići u Irsku, Njemačku, Kanadu...? kak to, ha? ajd si malo razmislite....ma, mislim, ne trebate....se vam je jasno...a onima kojima možda nije, samo mala informacija: plaćice te ekipe, barem onaj gornji ešalon (u koji spada i teršelićka) su vam, djeco draga, prek deset somića kuna...plus još hrpa beneficija, bonusa, plaćenih putovanja, extra lovica za razne 'stručne analize', za praćenje sudskih postupaka za ratne zločine, hijaaoooo, mogo bi vam još par stavki nabrojit, ovo su samo one standardne a conto kojih lovica curi da ono, boli glava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije